
La scurt timp după schimbarea de regim politic din iarna anului 1989, România părea tărâmul tuturor posibilităților, în special pentru micii întreprinzători străini care ajungeau în țară și care știau ce înseamnă businessul, o zonă încă neexploatată de românii proaspăt ieșiți din comunism. O parte dintre acești străini au continuat să dezvolte afaceri încă de atunci, iar astăzi sunt liderii unor companii românești care se bucură de un real succes. Pe lista străinilor care au mizat pe România se numără şi Jean Valvis, antreprenorul născut la Atena și şcolit la Geneva, care avea să dezvolte noi businessuri în România. A văzut potenţialul pe care îl oferea piaţa apelor îmbuteliate, unde concurenţa lipsea la vremea aceea. În 1994, a pus bazele companiei producătoare de apă minerală Dorna Apemin SA, societate pe acțiuni cu capital româno-elvețian. Compania deţinea mărcile Dorna, Izvorul Alb şi Poiana Negri.
Jean Valvis este unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori străini din România și fondatorul brandurilor Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești. Omul de afaceri este artizanul unora dintre cele mai spectaculoase tranzacții din sfera businessului românesc: vânzarea Dorna Apemin către Coca-Cola Company, precum și vânzarea Dorna Lactate și a brandului LaDorna către grupul francez Lactalis.
În galop către noi piețe
Aqua Carpatica este rezultatul ambiției antreprenorului greco-elvețian, care în urmă cu aproape nouă ani avea să pună bazele unuia dintre cele mai puternice branduri autohtone de apă minerală plată. Creat în urma unei investiţii iniţiale de peste 12 milioane de euro, Aqua Carpatica a fost lansată pe piaţa din România în 2010. Compania producătoare, SC Carpathian Springs SA, membră a Valvis Holding, fondată în anul 2000 ca societate pe acţiuni, a ajuns în 2018 la o cifră de afaceri de 229 de milioane de lei și un profit net de aproape 54 de milioane de lei, potrivit platformei termene.ro.
În prezent, Aqua Carpatica este singurul brand de apă minerală din România care are parteneriate cu lanțuri de supermarketuri din Statele Unite, fiind prezent la raftul unor retaileri importanți precum: Whole Foods (în 18 puncte de vânzare în magazinele din California de Nord), Kroger, Raley’s, Save Mart, Bristol Farms, Gelson’s Market sau 7-Eleven. SUA e este cea mai bună piață externă pentru produsele Aqua Carpatica, alături de Marea Britanie. În 2018, vânzările zilnice ale gamei premium de apă minerală Aqua Carpatica din cadrul unor lanțuri de supermarketuri din Los Angeles au întrecut vânzările unor branduri recunoscute la nivel internațional precum Evian.
Piața de apă îmbuteliată din SUA este una consolidată și formată dintr-o multitudine de branduri internaționale, cu o valoare de 29 miliarde de dolari (în 2017), fiind astfel de 34 de ori mai mare ca valoare, comparativ cu piața apelor îmbuteliate de la nivel local, arată datele furnizate în 2018 de compania globală de consultanță Global Data. Anul trecut, pe continentul american, consumul de apă îmbuteliată a ajuns la 124 de litri per capita, ceea ce reprezintă o creștere a categoriei ca urmare a tendinței americanilor de a alege alternative sănătoase la băuturile carbogazoase. Pe lângă SUA și Marea Britanie, Aqua Carpatica se găsește și pe rafturi din țări precum Germania, Franța, Spania, Italia, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Israel, Arabia Saudită și Australia.
În primăvara acestui an, Aqua Carpatica a fost singurul brand românesc prezent la Natural Products Expo West din California, cel mai mare târg B2B dedicat industriei produselor organice și, totodată, un eveniment de referință pentru companiile care vor să se extindă pe piețele internaționale. Brandul creat de Jean Valvis este cunoscut la nivel internațional pentru nivelul scăzut de nitrați și de sodiu din compoziția sa. „Rezervele de apă minerală calitativ superioară în Europa sunt aici, în Carpaţi. Dacă Scoţia este ţara whisky-ului, Franţa se vinde cu Bordeaux, Grecia vinde feta şi măsline, România are o putere foarte mare în ceea ce priveşte apele minerale şi noi considerăm că România are un avantaj intangibil în acest domeniu industrial”, declara în prima jumătate a anului omul de afaceri Jean Valvis.