
Afirmă că muncește 14-16 ore pe zi și a văzut aproape 100 de țări din lume. Dincolo de asta, avocatul Remus Borza este unul dintre personajele principale în povestea zecilor de mii de insolvențe din România post-criză.
Compania sa, Euro Insol, figurează printre cele mai importante firme de insolvență, alături de Casa de Insolvență Transilvania, RVA Insolvency Specialists sau Global Money Recovery.
Portofoliul administrat de Euro Insol include nume și proiecte celebre precum UCM Reșița (cea mai veche fabrică din România și una dintre cele mai vechi din Europa, înființată în 1771) sau Vulcan, cel mai mare furnizor de unități de pompare din Europa, dar și turnurile Asmita Gardens, cel mai înalt proiect rezidențial din București, sau Silver Mountain, amplasat în zona Poiana Brașov, cel care trebuia să fie unul dintre cele mai exotice proiecte imobiliare din România.
Portofoliu Euro Insol nu este singurul motiv pentru care avocatul Borza se află pe lista Forbes România a numelor care trebuie urmărite cu atenție în 2015. De altfel, Euro Insol nici nu este cea mai mare companie specializată în insolvență de pe piață, acest loc fiind ocupat de Casa de Insolvență Transilvania, fondată de avocatul Andrei Cionca.
Borza, în schimb, este cel care a avut curajul ca, din poziția de administrator judiciar al societății de stat Hidroelectrica, aflată în insolvență, să pornească războiul cu băieții deștepți din energie și contractele lor preferențiale. Iar Hidroelectrica, aflată pentru a doua oară în ultimii trei ani în insolvență, a consemnat, anul trecut, un profit record de 1,2 miliarde de lei. Ba, mai mult, s-a extins și în afara granițelor, prin deschiderea unui birou în Ungaria, urmând ca de anul acesta exporturile de energie să ajungă și în alte țări din regiune. După ieșirea din insolvență estimată pentru acest an, cel mai mare producător de energie electrică din România ar putea fi și subiectul uneia dintre cele mai importante oferte publice inițiale de pe piață, cele 15% din acțiuni care vor fi listate la bursă având potențial să aducă până la jumătate de miliard de euro, conform unor estimări făcute în trecut de Remus Borza.
Nu în ultimul rând Borza trebuie urmărit în acest an și din postura lui de președinte al Polisano, cel mai mare grup din domeniul farma deținut de un antreprenor român. „Sunt ardelean, iar grupul Polisano a fost dezvoltat de un ardelean. De mai bine de zece ani sunt prieten cu Ilie Vonica. Cineva trebuie să susţină şi antreprenoriatul local”, declara anul trecut Borza, la câteva luni după ce Vonica s-a sinucis, după arestarea soției sale într-un dosar privind emiterea de rețete false pentru medicamente oncologice. De la venirea sa la Polisano, Borza a adus deja nume noi în conducere și a dat undă verde pentru un rebranding care ar trebui să readucă grupul pe linia de plutire.
Cât dintre planurile lui Borza se vor realiza, și, mai ales, cu ce rezultate, vom vedea la finalul acestui an, care ar putea fi, probabil, unul dintre cei mai importanți ani din cariera ardeleanului. De rezultatele lui Borza vor depinde nu doar bunăstarea moștenitorilor lui Ilie Vonica sau a creditorilor care au numit Euro Insol ca administrator judiciar, ci și mult-visata independență energetică a României.