Orice discuție cu Ioan Niculae debutează abrupt și este un test de capacitate pentru orice ziarist din domeniul financiar. Spre deosebire de șefii de multinaționale, Niculae este acel tip de manager-antreprenor care știe aproape fiecare detaliu al afacerii sale și nu se ferește să ofere cifre concrete, fie că este vorba de investiții, profituri sau producțiile la hectar pe care le obține.
„Procesarea gazului și transformarea sa în îngrășământ chimic înseamnă o creștere a valorii produsului de 3,5 ori. Dacă ar înțelege și Guvernul acest lucru, atunci îngrășămintele ar deveni, așa cum trebuie, o prioritate strategică”, își spune păsul Niculae, ale cărui fabrici de îngrășăminte chimice reprezintă mai mult de un sfert din consumul anual de gaze naturale al României.
„Puteam beneficia și anul acesta de boom-ul pieței mondiale de îngrășăminte chimice, la fel cum s-a întâmplat în 2012 și prima parte a lui 2013”, afirmă Ioan Niculae, cu regretul managerului care s-a trezit cu creșteri importante de preț pentru gazele naturale, care îi generau mai mult de două treimi din costurile de producție. „A fost aproape imposibil de absorbit, în condițiile în care a crescut prețul gazului metan, al energiei electrice, al transportului și a cheltuielilor de logistică”.
Niculae a pregătit însă din timp o soluție strategică pentru a-și ține costurile sub control.
„Anul acesta am dat drumul centralei de cogenerare de la Slobozia. Anul trecut o finalizasem pe cea de la Bacău, iar cu un an și jumătate înainte pe cea de la Turnu Măgurele. Anul viitor, la finalul primului trimestru, sper să dăm drumul și celei de la Piatra Neamț”. Cele patru centrale au implicat investiții de 100 de milioane de euro, fiind o componentă din planul prin care Niculae vrea să devină cât mai independent din punct de vedere energetic. „Dacă am cumpăra energia electrică din sistem, prin plata certificatelor verzi și a celor de dioxid de carbon ajungem la un preț absolut incredibil”, justifică Niculae investițiile în cele patru centrale.
Prețurile în creștere ale materiilor prime par a fi compensate de conjunctura regională. „Ucraina era un mare producător de îngrășăminte. Pe fondul conflictului cu Rusia, Ucraina a restricționat folosirea gazului metan din producție proprie sau din depozite pentru îngrășăminte. Asta a afectat fabricile mari de stat din nordul, estul și centrul țării. De aceea, este un deficit de produs în bazinul Mării Negre, pe care noi puteam să îl completăm”.
Dincolo de industria chimică, grupul InterAgro, al omului de afaceri este unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul agriculturii. Exploatează 54.000 de hectare și dispune de o capacitate de stocare de 800.000 de tone în silozuri și 400.000 de tone în depozite orizontale, ceea ce îi permite să poată profita de pe urma evoluției sezoniere a prețurilor.
„Anul acesta am făcut și o diversificare – prima fabrică de lucernă din România. Am semănat și avem aproape 4.000 de hectare de lucernă semănate în primul an de producție. Primele contracte de export sunt deja semnate cu Emiratele Arabe Unite și va urma, în scurt timp, China, unde avem nevoie de o aprobare din partea guvernului chinez”, spune Niculae. Fabrica a implicat investiții de 10 milioane de euro, totul fiind mecanizat.
„Avem posibilități de stocare atât pe baloți, cât și pe paleți, iar lucerna e un produs pe care îl poți încasa și în perioadă de iarnă, când în general nu ai venituri, ci doar cheltuieli. Îți poți menține activitatea vânzând lucernă în perioada noiembrie-decembrie-ianuarie, când și prețurile sunt mai mari, fiind în afara sezonului”, spune Niculae despre fabrica a cărei producție va merge la export în proporție de 90%.
„Sunt țări mari în lume care devin cumpărătoare de lucernă, precum China. Japonia cumpără cantități însemnate, toate țările din Golf dau subvenții pentru importul de lucernă, fiind cel mai căutat produs pentru creșterea animalelor. Când China va ieși să cumpere câtă lucernă are nevoie, prețul se va tripla”.
Până atunci, grupul InterAgro rămâne activ și în zootehnie, dar deține și fabrici de ulei, de pâine și produse de patiserie, de preparate din carne, de procesare tutun sau bioetanol, dar și două hoteluri.
Nu în ultimul rând, Ioan Niculae mai are un motiv de bucurie și dincolo de business. Echipa pe care o patronează, Astra Giurgiu a câștigat anul acesta Cupa României și Supercupa României după ce a învins de două ori Steaua, cea mai titrată echipă de la noi.