Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

SmallBusiness |
|

Dosar Small Business: Tentația antreprenoriatului

Tot mai mulți tineri aleg să riște și să pornească o afacere pe cont propriu în defavoarea unui job cu program fix.
Antreprenor

Statisticile arată că Europa nu are încă suficienţi antreprenori raportat la nevoile pe care le are economia continentului. Mai mult, studiile arată că mai mult de jumătate dintre europeni preferă să rămână angajaţi.

La capitolul anterprenoriat feminin, lucrurile stau și mai rău. Din cei aproximativ 40,6 de milioane de antreprenori câți au fost estimați în întreaga Europă, femeile reprezintă doar 29% (circa 11,6 milioane) cu toate că, din totalul populației europene, femeile sunt mai mult de jumătate, arată un studiu al Comisiei Europene despre femeile antreprenor („Statistical Data on Women Entrepreneurs in Europe”, 2014). Motivele pentru care puține femei devin antreprenoare țin de mai multe bariere precum educația, stereotipurile, lipsa de încredere și dificultatea de a avea acces la finanțare, mai arată studiul. Din totalul populației active, în România, 26% sunt antreprenori, iar 13% sunt antreprenoare. La capitolul freelanceri, România stă bine, fiind printre primele țări din UE în care numărul femeilor freelancer este mai mare decât cel al bărbaților (cu toate că media europeană este la 45%). Confruntați cu șomajul și cu alte probleme economice, procentul tinerilor europeni care aleg calea antreprenoriatului este deocamdată redus (aproximativ 6,5% potrivit unor estimări). România se află însă printre primele state din UE cu  zece procente din totalul populației active reprezentat de tineri antreprenori (cu vârste între 15-29 de ani), așa cum arată studiul „Youth entrepreneurship in Europe”.

Din 1990 și până în 2015, în România au fost înființate 2.600.000 de companii, iar profilul antreprenorului român este unul tipic masculin: bărbat, cu vârsta cuprinsă între 40-49 de ani, care provine din mediul urban, activ în domeniul comerțului, construcțiilor și transportului, arată un barometrul antreprenoriatului românesc 2015, realizat de EY. Același studiu mai arată că, pentru tineri, principalele elemente care fac o companie să aibă succes sunt ideea de afaceri, business planul, capitalul cu care se începe afacerea și relațiile pe care le au în lumea businessului. Norocul este considerat mai puțin important, însă nu este neglijat de către cei care se gândesc să înceapă o afacere – deși acesta nu poate fi niciodată unicul factor determinant al succesului într-o afacere. Și, cu toate că tinerii din România sunt mai degrabă înclinați să spună că programele pentru antreprenori în universități sau școli de business sunt cele mai importante atunci când vine vorba de inițiative care ar putea îmbunătăți percepția tinerilor despre antreprenoriat (33% dintre respondenții studiului EY au ales această variantă), Forbes România crede că puterea exemplului poate fi la fel de edificatoare. De aceea, am ales să prezentăm în acest dosar, o serie de afaceri mici, dar cu potențial de a crește mari, pornite de tineri foarte pasionați.

O COFETĂRIE RAW VEGAN ARE AFACERI DE PESTE 45.000 DE EURO

LAVANDA, MAI MULT DECÂT O PLANTĂ

CÂT A INVESTIT O TÂNĂRĂ ÎNTR-O AFACERE CU LAVANDĂ

CUM A AJUNS O ANTREPRENOARE SĂ RULEZE AFACERI DE APROAPE 2 MILIOANE DE EURO

DIVAN, UN BUSINESS CU AROMĂ ORIENTALĂ

CÂND ÎNOTUL PENTRU COPII GENEREAZĂ AFACERI DE PESTE 80.000 DE EURO

UN ANTREPRENOR GREC A PARIAT PE DIVERTISMENT ȘI ARE AFACERI DE PESTE 1,5 MILIOANE LEI

BEBE TEI, O AFACERE CU VIITOR

STOMATOLOGIA, CA AFACERE DE FAMILIE

CLOS DE COLOMBES – COLȚUL DE RAI AL ANTREPRENOAREI ANNE-MARIE ROSENBERG

ȘEZI ȘI FĂ AFACERI

ACUARELA ȘI PLASTILINA: ÎNTRE ARTĂ ȘI AFACERE

INVESTIȚIE DE 50.000 DE EURO PENTRU O ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ

PATRU ANTREPRENORI DIN CLUJ AU AFACERI DE 800.000 DE EURO DIN PRODUCȚIA LOCALĂ DE COSMETICE

CAFENEAUA UNDE ORICE PRODUS COSTĂ 5 LEI

PARIU CU RACII

MACHETELE AUTO, PASIUNEA UNUI ANTREPRENOR NONCONFORMIST 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii