FacebookTwitterLinkedIn

Stocul office din Cluj-Napoca a ajuns la 210.000 de metri pătrați, iar pentru anul acesta sunt programați spre livrare alți 44.000 de metri pătrați. Proiectul The Office dezvoltat de grupul de investiții NEPI și compania Mulberry Development, deținută de antreprenorul Ovidiu Șandor, va aduce pe piața clujeană a treia clădire din ansamblu, în suprafață de 18.500 de metri pătrați. Faza a doua a proiectului a obținut recent certificarea BREEAM Excellent, cu un scor de 80 puncte, cel mai ridicat nivel de certificare pentru o clădire din afara Bucureștiului și al doilea din România. Compania BuildGreen a gestionat procesul de certificare. „Prin certificarea obținută, The Office marchează o dublă reușită – obținerea unuia dintre cele mai ridicate niveluri de certificare din România, dar și una dintre cele mai rapide evaluări din partea experților BREEAM, răspunsul lor neechivoc și prompt confirmând, practic, calitatea ridicată a dezvoltării și implementarea fără cusur a măsurilor sustenabile”, declară Răzvan Nica, Managing Director în cadrul BuildGreen.

The Office cuprinde trei clădiri de birouri cu o suprafață închiriabilă totală de circa 60.000 de metri pătrați, situate într-o zonă centrală și s-a conturat ca noul pol de afaceri al municipiului Cluj-Napoca. În prezent, sunt finalizate primele două clădiri din proiect – faza I și faza II – care totalizează o suprafață închiriabilă de 40.700 de metri pătrați. A treia clădire din ansamblu este în curs de construire și va fi finalizată în vara anului 2017. Odată cu încheierea acestei ultime etape, The Office va fi unul dintre cele mai mari centre de afaceri din oraș, unde vor lucra peste 5.000 de angajați. Printre chiriașii The Office se numără în prezent 3Pillar Global, Betfair, Bombardier, Bosch, Corporate Office Solutions (COS), Deloitte, Ernst&Young, HP, Leoni, Lohika Systems, National Instruments, TUI, Wolters Kluwer, Yardi, Yonder. The Office include o zonă de servicii şi de retail, în care îşi desfășoară activitatea operatorul de turism TUI, cafeneaua La Casa, Office Winebar și restaurantul Hugo.

Citește și: Ascensiune pe piața office din Timișoara

Evaluarea în vederea certificării ansamblului The Office a început în 2013, faza I devenind, la momentul respectiv, primul proiect din afara Capitalei care obținea nivelul de certificare BREEAM Excellent. „Încă de la începutul acestui proiect am pus un accent deosebit pe performanța energetică, ceea ce se  traduce printr-un avantaj competitiv concret: costuri de întreținere scăzute și economii anuale semnificative pentru companiile chiriașe. Certificarea obținută, BREEAM Excellent, recomandă The Office drept cea mai verde clădire inaugurată până în acest moment în afara Bucureștiului și confirmă reputația pe care o avem în dezvoltarea clădirilor verzi, începută cu primul nostru proiect, City Business Centre din Timișoara”, explică Ovidiu Șandor.

BuildGreen a asistat dezvoltatorii The Office încă din faza incipientă a proiectului, oferind servicii de consultanță și evaluare conform normelor BREEAM, consultanță în proiectare și achiziții sustenabile, precum definirea strategiei de sustenabilitate, modelare termică și energetică, evaluarea ciclului de viață a clădirii și a costurilor aferente, evaluare acustică.

Un alt proiect reprezentativ pentru dezvoltarea segmentului office modern din Cluj-Napoca este Liberty Technology Park, dezvoltat de Fribourg Capital, companie controlată de omul de afaceri Ion Sturza. Ansamblul, o reconversie a fostei fabrici Libertatea, a fost lansat în 5 decembrie 2013 și a adus peste 17.000 de metri pătrați de spații de birou clasa A pe piața locală, în urma unei investiții de peste 13 milioane de euro. Printre rezidenții săi se numără Halcyon Mobile (IT),  Spherik Accelerator, Siemens (IT), Recall Information Services (IT), Control Data Systems (IT), KPMG (Accounting and Business), La Casa (Restaurant), Makronetz (IT), Ecuson Studio (Web & Branding), Regal Beloit Romania (Mk), Liberty Fitness (Gym), Luminos Software (IT), Voquz (IT), Impact Hub (Community & Business) și, cei mai recenți, SmartUp (IT), Altran Romania și Arvato Bertelsmann (Contact centers), precum și startup-uri: Planable, SuppOffice, Primul Medic.

Omul de afaceri Iulian Dascălu este un alt jucător important pe piața office din Cluj, cu brandurile Iulius Business Center și United Business Center. Iulius Business Center, cu o suprafaţă construită de 8.120 de metri pătrați, este ocupat 100% de trei mari chiriaşi: Genpact România, Office Depot Service Center şi Endava România.§

Clădiri reprezentative

The Office fazele I și II

Dezvoltator: NEPI&Ovidiu Șandor

Proprietar actual: NEPI&Ovidiu Șandor

Suprafață: 37.000 de metri pătrați

An finalizare: 2014-2015

Liberty Technology Park fazele I și II

Dezvoltator: Fribourg Development

Proprietar actual: Fribourg Development

Suprafață: 22.000 de metri pătrați

An finalizare: 2014