FacebookTwitterLinkedIn

Dragoș Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines

Forbes: În 24 de ani de capitalism, România a avut planuri în domeniul economic pe care le-a dus până la capăt? Puteți să nominalizați un astfel de plan în diferite ramuri ale economiei sau în mediul de afaceri?

Dragoș Anastasiu: Nu sunt specialist în macro-economie și nu pot afirma cu certitudine că, în 24 de ani, România a avut sau nu planuri economice concrete. În domeniile pe care le cunosc (transport și turism ) nu au existat planuri bazate pe o vizune concretă, comunicate corespunzător și duse până la capăt.

Forbes: Credeți că România este în prezent o țară cu strategii economice, cu planuri, cu viziuni clare asupra mediului economic și de afaceri?

Dragoș Anastasiu: Cred că în anumite zone economice există viziuni și strategii. Problema de bază a României este IMPLEMENTAREA. Aceasta se blochează de cele mai multe ori fie din cauza unei birocrații exagerate, fie din cauza incompetenței și din cauza mentalității celor care ar trebui să implementeze și care se bazează pe principiul „nimic nu se poate”.

Forbes:În opinia dvs., care ar fi planurile în domeniul economic și de afaceri ce ar trebuie urmate în România?

Dragoș Anastasiu: Mă refer la trei zone, pe care le stăpânesc :

a) Turism: trebuie susținute două-trei produse în două-trei regiuni, pusă în slujba acestor proiecte întreaga energie, făcute facilități și investiții în așa fel încât să se creeze câteva oaze și exemple de best-practice. Odată ce avem produsul trebuie alese două-trei destinații-țintă pentru atragerea turiștilor și investit coerent în promovare și schimbarea imaginii României în acele zone. La baza acestui concept trebuie să stea o entitate de tip parteneriat public-privat, care să gestioneze promovarea imaginii României turistice în lume.

b) Transport : este necesară infrastructura și LIBERALIZAREA tuturor tipurilor de transport în România.

c) IMMAntreprenoriat: avem nevoie de simplificare, debirocratizare, implementarea unui conext favorabil micilor întreprinzători, programe de EDUCAȚIE antreprenorială și de sprijin financiar în sensul facilitării tuturor tipurilor de finanțare pentru start-up-uri și firme mici și mijlocii. Și în această zonă soluția este o entitate de tip partneriat public-privat, care să unească și să coreleze toate initiațivele private și de stat existente și viitoare în acest domeniu.

Forbes: Poate o țară să se dezvolte fără planuri?

Dragoș Anastasiu: Întrebarea este retorică. Fără un plan nu se poate să dezvolți nimic durabil și sustenabil.