FacebookTwitterLinkedIn

de Dan Minoiu, Managing Associate, Mușat & Asociații

Într-o contemporaneitate în care Brexit-ul este decis în baza unui slogan de campanie afișat pe un autocar, ne-am obișnuit să înghițim calupuri întregi de informații pe nemestecate, să fim îndopați cu titluri de senzație prin toate canalele media și rețelele de socializare, iar concluziile/soluțiile să ne fie servite în regim fast-food, într-o logică simplistă ce nu are timp de dezbateri și analize fundamentate.

Discuția s-a simplificat foarte mult și în privința problemelor de etică și integritate, iar unul dintre subiectele aruncate în arena publică spre deliciul spectatorilor consumatori de teorii conspiraționiste este sponsorizarea medicilor de către companiile farmaceutice pentru participarea la congrese medicale. Astfel, în contextul publicării informațiilor privind sponsorizările primite de medicii români în anii 2014-2015, la bara Telejustiției se formulează acuzații, sunt fluturate în mod amenințător texte de lege, se înlătură orice prezumție de nevinovăție – fără a explica relaţia complexă între medicul prescriptor și compania care a produs un anumit medicament.

În paranteză fie spus, în încercarea de a ne  alinia rapid la legislația europeană și  internaţională, am făcut compromisul de a introduce în legislația națională o serie de acte normative în stil copy-paste, fără a dezbate obiectivele și efectele implementării acestora în realitatea mioritică. Acesta este și cazul legislaţiei privind publicitatea sponsorizării medicilor, elaborată de autoritățile române în conformitate cu dispozițiile “Sunshine Act” – o lege emisă în anul 2010 în Statele Unite ale Americii în contextul reformării sistemului de sănătate american prin programul „ObamaCare”.

Pe scurt, legea română a impus publicarea tuturor sponsorizărilor primite de medici (indicând numele beneficiarilor, valoarea sponsorizării și alte detalii), moment în care mulți (ne)specialiști au pus sub semnul întrebării, în mod generalizat, integritatea medicilor care participă (în mod suspect !?) la asemenea evenimente medicale finanțate de companii farmaceutice. Caracatița din jurul medicamentelor a fost descrisă în cele mai sumbre culori, iar actul prescrierii discreditat, cu consecința pierderii încrederii în medicii care (încă) ne tratează.

Fără a contesta necesitatea sancționării oricăror derapaje (dovedite) de la normele aplicabile prescrierii medicamentelor, trebuie precizat că sponsorizarea medicilor pentru participarea la congrese este o formă de promovare permisă de legislația în vigoare, iar cei care participă la asemenea evenimente își îndeplinesc astfel obligația profesională de educație medicală continuă, dobândind cunoștințe esențiale despre diferite arii terapeutice și produse – necesare pentru tratamentul pacienților conform celor mai noi ghiduri din domeniu.

Ce ne dorim când intrăm într-un cabinet sau când ne internăm în spital? Ca medicul nostru să cunoască cele mai bune opțiuni de tratament, cu cele mai puține efecte adverse, având acces la informații actualizate prin participarea la evenimente medicale, alături de alți colegi și specialiști reputați? Nu avem încredere în decizia lui/ei medicală pentru că a primit sponsorizări de la una sau mai multe companii? Era imperativ ca el să își fi plătit participarea din propriul salariu sau din surse publice de finanțare (care ?)?

Limitarea nejustificată a exercitării profesiei medicale și interpretarea generalizată, mult prea restrictivă, a conflictelor de interese cauzează prejudicii reputaționale ireparabile medicilor (care au mai rămas în țară) și într-un final ne va afecta pe noi, pacienții. În încercarea de a redefini relația complexă medic – companie farmaceutică sunt multe teme care trebuie dezbătute în mod argumentat, iar simplificarea problemelor la nivel de mesaj pe burtiera ecranului TV este contraindicată sănătății.