FacebookTwitterLinkedIn

După scurt timp însă, încep să fie preocupați de conflictul interior apărut între dorința lor de putere și cea de creștere.

Pe de o parte, pentru a finanța creșterea apelează la investitori, iar aceștia își impun propriile reguli, cerându-le de cele mai multe ori să cedeze conducerea unor manageri profesioniști. Pe de altă parte, pentru că activitatea devine tot mai complexă, antreprenorii responsabili dezvoltă echipe manageriale puternice cărora le transferă multe dintre deciziile importante pe care, la început, le luau singuri.

Se întâmplă foarte rar ca dorința de creștere rapidă și dorința de control total și conducere nemijlocită să meargă mână în mână. De puține ori antreprenorii fondatori rămân la cârma companiei când aceasta devine mare. Cel mai adesea, antreprenorii au de ales: fie să cedeze o parte din proprietate și din putere, dar să se bucure de rezultatele unor companii mari și dinamice, fie să rămână singurii proprietari și să păstreze controlul total, asumându-și dimensiuni mai reduse și o dezvoltare mai lentă a companiilor lor.

ALEGERI ÎNȚELEPTE.

Pentru a avea succes pe termen lung și a se simți împliniți, este recomandabil ca antreprenorii, înainte de a-și înființa afacerile, să se gândească foarte bine ce preferă: controlul nemijlocit al activității și rolul de conducători sau dezvoltarea rapidă a companiilor lor. Antreprenorii care preferă controlul, dorind să rămână pe termen lung la conducerea companiilor pe care le înființează, își asumă un ritm lent de dezvoltare. În acest caz, este bine să se îndrepte spre domenii de activitate în care au experiență, competențe și relații și care nu impun investiții foarte mari de capital.

De asemenea, se recomandă să pornească la drum cu economii care să le ajungă până atunci când veniturile acoperă cheltuielile și profitul propriu poate fi utilizat ca sursă de finanțare. Și mai este absolut necesar să-și dezvolte permanent competențele antreprenoriale, manageriale și de leadership – să citească, să meargă la cursuri de bună calitate și să-și ia sfătuitori – fie ei mentori, fie consultanți.

Pe de altă parte, este recomandabil ca antreprenorii care își propun să lanseze afaceri dinamice, care pot ajunge la dimensiuni mari, să se îndrepte spre domenii inovatoare, bazate pe idei revoluționare și tehnologie avansată, pe o activitate intensă de cercetare – dezvoltare. În astfel de companii, sunt necesare investiții  importante.

Când acceptă să-și riște capitalul în astfel de afaceri, investitorii aduc, pe lângă fonduri, idei de creștere și manageri profesioniști, care să preia conducerea. Este foarte dificil pentru antreprenori să cedeze o parte din proprietate și din control. Tristețea renunțării va fi însă compensată de mândria de a fi dat naștere unei companii puternice și de câștigul personal, care poate fi mult mai mare decât dacă ar fi deținut integral o companie mică.