Cautare
, Contributor

|
|

Pipera își revine greu după criza imobiliară

Hub-ul office Pipera nu și-a revenit încă după criza imobiliarer și înregistrează încă un grad mare de neocupare.
Swan Offices (2)

Hub-ul de birouri Pipera, care concentrează 9% din stocul total din București – zona cuprinsă între bariera de pe Șoseaua Petricani și podul Pipera– rămâne încă „Cenușăreasa” pieței office bucureștene. Este aproape incredibil – dar adevărat – că hub-ul adiacent, Dimitrie Pompeiu, situat la o aruncătură de băț, și-a revenit complet după criză, în timp ce în Pipera gradul de neocupare este de circa 30%. Unul dintre motive ar fi accesul mai slab la mijloacele de transport în comun (metrou și tramvai), deşi proprietarii de clădiri din zonă pun la dispoziția angajaților microbuze care să-i transporte de la stația de metrou Pipera.

ASCENSIUNEA SEGMENTULUI OFFICE ÎN BUCUREȘTI

Aceasta este realitatea de astăzi, însă în 2006, în plin boom imobiliar, nimeni nu se gândea că un proiect office în zonă nu ar fi putut fi absorbit, astfel că spațiile de birouri în clădiri moderne au continuat să apară. În 2010, în acest hub existau clădiri precum Construdava, Cubic Center, Northgate, TwinTowers Barba Center și Global City. În 2011, la trei ani de la declanșarea crizei, era inaugurat ansamblul Swan Office&Technology Park. Zona se confrunta deja cu un grad de neocupare semnificativ,  iar în ianuarie 2013 ansamblul intra în insolvență, situație în care este și astăzi, deși recent au apărut discuții, preluate de presa economică, despre o posibilă vânzare către CTP.

COPILUL CRIZEI

În prezent în portofoliul Casei de Insolvență Transilvania (CITR), Swan Office & Technology Park are un preț de vânzare de 22 de milioane de euro fără TVA. Ansamblul include în prezent trei clădiri, având două niveluri subterane, parter și cinci etaje cu o suprafață închiriabilă de 29.124 mp. Suprafața maximă pe etaj este de 2.933 mp. Parcarea are o capacitate de 530 locuri, majoritatea acestora fiind amplasate în subteran.

CE A MAI RĂMAS DIN PIPERA?

În același timp, ansamblul Global City BusinessPark, finalizat în 2010 și situat vizavi de Swan, merge mai bine, având 30 de companii chiriașe. Cele mai recente semnări de contracte de închiriere, trei la număr, au fost anunțate în septembrie 2015.  „Începând cu această lună, Global City Business Park a finalizat procesul de închiriere a încă 1.600 de metri pătraţi, odată cu venirea a trei noi chiriaşi şi extinderea spaţiului de către unii din cei existenţi. Bergenbier, parte a grupului Molson Coors Central Europe şi unul dintre cei mai mari producători de bere din Europa Centrală și de Est, şi-a extins spaţiul, ocupând integral etajul în care îşi desfăşura activitatea de la începutul anului”, declara, la acel moment, Sorin Macoveiu, commercial manager Global Finance România, proprietarul ansamblului.

Bergenbier nu este singura companie care a ales să extindă spaţiile ocupate, Euroins şi Adama Agricultural Solutions mărindu-şi, de asemenea, suprafeţele ocupate în cadrul Global City Business Park. Noii chiriaşi din cadrul Global City Business Park sunt Altex Service Center, divizia de service a retailerului Altex România, AutoItalia Group, importatorul mărcii JEEP în România şi Ted’s.

Clădiri reprezentative

Global City

Dezvoltator: Global Finance

Proprietar actual:
Global Finance

Suprafață închiriabilă:
51.000 de metri pătrați

An finalizare: 2010

Swan Office& Technology Park

Dezvoltator: Swan property

Proprietar actual: faliment, administrator judiciar CITR

Suprafață totală:
29.124 de metri pătrați

An finalizare: 2011

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii