
Este tot mai clar că fără digitalizare și fără a ține pasul cu tehnologia, companiile nu vor putea să răzbată într-o lume care se automatizează pe zi ce trece. Iar pandemia a demonstrat asta fără doar și poate.
Timp de multă vreme, companiile de asigurări nu au profitat de oportunitățile oferite de digitalizare. Totuși, peisajul pieței de asigurări s-a schimbat masiv în ultimii ani. La fel ca în retail sau în domeniul bancar, transformarea digitală modifică rapid regulile jocului în industria asigurărilor. De la adoptarea de noi politici și gestionarea celor existente, la depunerea facturilor și până la raportarea unui accident de mașină, toate acestea se pot face acum online. Și există două motive principale pentru care asiguratorii se mută în online: costuri și clienți.
Capacitatea de a automatiza procesele și, astfel, de a reduce costurile, nu este în niciun caz singurul factor al digitalizării în companiile de asigurări. De fapt, clienții conduc digitalizarea industriei asigurărilor. „Orientarea către client” a fost un apel de trezire pentru industrie, mai ales că, odată cu digitalizarea, asiguratorii pot facilita accesul clienților la informații și nu numai. Astfel, pentru a digitaliza industria asigurărilor, cerințele în schimbare (și în creștere) ale asiguraților sunt, pe lângă eficiența pură, al doilea motor important al inovației.
Așa cum în domeniul bancar digitalizarea a dus la apariția FinTech-urilor, și în industria asigurărilor a apărut o nouă ramură, sub numele de InsurTech. Un exemplu este Virtual I Technologies, companie fondată în 2018, în Dubai, de către Sinan Geylani, care are o experiență de peste 15 ani în industria de asigurări, acumulată în cadrul unor multinaționale precum AIG, Marsh, XL Catlin, Peppers & Rogers. În doar doi ani de la înființare, businessul operează deja în mai multe țări și se află în discuții avansate cu potențiali clienți din Europa, SUA și Noua Zeelandă. Totodată, și România se află în planurile companiei, însă momentan nu este nimic concretizat. „Turcia este de asemenea o țară în care avem mai mulți clienți, aceasta fiind țara-laborator/test al soluției, dat fiind că o parte mare din echipa de IT se află acolo”, spune Nina Brătfălean, CEO-ul companiei.
Acum, Virtual I Technologies are sediul central la Zürich, iar activitatea organizației este susținută de o echipă internațională, din orașe precum Dubai, Istanbul, Londra, Toronto, Houston, Delaware, Melbourne, Izmir sau Bolu.
În plus, compania a creat și prima platformă independentă de analiză și evaluare de risc într-un mod științific, cu un algoritm de machine learning. „Platforma se cheamă «Virtual Risk Space» (VRS) și este marcă înregistrată; soluția de la baza ei este brevetată. A fost gândită ca un instrument de B2B, însă se poate folosi și pentru micro-inspecții, cum ar fi cele de daune de mașină sau cele ale caselor – așadar, cu utilizare individuală”, mai spune Nina Brătfălean, care consideră că soluția este foarte versatilă.
În opinia ei, VRS a fost construită pentru a fi implementată în industria de asigurări, care este cea mai puțin digitalizată și una dintre cele mai lente. „Poate și datorită dimensiunii și, în același timp, a cifrelor uriașe de afaceri din industrie – însă, folosind-o (noi împreună cu clienții), aplicabilitatea ei a devenit mult mai largă”, punctează ea.
Mai mult decât atât, Virtual I Technologies aduce un răspuns simplu la o problemă complexă a industriei globale de asigurări și are ca misiune democratizarea serviciilor de risk engineering și loss prevention, mult prea scumpe de altfel și complet de neatins de către majoritatea companiilor de asigurări. Practic, Virtual I își propune să susțină segmentul SMME (small-medium-micro entreprises), pentru că „acestea sunt baza creșterii solide a economiei mondiale”.
„Facem aceasta printr-un tool B2B, adresat tuturor segmentelor din industrie, de la marii reasiguratori până la companiile mici și micro care se ocupă cu asigurări de risc – mai ales proprietăți – clădiri, case, mașini. (…) Când informațiile disponibile sunt de mare acuratețe – în cazul Virtual I, cu bază științifică reală –, putem contribui la trecerea industriei de asigurări de la decizii bazate pe «experiență și intuiție» la decizii bazate pe date obținute în mod dinamic”, afirmă executivul.
Startul Virtual I Technologies a început cu o investiție de aproape 500 de mii de euro, din economiile fondatorului, iar pentru scalarea businessului, a atras două runde de finanțare de la așa numiții angel investors. Până în acest moment, investiția totală se ridică la 1,5 milioane de euro și urmează o altă rundă de finanțare de 4 milioane de euro, care va fi încheiată cel mai probabil până la sfârșitul acestui an. Gândită ca suport pentru industria de asigurări, obiectivul platformei este de a face mai agilă și mai eficientă industria de asigurări. „Oferim indicatori solizi pe baza cărora se pot lua decizii avizate în industria de asigurări”, continuă aceasta.
Cu tot cu pandemie, per total, anul 2020 a fost un an bun pentru Virtual I. Deși inițial se așteptau să finalizeze cu o cifră de afaceri de circa un milion de euro, se pare că vor încheia cu jumătate din suma preconizată anterior, din cauza lock-down-urilor. Dar, cei 800 de mii de euro atrași de la investitori în anul curent, au reprezentat o „gură de oxigen” pentru companie. „A fost un boom imens, neașteptat. Dintr-o dată, companiile de asigurări și-au dat seama că suntem produsul potrivit la momentul potrivit și, ca atare, au venit spre noi”, precizează Nina Brătfălean. Totodată ea estimează că vor atrage încă un mare client, de calibru global, până la sfârșitul anului.
Pe de altă parte, executivul consideră că, pe fondul crizei sanitare, industria se va digitaliza și se va optimiza în analizele de risc, ceea ce va avea un impact major atât asupra agențiilor de asigurări, cât și asupra brokerilor și a clienților. „Va putea crește capacitatea și vor fi asigurate proprietăți și bunuri în procente semnificative. Soluțiile Virtual I au fost create încă din 2018 în acest sens, previzionând acest moment”.
În ultimele aproape nouă luni de pandemie, Nina Brătfălean mărturisește că au învățat cum să se adapteze la reticența clienților în ceea ce privește schimbarea. Însă, au reușit să-și păstreze energia ridicată și entuziasmul datorită faptului că au fost și încă sunt „produsul potrivit la momentul potrivit”.
„Schimbarea mondială a fost atât de bruscă, iar noi toți ne-am obișnuit atât de greu cu munca de acasă, încât, săptămâni în șir, cred că productivitatea globală a fost foarte jos”, susține ea. Având în vedere capitalul mic de care dispunea compania, conducerea a reorientat strategia de marketing către obținerea de feedback de la clienți, concursuri și studii de caz. „Am creat mesaje de marketing din studiile de caz pe care le-am făcut la clienți, care au fost incredibil de bine primite. Și am învățat că, în orice moment și în orice context, o pildă bună și o poveste ajută spre înțelegerea mai bună a speței”, mai spune CEO-ul Virtual I.
Ea estimează că vor lista compania la bursă în 2024, dar și că vor avea o creștere exponențială în 2021, la circa 1,8 milioane de euro cifră de afaceri. „Vom pune un picior solid în Europa și vom semna cu încă un mare reasigurator mondial, pe lânga cel cu care avem MOU în prezent, pentru distribuție globală”, a conchis executivul.
„Putem contribui la trecerea industriei de asigurări de la decizii bazate pe «experiență și intuiție» la decizii bazate pe date obținute în mod dinamic” – Nina Brătfălean, CEO Virtual I Technologies