FacebookTwitterLinkedIn

„Observăm, în industria telecom, o situație paradoxală. Calitatea rețelei și a infrastructurii telecom este la înălțime și este comparabilă cu oricare alta din lume. Am lucrat în foarte multe țări și pot să spun că depăşeşte standardele europene. Pe de altă parte, rata de penetrare a smartphone-urilor este încă destul de scăzută, iar internetul de mare viteză nu este accesibil tuturor. Serviciile sunt de o bună calitate și, în acelaşi timp, prețurile sunt mici. Privind pe termen lung toate acestea formează un mediu nesustenabil. Spre exemplu, costurile de rețea sunt la fel de ridicate precum cele din Germania, iar prețurile sunt semnificativ mai mici decât în ţările vestice”, spune Ravinder Takkar, CEO al Vodafone România.

Absolvent al Universităţii Loyola Marymount, Los Angeles – și licențiat în informatică, Ravinder Takkar și-a început cariera în domeniu IT&C în California, Statele Unite. Dar, în 1994, a acceptat provocarea de a părăsi compania IT, unde era angajat şi continentul american și de a intra într-un domeniu cu multe necunoscute la momentul respectiv. „S-a întâmplat pur și simplu să fiu omul potrivit la locul potrivit. Eram foarte tânăr când am luat-o pe acest drum și sincer nu aveam nici cea mai vagă idee că voi lucra în industria telecom. De altfel, în urmă cu un an habar nu aveam că voi ajunge în România”, povesteşte CEO-ul Vodafone România.

În cei douăzeci de ani de carieră în telecom a ocupat diferite poziții executive, atât în Vodafone Group, cât și în companiile cu capital comun  printre care Vodafone India, Vodafone Live, a fost CTO la Vizzavi și a deținut și alte roluri operaționale în cadrul Vodafone Spania și Vodafone Portugalia. „Am fost norocos că am apucat să mă alătur acestei industrii când încă se afla abia la început. Am avut parte de o călătorie fascinantă. Iar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult în această călătorie a fost faptul că, la început, simțeam că fac parte dintr-un start-up. Construiam start-up-uri la o scară foarte largă”, îşi aminteşte Ravinder Takkar. A participat la construcţia primelor reţele de telefonie mobilă din Spania şi  Polonia şi a cunoscut toate etapele prin care a trecut industria telecom mobilă, de la obţinerea gratuită a licenţelor 2G, la licitaţiile pe bani foarte mulţi pentru licenţele 3G şi 4G şi implementarea a diferitor servicii noi de telefonie şi internet mobil.

A preluat conducerea subsidiarei locale a Vodafone în luna mai a acestui an şi spune că este foarte mulţumit de cum a evoluat industria telecom din România în ultima perioadă, dar, subliniind că încă asistăm la transformări importante ale acesteia. Totodată, Ravinder Takkar este de părere că această piaţă are şi de suferit din cauza unor probleme ce ţin de reglementarea în industrie şi de instabilitatea mediului de business de la noi din ţară. „Reţelele telecom mobile sunt deschise. Adică orice operator, chiar şi dintre jucătorii mici din piaţă, care vine și ne cere acces la rețea noi suntem nevoiţi să-l oferim. Această regulă nu se aplică și în cazul altor tipuri de rețele. Noi, ca operator mobil cu o cotă de 35% din piață, suntem nevoiţi să împărţim rețeaua și să oferim acces tuturor celor care îl vor. Pe de altă parte, acest lucru nu este valabil în cazul reţelelor de telefonie fixă. Dacă mă duc la un operator de telefonie fixă care are o cotă de peste 60% din piață și îi cer acces la rețeaua lui el nu este obligat să îmi ofere accesul. Nu mi se pare o legislație care să încurajeze o concurență corectă” – este una dintre problemele asupra cărora reprezentantul Vodafone atrage atenţia.

De asemenea, el arată că o altă provocare a industriei vine din partea unui mediu economic impredictibil. Taxele care iau prin surprindere diferite industrii nu fac altceva decât să descurajeze investitorii, mai explică Ravinder Takkar.

Un exemplu în acest sens ar putea fi aşa numita „taxă pe stâlp”, care a scos destul de mulţi bani şi din buzunarele companiilor telecom. Cota impozitului pe construcţii speciale  este de 1,5% (redusă la 1% începând cu anul viitor) din valoarea construcţiei şi se aplică şi în cazul liniilor şi cablurilor aeriene de telecomunicaţii, platformelor, turnurilor şi pilonilor metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, TV. Peste 752 de milioane de lei au ajuns la bugetul de stat din colectarea acestei taxe în primul semestru din acest an.

Însă dincolo de aceste probleme pe care trebuie să le înfrunte mediul de afaceri, CEO-ul Vodafone România susţine că o companie poate deveni mai eficientă doar ţinând cont de câteva criterii importante. Unul dintre acestea se referă la atenţia asupra clientului. „Fiecare business trebuie să își asculte clientul”, afirmă Takkar, susţinând că este foarte important ca o companie să îşi cunoască bine clienţii, să fie capabilă să vadă prin ochii lor şi să intuiască ce îşi doresc ei. Apoi, un alt criteriu important constă în buna cunoaştere a angajaţilor. „Nicio afacere nu poate supraviețui fără angajați, așa că o parte importantă a jobului meu este de a vorbi cu angajații, să văd care sunt sentimentele lor legat de cum merg lucrurile în companie”, mai adaugă reprezentantul operatorului telecom. De asemenea, el nu uită să atragă atenţia asupra comunicării pe care companiile trebuie să o aibă cu autorităţile şi organele de reglementare şi a nevoii unei concordanţe între deciziile acestora şi nevoile mediului de afaceri.