Cautare
, Contributor

Redactor

Imobiliare |
|

Din nou pe plus

PB2014 (1)
Segmentul office domină piața de imobiliare care, anul acesta, a evoluat neașteptat de bine, speranțele fiind la fel de mari pentru viitor.

Europa a trecut prin multe în ultimii șase ani: o recesiune majoră, o scurtă perioadă de revenire, apoi o criză a datoriei publice și pare că a intrat în etapa stabilizării. „În ciuda unor hopuri de care s-au lovit, trendul general al țărilor europene este ascendent, de la mijlocul anului trecut”, afirma Darren Yates, Head of Global Capital Markets Research – Knight Frank, la evenimentul Power Breakfast, organizat de compania de consultanță imobiliară The Advisers/Knight Frank, la București.

În afara contextului economic, Europa de Est, în general, și România în mod special ar trebui să se concentreze și mai mult asupra calității resurselor umane. „Valoarea capitalului uman este un atu pentru țările din Europa Centrală și de Est. Dacă pot demonstra la nivel global că au oameni pricepuți, talentați, asta ar atrage investitori majori”, crede Emma Goodford, Head of EMEA Tenant Representation Knight Frank.

România, țară care din multe puncte de vedere se încadrează la categoria „altele”, când vine vorba de o punere în balanță cu marile țările europene, are totuși câteva avantaje. „România are o datorie publică de numai 40% din PIB, în comparație cu nivelul altor țări europene unde datoria ajunge și la 80% din PIB”, a spus Valentin Lazea, economist-șef al Băncii Naționale a României.

Sunt și alte exemple că economia românească nu stă chiar așa rău: un context economic mai stabil, adică mai sigur, atrage investitorii și astfel multe domenii au de câștigat.

Printre beneficiarii schimbărilor pozitive s-a aflat și sectorul imobiliarelor. Potrivit datelor publicate în raportul „Bucharest. Office Market Outlook. Q3 2014”, realizat de The Advisers/Knight Frank, nivelul spațiilor office tranzacționate (take-up) a crescut cu 12% în prima jumătate a anului, cu o suprafață de circa 132.000 de metri pătrați, până la sfârșitul lui 2014 valoarea urmând să se apropie de 300.000 de metri pătrați. La nivelul noilor dezvoltări, se așteaptă ca circa 165.000 de metri să se adauge spațiului office disponibil. Iar ponderea de 16,7% a spațiului vacant în Q3 2014 nu înseamnă în mod necesar un lucru rău, în contextul în care chiria medie este de 18 euro pe metru pătrat pe lună pentru segmentul de birouri Clasa A.

România are, deci, toate șansele să intre într-un nou ciclu pe piața imobiliară, datorită segmentului de spații de birouri clasa A, care va fi în fruntea clasamentului pentru următorii ani, conform estimărilor raportului The Advisers/Knight Frank.

„2014 va fi un an record din punctul de vedere al volumului investițiilor, cu o estimare de aproximativ 800 de milioane de euro, o valoare ce întrece volumul cumulat al ultimilor doi ani și depășește chiar cel mai activ an din perioada crizei – 2010, când s-au tranzacționat spații în valoare de 543 de milioane euro. Doar în primele 9 luni ale anului 2014, investițiile însumau aproximativ 500 de milioane euro. Activitatea intensificată în domeniul investițiilor a fost susținută în mare parte de redresarea economică, care a întărit încrederea investitorilor în piața locală”, este de părere Horațiu Florescu, Președinte și CEO al The Advisers/Knight Frank.

Pe de altă parte, optimizarea și eficientizarea spațiului închiriat nu ar trebui ignorate, astfel că  fiecare metru pătrat ajunge să cântărească enorm. „Spațiul biroului nu este o parte din problemă, ci din soluție”, crede Ahmed Hassan, Country Managing Partner al Deloitte România, care estimează că  o organizație de mărime medie poate realiza reduceri semnificative ale costurilor, dacă problemele sunt abordate inteligent. Sunt soluțiile inteligente (smart) un pericol pentru dezvoltatorii imobiliari? Mai degrabă nu. Așa cum prețurile atractive cresc volumul închirierilor, la fel și soluțiile inteligente suplimentează doza de atractivitate și apetența pentru investiții ale companiilor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii