FacebookTwitterLinkedIn

Printre duelurile din sala de scrimă, când lăsa din mână sabia, iar ochii și mintea nu se mai coordonau cum să-și execute adversarul dintr-o scurtă lovitură, într-o fracțiune de secundă, Paul Lungu, Senior Manager în departamentul de audit al KPMG, a aflat despre audit și consultanță de business. Era student. A absolvit atât masteratul, cât și facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice București, în paralel urmând cursurile facultății de Marketing ale aceleiași instituții de învățământ, între 2005 și 2010. „Un foarte bun prieten și coleg de la scrimă a câștigat un internship la o companie din Big Four și mi-a povestit de experiența pozitivă. Încă de la început am fost atras de ideea de a lucra într-un domeniu atât de dinamic precum auditul”, spune Paul, care, pentru audit, a renunțat la sportul de performanță.

Top „30 sub 30”, ediția 2017

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Timp de 12 ani, de la 9 ani până la 21 de ani, a reprezentat România la proba de sabie masculin, la numeroase competiții internaționale, cu rezultate promițătoare: în 2001, locul 1 la Campionatul Național Speranțe; în 2003, locul 4 la Campionatul European de Scrimă (Porec, Croația), la sabie Juniori, și primul loc la Campionatul Balcanic de Scrimă; în 2005, locul 1 la Campionatul Național de Juniori și locul 3 la Cupa României.

„În scrimă, abilitățile fizice sunt completate de puterea de concentrare, gândirea strategică, anticiparea, precum și de versatilitatea ce permite schimbarea strategiei stabilite inițial, în funcție de reacțiile și de intențiile adversarului. Măsura în care sportivul are capacitatea de a le gestiona pe cele din urmă face diferența dintre marii performeri și restul concurenților”, detaliază Paul. El a încercat să aplice toate abilitățile dobândite pe planșă în business, anticipând ceea ce urma să se întâmple și pregătindu-se, astfel încât răspunsul echipei pe care o coordonează să îi conducă pe toți la rezultate pozitive. „În scrimă, întregul meci se desfășoară pe parcursul câtorva minute, în timp ce un punct se dispută doar în câteva secunde, pe care le poți număra cel mult pe degetele de la o mână. Capacitatea de concentrare în momentele cheie este esențială în acest sport. Încă de mici, sportivii sunt antrenați specific spre a-și dezvolta această capabilitate, fără de care performanța nu ar fi posibilă”, mărturisește cu ușoară nostalgie și înflăcărare Paul.

Numai că sportul de performanță solicită practicantul în totalitate, fiindu-i imposibil să mai facă și altceva. „Este vorba de cantonamente extinse și, uneori, de șapte-opt antrenamente pe săptămână. Am ales să îmi continui studiile și să performez în audit, cu aceeași seriozitate și determinare de pe planșă”, subliniază Paul.  Așa a ajuns ca la 30 de ani să conducă o echipă de aproximativ 70 de persoane, fiind implicat atât în auditul unora dintre cele mai mari grupuri ce activează în România în industria de oil & gas, dar și al unor renumite companii antreprenoriale românești din industrii precum FMCG, farma, automotive și de sport.

El coordonează, de aproape nouă ani, proiecte de audit pentru unele dintre cele mai importante companii de pe piața din România, dar nu divulgă niciun nume, ca urmare a clauzelor stricte de confidențialitate. A început la un alt Big 4 în 2008, iar la KPMG este din 2013. Este membru al ACCA (Association of Certified Chartered Accountants), în prezent urmând cursurile de analist financiar ale prestigiosului institut american CFA Institute. „Din poziția de auditor am șansa să înțeleg atât modelul de business al clienților noștri, cât și mediul în care aceștia își desfășoară activitatea”.

Dar nu a renunțat complet la sport. În primul rând, KPMG are în Europa Centrală și de Est o divizie care face audit și consultanță pentru federații și cluburi, precum și alte organizații din sport, iar Paul lucrează la unele dintre aceste proiecte, inclusiv în țara noastră. Apoi, este arbitru licențiat pentru competițiile de scrimă. „Nu regret nicio secundă alegerea. Scrima m-a făcut ceea ce sunt acum, drept pentru care mă simt dator ca, prin implicarea mea activă în sport, să întorc o parte din ceea ce am primit”, mărturisește Paul.