Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Din nou la cârmă

Corneliu Bodea a revenit, după patru ani, la conducerea executivă a Adrem, pentru a se asigura că business-ul va merge și mai bine.
 aboneaza-te
Corneliu_Bodea

În limba latină, „ad rem” înseamnă „la obiect”. Aceasta este și filosofia de business a Adrem, grup de companii fondat cu 24 de ani în urmă de către frații Adrian și Corneliu Bodea, care transpare și din discursul celor doi antreprenori. Corneliu Bodea a anunțat recent că revine, după o „pauză” de patru ani, în postura de CEO al Adrem, grup care reunește, începând din luna mai 2016, trei companii: Adrem Engineering (fosta Adrem Automation), Adrem Invest și Adrem Link, cea mai nouă, care are ca obiect de activitate, printre altele, soluțiile de eficiență energetică dedicate atât marilor consumatori de energie, cât și segmentului rezidențial. „Am preluat poziția de CEO al companiilor Adrem și ne-am propus să comunicăm integrat sub brandul Adrem. Rebranduirea companiei Adrem Automation, reconfigurarea de portofoliu în cazul Adrem Invest și lansarea companiei Adrem Link sunt răspunsul Adrem la nevoile sesizate în piață și adaptarea la economia curentă”, spune Corneliu Bodea, CEO Adrem și președinte al Centrului Român al Energiei.

Corneliu Bodea, Adrem: „Eșecul îți arată că există un drum mai bun spre reușită, decât cel pe care l-ai ales”

Companiile Adrem cu specific în domeniul energetic, parte din ABBC Group deținut de Adrian și Corneliu Bodea, au înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 34 milioane de euro (154 milioane lei) iar profitul operațional (EBITDA) s-a situat la un nivel de 11%. Până la sfârşitul acestui an, companiile Adrem estimează o cifră de afaceri de 48 milioane de euro (215 milioane lei), ceea ce reprezintă o creştere cu 40% comparativ cu anul 2015. Profitul operațional (EBITDA) estimat pentru anul în curs este de 8%. În contextul creșterii cifrei de afaceri cu 40% comparativ cu 2015, stagnarea profitului operațional (EBITDA) vine pe fondul strategiei de business a companiei. Scopul principal al companiilor Adrem în această perioadă este de consolidare a portofoliului de lucrări și clienți și de creștere a expertizei în anumite segmente de business. „Ne propunem o creștere ambițioasă în acest an, însă certitudinea atingerii acestui obiectiv ne vine din stabilitatea companiilor Adrem, din proiectele complexe și de anvergură derulate în prezent, din experiența și dedicarea echipelor Adrem de specialiști”, declară Corneliu Bodea.

Lecții pentru 2016 – Corneliu Bodea, acționar ABBC

În ceea ce priveşte ponderea companiilor Adrem, 30% din cifra de afaceri pe 2015 revine companiei Adrem Engineering, fosta Adrem Automation și 70% aparține companiei Adrem Invest. Cea mai nouă companie, Adrem Link, va avea un impact financiar începând cu anul 2017. Grupul ABBC din care fac parte și companiile Adrem cu specific energetic a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri de 53 milioane de euro și estimează o creștere de 10% pentru anul în curs.

Business-ul condus de frații Adrian și Corneliu Bodea nu se află la prima schimbare. Astfel, anul trecut, al șaselea consecutiv de creștere, cu o cifră de afaceri de 60 de milioane de euro, Corneliu Bodea vorbea despre „o perioadă de consolidare și restructurare a business-ului”.

Decizia a fost luată în 2013, procesul de reorganizare internă, prin care vechile divizii ale Adrem Invest s-au transformat în companii independente, s-a încheiat la mijlocul lui 2014.

Concret, fiecare linie de business – Ingineria Proceselor, SCADA&Automatizări, Servicii Integrate, Energii Verzi – nu mai funcționau ca o divizie a Adrem Invest, ci sub forma companiilor Adrem Industries, Adrem Automation, Adrem Invest și, respectiv, Adrem Green Power. „Sunt patru companii independente, lângă care se alătură altele care erau satelitare lui Adrem Invest și aici vorbim despre companii din străinătate”, explica antreprenorul, anul trecut, într-un interviu acordat „Forbes România”.

VEZI CARE SUNT SOLUȚIILE LUI CORNELIU BODEA PENTRU CREȘTERE SUSTENABILĂ 

Cei doi frați au achiziționat, în ultimii ani, companii în Elveția și Statele Unite ale Americii, în principal pentru a reuși să intre pe piețe din zona asiatică și de pe continentul nord-american și au pus bazele unui joint-venture în China. Afacerile companiei, bazate pe o inovație din 1999 a lui Adrian Bodea, fizician de meserie, în domeniul vidării oțelului lichid, s-au extins pe toate meridianele în ultimii ani. Astfel, soluțiile și serviciile companiei au ajuns la jucători importanți din domeniul metalurgiei în țări precum China, Coreea de Sud, Uzbekistan, Mexic, Brazilia, Turcia și India.

Și pentru că a venit vorba despre China și importanța ei în businessul celor doi frați, trebuie spus că ABBC operează pe piața chineză atât prin intermediul unui joint-venture cu o companie locală – „În China ești încurajat să te organizezi în acest fel cu o entitate chineză, pentru a putea fi mai eficient în a-ți promova afacerile”, explică antreprenorul –, cât și în mod direct.

Joint-venture-ul este de altfel un model de business pe care cei doi antreprenori îl folosesc și în România. Un astfel de exemplu este compania SEA Complet, în cadrul căreia Adrem Invest este asociat în proporții egale cu E.ON. Compania a rezultat prin externalizarea de către E.ON a unor activități pe care le presta în cadrul grupului și anume revizii și verificări în domeniul distribuției de gaz. „Sunt activități dedicate pieței libere, consumatorilor de gaz mai ales din zona în care E.ON face distribuția. Acum ne extindem în toată România cu activitatea respectivă”, spune Corneliu Bodea.

SEA Complet, cu sediul în Tîrgu Mureș, are 600 de angajați, proveniți în proporție de peste 90% din foști angajați ai E.ON. Practic, a fost vorba despre o externalizare, realizată însă prin cooptarea de către E.ON a unui partener. „A fost o licitație la care au participat companii importante din România, în general antreprenori români, și noi am câștigat această licitație cu planul nostru de afaceri care vizează dezvoltarea activității în soluții pentru eficiență energetică, de reparații, întreținere destinate consumatorilor de gaz, dar și de electricitate”, precizează Corneliu Bodea.

Înfiinţată în 1992, Adrem Invest a activat iniţial, ca mai toate firmele din acei ani, în comerţ. Lucrurile nu au mers prea bine, în condiţiile inflaţiei galopante din acea perioadă, aşa că Adrian Bodea a decis să îndrepte compania înspre domeniul în care lucrase înainte de 1990, şi anume cercetarea în domeniul ingineriei industriale.Până prin 1996-1997, când fraţii Bodea au început să proiecteze şi să implementeze propriile instalaţii, bazate pe inovaţia lui Adrian Bodea, cei doi au lucrat ca distribuitori de instalaţii în domeniul tehnicii vidului pentru companii mari din Europa de Vest. În 1999, cei doi antreprenori au deschis o nouă divizie în cadrul companiei, cea de automatizări, urmată de cea de servicii integrate.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii