Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bani și Investiţii |
|

Dezvoltarea ca stil de viață

La 44 de ani, Mirco Maschio și-a propus un țel pe cât de măreț, pe atât de provocator în vremea pandemiei pentru una dintre cele mai puternice afaceri de familie din domeniul utilajelor agricole.  
040 MP Maschio Gaspardo - Mirco Maschio

După o perioadă de schimbări profunde, demarate în 2015, Mirco Maschio a preluat conducerea Maschio Gaspardo România, împreună cu fratele său, Andrea. De atunci, s-au realizat schimbări la nivel de organizațional pentru a transforma firma de familie într-o companie modernă, iar grupul a atras mai multe finanțări din diverse surse atât din Italia, cât și din România. Pașii s-au dovedit a fi primordiali pentru ca business-ul să se poată replia rapid în timpul pandemiei.

„Datorită faptului că ne-am consolidat financiar în ultimii șase ani, am reușit ca în 2020 să ne păstrăm tendința de dezvoltare, deși, per total, vânzările grupului au fost mai mici cu 4%, față de 2019, pe fondul scăderii pieței utilajelor la nivel internațional”, a explicat președintele Grupului Maschio Gaspardo, care a recunoscut că are o legătură specială cu România datorită primului său proiect de afaceri major: a gestionat ridicarea și dezvoltarea fabricii Maschio Gaspardo România, de lângă Arad (Chișineu Criș), în calitate de administrator.

La acel moment, proiectul a reprezentat o investiție greenfield, iar Mirco Maschio s-a implicat direct în crearea noii organizații, în dezvoltarea liniilor de producție și în crearea unei echipe de vânzări pentru întreaga rețea de distribuție națională.

„A fost o mare provocare, dar și o mare satisfacție să văd cum firma a crescut practic de la zero până astăzi, când are aproximativ 400 de salariați și dezvoltă o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro”, adaugă oficialul grupului care a mărturisit că este în continuare președintele Consiliului de Administrație al societății.

Însă, cum arată scena pieței utilajelor agricole în care Mirco Maschio își dorește rolul principal? De mai bine de patru ani piața utilajelor agricole își continuă drumul ascendent. După ce în 2016 a înregistrat un declin, din 2017, industria utilajelor agricole a început să raporteze creșteri mici, dar sigure.

Conform unor studii realizate de către cercetătorii de la universitățile de profil din Oradea, în urmă cu cinci ani, piața utilajelor agricole la nivel european a raportat o creștere de 4%. Mai mult, pentru perioada 2018 – 2023, Comitetul European al Asociațiilor Producătorilor de mașini agricole estimează un potențial de creștere de 5,8% în toate țările din Europa.

Și asta nu e tot, specialiștii susțin că potențialul de creștere al acestei piețe vine din tendința tot mai pregnantă a dezvoltării ideii de business – Smart Farm – adică, a tehnologiei digitale în agricultură. În ultima perioadă, se lucrează la utilaje agricole care au capacitatea de auto-conducere, la roboți și echipamente inovatoare, la roboți cu inteligență artificială care stabilesc cantitatea de erbicid necesară pentru un teren. Sau la culturi de semănat lucrate de roboți, unde fermierul stabilește detaliile cu privire la semănat printr-o aplicație.

Practic, vorbim despre un trend al utilajelor agricole către digitalizare și urbanizare, iar cifrele vin să valideze această tendință. Raportul de tehnologizare a utilajelor indică o creștere în piața de utilaje agricole în valoare de peste 250 de miliarde de dolari, până în anul 2025, susțin reprezentanții Comitetului European al Asociațiilor Producătorilor de mașini agricole.

Iar efectul acestui tablou nou cu privire la tendințele din domeniul agricol este unul predictibil: impulsionarea marilor producători de mașini și echipamente agricole de a investi în inovație.

„Direcția de investiții către care ne îndreptăm în 2022 este reprezentată de zona de inovație tehnologică, pentru că aceasta ne va permite să dezvoltăm echipamente mai performante”, a punctat Mirco Maschio.

Compania a obținut de curând o finanțare în valoare de 120 milioane de euro, în Italia și potrivit reprezentanților companiei, acordul de finanțare va susține dezvoltarea grupului și va permite realizarea obiectivelor stabilite în planul industrial 2019-2022. Din totalul de 120 milioane de euro, 76 de milioane sunt asistate de SACE prin Garanzia Italia, instrumentul destinat susținerii societăților italiene pentru a face față situației de urgență Covid-19, iar restul banilor provin de la BNL, Grupul BNP Paribas, Banco BPM, Credit Agricole, Deutsche Bank, Unicredit, Cassa di Risparmio di Bolzano și Banca di Cividale.

„Acest acord reprezintă o etapă fundamentală, care completează un parcurs de transformare profundă a grupului nostru, început cu doar doi ani în urmă, dar care a adus rezultate extraordinare în timp foarte scurt în ciuda crizei pandemice”, a mai completat Mirco Maschio, președintele Maschio Gaspardo.

În 2020, fabrica de la Chișineu Criș a Maschio Gaspardo a înregistrat un profit net de 2,3 milioane de euro, motiv pentru care oficialul grupului a demarat deja un program ambițios de investiții pentru a-i crește capacitatea de producție.

„Vom diversifica producția în gama de pluguri, pe baza unei investiții de aproximativ 2.000.000 de euro, și vom extinde spațiul de producție cu o suprafață de 5.400 mp (de la 20.000 mp cât este în prezent). Vom achiziționa și echipamente noi, inclusiv roboți. Extinderea spațiului de producție și noile dotări necesită o investiție de 3.500.000 de euro. Ambele investiții le facem cu sprijinul EximBank. Programul de dezvoltare a început în 2020 și estimăm că se va încheia în acest an, când va trebui să facem și angajări suplimentare, pentru că avem comenzi noi”, a adăugat Mirco Maschio, conturând mai bine strategia de business pentru fabrica din România.

Până în acest moment, pentru fabrica din România există contracte semnate în valoare de 20 de milioane de euro pe an. Ca planuri de viitor pentru fabrica Maschio Gaspardo din România, președintele Grupului a enumerat că fiind prioritar finalizarea planului de investiții demarat în 2020 și operaționalizarea noilor capacități de producție la sfârșitul anului 2021 sau începutul anului 2022.

Maschio-Gaspardo România este parte a grupului Maschio-Gaspardo, înființat la Campodarsego, Italia, în anul 1964, de frații Egidio și Giorgio Maschio.

La nivel de grup, Mirco Maschio și-a trasat ca obiective intrarea pe noi piețe, consolidarea structurilor corporative și optimizarea proceselor interne, dar ia în calcul și o listare la bursă în viitorul apropiat.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii