Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Dezvoltare înfrânată pe piața office din Brașov

Lipsa infrastructurii moderne ține în loc ascensiunea segmentului office din Brașov.
 aboneaza-te
coresi_business_park_L1+N1_1 (2)

Orașul de sub Tâmpa nu reușește nici în ediția din acest an a topului Forbes Best Office Hubs să se claseze între primele zece hub-uri office din România. Și aceasta nu din cauză că în oraș nu ar fi clădiri de birouri moderne, ci pentru că evoluția economică a Brașovului, inclusiv noile dezvoltări de spații office, este înfrânată de lipsa unei infrastructuri dezvoltate. „Eu sper să se dezghețe și Brașovul, dar acolo este problema de infrastructură, ar fi foarte oportun să existe aeroport pentru că sunt vorbitori de limbă germană, căutați de companii”, spune Marius Șcuta, head of office department în cadrul companiei de consultanță imobiliară JLL România.

În ciuda acestor dificultăți, cerere pentru spații de birouri moderne există în Brașov, după cum o arată Coresi Business Park Brașov, dezvoltat de Ascenta Management, ansamblu ajuns la a doua fază, care cuprinde trei clădiri moderne de birouri clasa A, cu regim mic de înălțime (P+3E/4E), totalizând 25.000 de metri pătrați construiți. Sunt în curs lucrările de construcție la cea de-a doua clădire nouă, N1, de 8.500 de metri pătrați, ce urmează a fi livrată în trimestrul al doilea din 2017. Prima clădire din cea de-a doua fază, L1, cu o suprafață construită de 8.300 de metri pătrați, este închiriată integral si a fost dată în folosință în septembrie 2016. Pentru clădirea N1 există deja un chiraș semnificativ, compania de software și inginerie în domeniul farmaceutic, chimic și alimentar Waters România, care a semnat un contract pentru 3.500 de metri pătrați.

Citește și: Noi proiecte office în mijlocul Capitalei

„Waters este un chiriaș alături de care am pornit la drum în 2011 și care se află deja la a doua expansiune în cadrul Coresi Business Park. Astfel de companii, care cresc organic și aduc valoare adăugată orașului și comunității, reflectă întocmai spiritul parcului nostru de afaceri. Suntem mândri că, atât Waters, cât și alte nume internaționale de prestigiu au ales să opereze și să crească în cadrul Coresi Business Park, permițându-ne să păstrăm o rată de ocupare de 100% a spațiilor livrate și 100% grad de retenție a chiriașilor”, comentează Silviu Savin, Partener Ascenta Management, dezvoltator al Coresi Business Park.

Gheorghe Neagu, Manager General Waters Romania, spune că Brașovul este unul dintre orașele cu cea mai dinamică evoluție economică în ultimii cinci ani, atât în sectorul industrial, cât și în cel al serviciilor. „Am pariat pe o dezvoltare pe termen lung în Brașov, pentru că ne asigură acces la o bază amplă de personal calificat, alimentată de universitățile din oraș și din zonă, și pentru că am găsit în Coresi Business Park un partener care crește în același ritm cu noi și reușește de fiecare dată să ne ofere o soluție de birouri flexibilă și competitivă”, explică oficialul Waters România.

Coresi Business Park totalizează în prezent peste 30.000 mp de birouri de clasă A și țintește să ajungă la 100.000 mp în următorii ani. Atât clădirile restaurate din faza I, cât și spațiile nou livrate în cadrul celei de-a II-a faze de dezvoltare, oferă toate facilitătile de clasă A și înregistrează 100% grad de ocupare  și 100% grad de retenție a chiriașilor, majoritatea trecând deja printr-un proces de expansiune. Parcul de afaceri dezvoltat pe fosta platformă industrială Tractorul din Brașov găzduiește chiriași internaționali precum CGS, IBM, Raiffeisen, Tata Technologies, Waters, companii ce ocupă suprafețe între 3.000 și 5.000 mp.  Ascenta Management, dezvoltatorul parcului de afaceri, planifică un ritm constant al livrărilor de noi spații de birouri, urmând ca în următorii 8-10 ani, prin construcția a 10 clădiri noi de birouri, să atingă o suprafață totală de 100.000 mp construiți în Coresi Business Park.

 

Clădiri reprezentative

Coresi Business Park faza I și II

Dezvoltator: Ascenta Management

Proprietar actual: Ascenta Management

Suprafață: 30.000 de metri pătrați

An finalizare: 2015

 

Brașov Business Center

Dezvoltator: Grupul Vlerick

Proprietar actual: Grupul Vlerick

Suprafață: 22.000 de metri pătrați

An finalizare: 2009

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii