FacebookTwitterLinkedIn

Mânat dintotdeauna de pasiunea pentru domeniul social, Christian Boiron, în prezent aflat la conducerea Laboratoarelor homeopate Boiron, consemnează: „Eu nu am aderat la afacerea familiei așa cum aderi la o credință religioasă. Homeopatia nu mă interesa în mod deosebit pe atunci, o consideram doar o simplă posibilitate terapeutică”. Și-a dorit să facă oamenii fericiți, de aceea a început cu preoția. Ce s-a întâmplat pe parcurs sunt roadele unor evenimente predestinate îmbinate cu prospectul unei cunoașteri de sine.

Sediul Boiron se află la o jumătate de oră distanță de Lyon, în orășelul Messimy, fiind înconjurat de principala unitate de producție în care lucrează 140 de farmaciști, dintre care 50 sunt responsabili cu asigurarea calității produselor. Anul acesta s-au investit 500 de milioane de euro vizând modernizarea, ameliorarea proceselor, dar și ergonomia postului de muncă.

Povestea laboratoarelor Boiron începe în anii ‘30, când frații Henry și Jean Boiron, farmaciști medaliați, au unit două laboratoare farmaceutice, născându-se Boiron, în 1967. Prezența lor în lume a crescut tot mai mult ajungând în America, Asia, Africa, iar din 1997 și în România, în București. Cea mai recentă filială o reprezintă India, o țară care însumează jumătate dintre medicii homeopați din lume, numărând 200.000 de practicanți.

„Devino ceea ce ești!” reprezintă tema și motto-ul vieții lui Christian Boiron, împrumutată atât familiei, cât și angajaților, care par să fi asimilat cu bună știință acest principiu deoarece  este des amintit. „Trăind în prezent și fiind eu însumi, mă declar mult mai eficient decât încercând să-mi imaginez prea mult cum arată viitorul.”

Christian Boiron privește astăzi homeopatia ca pe „o mare doamnă, plină de bogății, dar care este, în același timp, foarte fragilă, astfel încât merită să o ajutăm, atât cât e posibil pentru a supraviețui în fața tuturor dificultăților”. Cu toate acestea, acum aproximativ 50 de ani, interesul său viza alt drum, cel al preoției: „La început am vrut să fiu preot fiindcă am vrut să arăt oamenilor că este posibil să fii mai fericit în viață, dar apoi mi-am dat seama că preoții nu sunt prea fericiți”.

Dar nu a renunțat la visul de a contribui la bunăstarea oamenilor. Astfel, a intrat în afacerea familiei, la 23 de ani, mai mult din dorința de a-și asigura un venit. La acea vârstă, homeopatia nu reprezenta un interes deosebit pentru tânărul Boiron, constituia, în viziunea sa, o simplă posibilitate terapeutică. Prezența în interiorul companiei, alături de angajați, în mijlocul evenimentelor și responsabilitatea locului de muncă l-au integrat în activitatea laboratorului, ajungând să înțeleagă valoarea homeopatiei, care dincolo de a fi parte din medicină, se traduce și prin stil de viață.

„Da, eu cred că există adevăr în homeopatie, exact ca și în alopatie, fitoterapie, acupunctură, yoga, terapie prin râs, aromaterapie, dar nu cred în perfecțiunea absolută a niciunuia dintre aceste sisteme. Cred că mecanismele sănătății sunt extrem de complexe, că au legătură cu profunzimile sufletului și ale entității psihofiziologice. Cred că iubirea joacă un rol esențial, cred că faptul de a te simți psihologic „bine în pielea ta” este vital și cred că igiena vieții contează enorm, la fel ca educația și cultura. Abia la sfârșit, ca „cireșele de pe tort”, medicina și medicamentele trebuie să preia ștafeta și să completeze celelalte abordări structurale ale sănătății. Îmi doresc să facem posibilă sinteza pragmatică dintre știință și intuiție, dintre rațiune și credință”, mărturisește în cartea sa „Viitorul homeopatiei”.

Sinceritatea cuvintelor scrise sunt consolidate în viața reală atunci când întâlnirea cu dumnealui dezvăluie un om onest și autentic, caracterizat de o prezență extraordinară în gândire. Viziunea amplă asupra lucrurilor se bazează pe o înțelepciune datorată tatălui, Jean Boiron: „Știința, rigoarea, gândirea rațională și precizia se aflau în centrul educației noastre. Trebuia să vorbim clar și distinct, să fim limpezi în exprimare, să încercăm să înțelegem tot ce se întâmplă în jur. De câte ori avea ocazia, tata se repezea la unul dintre cele 12 volume ale enciclopediei Quillet, de care era foarte mândru. Acest gest, atât de des repetat, denota o mare curiozitate științifică, dragoste pentru amănunt și dorința de a ne transmite nouă aceste valori.”

Atât ansamblul de principii morale și profesionale, cât și afacerea familiei au fost moștenite de Christian Boiron, însă de-a lungul anilor s-a echipat cu propriile calități care l-au distanțat de figura paternă. În timp ce Jean Boiron era un om cu un temperament dificil, dur și exigent, fiul acestuia a preferat comunicarea, libertatea cuvântului și construirea unei companii sănătoase, atât financiar, cât și în ceea ce privește resursa umană și potențialii clienți.

Întâlnirea cu Christian Boiron a dezvăluit cum fiecare dintre cele trei aspecte care îl compun: om de știință, tată și președinte rimează, astfel încât compania este a doua sa familie: „Cum sunt aici, sunt și acasă. Muncesc toată ziua, în fiecare zi, nu știu să fac altceva.”

CITEȘTE ȘI COOL HUNTING: Cum poate fi pictat „Sufletul unui moment”?