Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Energie |
|

Energia anului 2035

Pe vremuri exista o vorbă: când America strănută, întreaga lume răceşte.

Replica se poate aplica la fel de bine, în zilele noastre, pentru domeniul energetic, şi Chinei. Reducerea ritmului de creştere a economiei chineze la puţin peste 7% anul trecut şi estimările pentru acest an marchează cele mai slabe performanţe din ultimii 20 de ani pentru ţara care a devenit între timp cel mai mare importator de ţiţei din lume, cu o cotă de piaţă de 12% şi unul dintre principalii consumatori de gaze naturale (6% cotă de piaţă). „Reducerea ritmului de creştere a cererii la nivel mondial a fost însoțită de o creștere importantă a ofertei de petrol la nivel mondial; încetinirea înregistrată de economiile cele mai robuste din lume, coroborată cu creșterea producției globale a dus la o scădere de peste 50% a prețului petrolului”, a declarat la Astana, la KazEnergyForum, Daniyar Amirbayevich Berlibayev, prim vicepreşedintele KazMunayGas, unul dintre primii 40 de producători mondiali de petrol şi proprietarul rafinăriei Petromidia din România.

ANDREI GEREA: „ÎN MAXIMUL 10 LUNI, VINDEM ACȚIUNILE ROMPETROL”

El aduce în sprijinul afirmațiilor și câteva date statistice. Cu 92,2 milioane de barili produşi zilnic, oferta de petrol a depăşit anul trecut cu peste un milion de barili cererea zilnică, supraoferta urmând să se menţină cel puţin până la finalul anului viitor, conform lui Berlibayev, ceea ce se va transmite într-o intensificare a luptei pentru cotă de piaţă între principalii producători, în special în regiunea Asia-Pacific.GEREA:

De aceea, grupul kazah şi-a stabilit ca obiectiv ca pe parcursul următorului deceniu să ajungă la o producţie de 35 de milioane de tone de petrol zilnic (0,71 milioane de barili), cu mai mult de jumătate faţă de situaţia din prezent. Iar un rol important în atingerea acestor obiective îl joacă tocmai crearea unor parteneriate strategice cu companii de top din domeniul petrolier, aşa cum este cazul vecinilor chinezi.

Numai că lucrurile nu sunt aşa de simple cum par la o primă vedere. Conform raportului „World Energy Outlook 2035“, publicat recent de BP, ritmul de creștere a consumului de energie se va reduce de la 1,5% la 1,4% pe an, până în 2035. Cu alte cuvinte, se apropie de sfârşit faza de creștere rapidă a consumului de energie din Asia (China, în special), care s-a datorat industrializării. Conform studiului publicat de BP, consumul mondial de petrol a atins pe parcrusul ultimilor zece ani apogeul în multe dintre ţările dezvoltate din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), urmând să scadă permanent în următoarele două decenii. Creşterea va veni în totalitate de la ţările din afara OECD.

DE CE A VÂNDUT „FOSTUL ROMPETROL” PERLA CUMPĂRATĂ DE PATRICIU

Până în 2035, China va deveni cel mai mare consumator de petrol din lume, depășind Statele Unite ale Americii. În plus, până la începutul anilor 2020, cel mai mare importator de gaze naturale va proveni din regiunea Asia-Pacific.

Jumătate din creșterea cererii de gaze naturale va fi acoperită prin creşterea producției de gaz convențional, cea mai mare parte urmând să fie furnizată de către Rusia și ţări din Orientul Mijlociu, iar restul va fi acoperit prin gaze de șist. Dacă în prezent, producţia de gaze de şist este aproape în totalitate o afacere nord-americană, până în 2035, SUA nu va reprezenta mai mult de trei sferturi din producția mondială. Gazele naturale lichefiate (LNG) vor juca un rol dominant în aprovizionarea cu gaze la nivel mondial prin conducte, în condiţiile în care oferta va creşte cu 8% pe an până în 2020. Piața mondială a ţiţeiului va simți şi în următorii ani impactul creșterii volumelor extrase din SUA, însă şi Orientul Mijlociu îşi va consolida pozițiile în următorii ani. Cu alte cuvinte, şanse mici ale creşterii preţului petrolului.

Nu în ultimul rând, studiul citat de BP arată că formele alternative de energie vor manifesta ritmuri alerte de creştere pe viitor, dar perspectivele de dezvoltare vor depinde în mare măsură de nivelul de sprijin pe care le vor anunţa autorităţile.

PE ACEEAȘI TEMĂ: LUMEA SE SCHIMBĂ. EȘTI PREGĂTIT?

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii