Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Drumul de la copilărie la maturitate trece prin adolescență

Vlad Craioveanu Co-fondator Impact Hub Bucharest și 3house// Antreprenor
 aboneaza-te
076 opinie Craioveanu

E bine să eviți presupunerile, însă intuiția mă împinge să afirm că majoritatea oamenilor ar zâmbi oricând unui bebeluș aflat lângă ei, urmărindu-i cu drag fiecare gest sau acțiune, sprijinindu-l. Dar înainte ca instinctul părintelui grijuliu care își protejează copilul de străini să se activeze am să vă spun că acest articol nu este despre copilul vostru de acasă. Este despre copilul antreprenorului, mica lui idee pe care speră să o dezvolte într-un proiect frumos și de succes. În urmă cu 8 ani am luat decizia de a deveni propriul angajat. Eram plin de idei și inițiative, cu multă energie și entuziasm de a le pune în practică. Am pornit la drum împreună cu alți parteneri pentru a transforma o idee într-un business și am reușit, cu muncă și ambiție. Drumul a fost pe cât de complicat, pe atât de frumos, dar experiența cea mai valoroasă a fost că am întâlnit o grămadă de “unchi” și “mătuși” care ne-au ajutat să facem câte un pas. O idee aflată la început seamănă în unele privințe cu un copil mic: are ceva atât de frumos încât e natural să vrei să îi dai o mână de ajutor.

Copilăria business-ului este, la fel ca și copilăria noastră, cea mai frumoasă perioadă pentru că avem voie să facem cam orice și riscurile sunt extrem de mici. Dacă ne rupem un picior ne vindecăm repede și chiar dacă facem o boacănă se găsește o “bunică” care să ne întindă o bomboană, să ne mângaie pe cap și să ne îndrume înapoi pe drumul corect. Dacă în cazul copilăriei timpul trece repede și ne îndreptăm către noi etape, în cazul unui business, povestea nu urmează același fir.

Am cunoscut antreprenori care au rămas foarte mult timp cu business-urilor lor în etapa copilăriei, pentru că îți oferă un spațiu sigur și confortabil, fără riscuri prea mari, cu recompense mici dar frecvente. Nu pot să neg că i-am înțeles la un moment dat avantajele și mirajul perioadei. Ambiții și riscuri mai mici înseamnă mai puțin stres și un echilibru între muncă și viața personală. Am cunoscut și mulți antreprenori care au dus proiectele lor la adolescență. Business-urile lor au o oarecare stabilitate, funcționează bine, există mult potențial, dar și riscurile sunt mari. Din experiența personală, această perioadă e cea mai dificilă, pentru că te provoacă la orice colț.

Dintr-o perspectivă internă, cea a echipei, cel mai probabil în acest stadiu apare cel puțin un alt nivel ierarhic. Trebuie să te obișnuiești cu ideea că trebuie să acorzi încredere și respect colegilor manageri și să îi lași pe ei să își conducă echipele cum cred ei mai bine. Totodată, apar primele bisericuțe în echipă, element care nu se regăsea în viziunea ta inițială. Sunt multe lucruri pe care teoretic le știi, însă practic ajung să te surprindă și te fac să fii mereu în gardă.

Dintr-o perpectivă externă, o bună parte din oamenii care te-au susținut și ghidat atunci când “erai mic” încep să aibă așteptări de la tine. Greșelile tale vor fi mult mai des sesizate și analizate, începi să plătești din ce în ce mai des pentru lucruri sau servicii care la început au fost poate, parte din sprijin.

“Adolescența business-ului” a fost perioada în care am învățat importanța citirii cu atenție a contractelor și implicarea unor avocați buni; am învățat că trebuie să accept mai des că sunt lucruri pe care nu le mai pot controla. Este perioada în care am câștigat clienți noi și am pierdut clienți vechi și a trebuit să mă obișnuiesc cu ideea că nu îi putem mulțumi pe toți. Am învățat că este bine să îți monitorizezi concurența, să mă bucur când suntem copiați și să nu îmi crească tensiunea la fiecare comentariu răutacios din e-mail sau de pe Facebook. Am învățat că trebuie să am mai multă răbdare cu mine, pentru că perioada adolescenței și drumul până la maturitate vor necesita mai multe eforturi și o mai bună concentrare.

Acum la final de an, este un prilej bun să privim în urmă și să înțelegem în ce etapă ne-am aflat, copilărie, adolescență sau maturitate, și spre ce vrem să ne îndreptăm. Indiferent de alegeri, cu siguranță ne așteaptă un an intens, așa că trebuie să ne pregătim.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii