Cu puțin timp înainte de unul dintre cele mai importante evenimente de fund-raising ale finalului de an, Festivalul Brazilor de Crăciun, directoarea executivă a organizației „Salvați copiii”, estima cu speranță strângerea unei sume de bani la nivelul anului precedent, în condițiile în care contextul social din ultima perioadă nu a fost prielnic. „Văd că lumea este un pic mai precaută, mai rezervată. Cred că toți românii sunt un pic mai abătuți. Și noi ne-am gândit dacă ar trebui să mai organizăm sau nu festivalul anul acesta, date fiind tragediile prin care am trecut cu toții, dar este important pentru că de noi depind niște copii. Ar fi minunat să fie la nivelul anului trecut, fiindcă așa ne-am putea continua programele trecute”, declara pentru Forbes România. Iar așteptările sale au fost concretizate – în cadrul Festivalului Brazilor de Crăciun, cel mai important eveniment de Business Charity & networking al organizației „Salvați copiii”, ce asigură aproximativ 18% din fondurile dedicate programelor educative și circa 6% din totalul banilor strânși într-un an de ONG, care a avut loc la finele anului trecut, în decembrie, brăduţii au fost vânduţi cu sume cuprinse între 500 şi 19.500 de euro companiilor care au licitat pentru ei. Suma strânsă din licitaţia brazilor a fost de 108.100 euro, alţi 4.000 de euro s-au strâns din biletele de tombolă, iar 142.000 de euro au venit din sponsorizări. În total, cei circa 250.000 de euro vor sprijini, în continuare, educația a peste 2.000 de copii.
Gabriela Alexandrescu – Locul 37 în Top 50 cele mai influente, ediția 2015
Accesul la educaţie este sau ar trebui să fie un drept fundamental al omului, un mijloc de dezvoltare economică al unei ţări şi un factor important al întăririi coeziunii sociale. Date ale organizației neguvernamentale „Salvați copiii” arată că unul din 10 copii cu vârsta între 7 și 10 ani nu frecventează învățământul primar, cu toate că are vârsta corespunzătoare. Dacă dreptul la educație ar trebui să ofere oportunități egale, cum rămâne cu cei care nu au acces la ea?
Educația reprezintă una dintre prioritățile „Salvați copii”, o „ramură” prin care sunt atrase și cea mai mare parte a fondurilor europene în organizație. Toate aceste programe necesită o sumă mare de bani, care este foarte greu de obținut din cauza birocrației și atitudinii defensive a autorităților, spune Gabriela Alexandrescu: „Când ai programe de educație și sănătate nu poți întrerupe ajutorul dat unei persoane, e un lucru prea crud. Până acum am fost tratați ca niște infractori! Mereu a fost un grad maxim de suspiciune”.
O altă prioritate a ONG-ului este sănătatea, unde se axează pe reducerea mortalității infantile, iar un rezultat cu care Gabriela Alexandrescu se mândrește este reușita organizației de a înființa, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, compartimentul „Mamă-Copil” la nivelul Ministerului. „Noi am făcut foarte multe campanii de lobby, advocacy pentru alocarea mai multor bani către secțiile de neonatologie. Anual treceau printr-o criză de fonduri, însă anul acesta am obținut fonduri mai mari decât anii trecuți.” Ține să adauge, totuși, că finanțarea se face anual și nu este predictibilă deoarece bugetele nu prea se alocă într-o manieră transparentă și deschisă –„să știi de la început pe ce bani te bazezi”.
VEZI AICI CARE SUNT CELELALTE PERSONALITĂȚI CU POTENȚIAL DE A SCHIMBA MODUL ÎN CARE ARATĂ ANUL 2016
„Suntem o societate care ne-am crescut și ne creștem copii într-o manieră punitivă, unde educația cu bătaia și cu vorba urâtă este prezentă în peste 63% din familii. A mai scăzut, într-adevăr în ultimii ani datorită campaniilor de informare, programelor de educație și a pregătirii care s-a asigurat personalului din învățământ”, spune Gabriela Alexandrescu. Eliminarea violenței asupra copiilor este, la fel, una dintre „ramurile” pe care se axează „Salvați copiii”. „Am reușit să interzicem bătaia prin lege în 2003 și am continuat să dezvoltăm programe cu ajutorul unor profesioniști: medici de familie, profesori, psihologi, asistenți sociali”, adaugă directoarea. Fondurile europene nu sunt, însă, suficiente pentru parcurgerea tuturor acestor programe. „Salvați copiii” a încheiat anul trecut cu fonduri în valoare de 4,5 milioane de euro, 30% provenind din contribuțiile companiilor și/sau ale fundațiilor acestora. Este foarte dificilă o estimare a fondurilor de la an la an, spune Gabriela Alexandrescu, deoarece o mare parte din aceste fonduri vin din zona privată: de la persoane fizice, din acei 2% din impozitul pe venit, alte parteneriate pe care organizația le are cu companiile. La fel, nu poate fi estimată suma primită prin fondurile europene. „O creștere spectaculoasă nu poți să ai, însă noi încercăm să avem aproximativ 10% de la an la an”, adaugă ea. Așadar, organizația se sprijină, de multe ori, pe parteneriatele și ajutorul companiilor care, „și ele sunt conduse de oameni, oamenii au și ei credințele și sensibilitățile lor, iar foarte mulți sunt realmente sensibilizați de situațiile de viață dezavantajate”, subliniază directoarea.
Un alt „partener” al organizației este statul, care de cele mai multe ori nu ia cele mai bune decizii, după părerea Gabrielei Alexandrescu: „Am încercat să venim cu un bun exemplu, pe care l-am prezentat autorităților publice, iar o bună parte din ceea ce am făcut noi este acum continuat de autoritățile centrale și locale, noi neputând să le ținem, deoarece nu aveam partea financiară necesară. În această situație, statul nu a fost suficient de „deștept” să delege atribuții și responsabilități prin lege unor organizații neguvernamentale. A vrut monopolul asupra serviciilor, care a dus la o scădere a serviciilor, nu o îmbunătățire a acestora în timp”. Cu toate acestea, directoarea „Salvații copiii” se arată optimistă, ea sperând ca statul să „facă loc” organizațiilor cu expertiză și experiență în domeniu și, de asemenea, să îmbunătățească procedura de acordare a fondurilor europene.
La nici un an după revoluție, în aprilie ‘90, a apărut în România organizația neguvernamentală „Salvați copiii”, cu 21 de membri pe hârtie (n.red. – cerințele fondării unei organizații), însă doar cinci la birou, spune Gabriela Alexandrescu, care a intrat în echipa „Salvați copiii” în 1991, pe poziția de director economic. Astăzi, organizația numără 150 de persoane în staff, cu normă întreagă sau parțială, și peste 3.500 de voluntari activi care se dedică pro bono misiunii ONG-ului. „A fost destul de greu să găsim oamenii potriviți, oameni dispuși să se implice”, ține să menționeze directoarea executivă, însă „Salvați copiii” a crescut, în timp, sub ochii săi.