Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Comentarii/Editoriale |
|

Despre Tinerii care (ne) schimbă lumea

Când am plecat la drum cu prima ediție a listei „30 sub 30”, în urmă cu trei ani, a fost ca un răspuns imediat la ediția americană a revistei Forbes, care propunea pe bandă rulantă tineri sub 30 de ani, pe care îi descria prin sintagme la modă, precum „game-changer” sau „disruptor”.
 aboneaza-te
Ionut Bonoiu

Dar ce, noi nu avem, în România, tineri care să schimbe lumea? Nu degeaba româna este a doua limbă vorbită la sediul Microsoft! Nu avem și noi tineri inovatori? Și exemplele pline de patriostism au început să curgă: George Enescu compusese până la 30 de ani celebrele sale Rapsodii Române, Anghel Saligny proiectase primele poduri combinate șosea-cale ferată, Petrache Poenaru nu avea mai mult de 30 de ani când inventa, în timpul studiilor de la Paris și Viena, tocul rezervor, adică stiloul, iar Mircea Eliade preda deja Istoria Religiilor la Univesitatea din București.

Întrebarea de o sută de puncte era dacă vom reuși să găsim tineri români excepționali contemporani care să se ridice la performanțele predecesorilor.

Am pornit, ca întotdeauna în cazul unui proiect special, de la o foaie albă, golaă, pe care am populat-o cu nume de tineri cu care ne-am întâlnit sau despre care am citit lucruri deosebite.

Nu ne-am limitat la business, ci am completat lista cu tineri activi în domenii diferite de activitate, de la cercetare și tehnologie, la ONG-uri și industrii creative.

Nu ne-am limitat la tinerii din România, ci i-am urmărit cu atenție și pe cei aflați, după modelul lui Petrache Poenaru, la studii în străinătate.

Am decis apoi să extindem lista și să solicităm recomandări de personaje excepționale de la prietenii și partenerii noștri.

Nu am avut niciun moment dat în minte ideea de a face un top, ci am anunțat, la lansarea primei generații Forbes România „30 sub 30”, că lista rămâne deschisă și că primim orice fel de nominalizări.

Reacțiile pe care le-am primit ne-au copleșit, iar nominalizările primite au confirmat că “30 sub 30” reprezintă, de fapt, un pretext pentru a discuta despre un nou început pentru o societate ale cărei valori sunt tot mai pervertite.

Listele apărute în cele două ediții de până acum ale Forbes România „30 sub 30” au fost validate deja de evoluția ulterioară a multora dintre personajele prezentate acolo.

Traian Brumă a atras deja 150 de studenți la a sa Universitate Alternativă, care zdruncină din temelii mentalitățile învechite din domeniul educației. Compania de video-advertising a lui Emi Gal, Brainient, a încheiat contracte cu cele mai mari posturi TV din Marea Britanie, iar jocul lansat de MavenHut, startupul lui Elvis Apostol și al lui Cristi Badea, a ajuns deja să fie folosit de peste 6 milioane de utilizatori din toată lumea. Summify, ideea pornită de Mircea Pașoi și Cristian Strat, a fost cumpărată și absorbită – împreună cu fondatorii ei – de Twitter, iar Sergiu Biriș, fondatorul Trilulilu, a atras Vodafone România ca partener într-o altă afacere a sa, Zonga.

Campaniile creativului Cătălin Dobre fac furori pe piața românească și în regiune, câștigând premiu după premiu și au toate atuurile pentru a fi exportate în străinătate, iar Sebastian Burduja, unul dintre absolvenții români de la Stanford, fost președinte al Ligii Studenților Români în Străinătate, devine tot mai activ pe zi când vine vorba de probleme importante ale societății românești.

Veți regăsi în paginile următoare ale ediției speciale a Forbes România poveștile celei mai noi generații “30 sub 30” și vă invit să îi urmăriți cu atenție – pe forbes.ro și pagina noastră de Facebook – atât pe ei, cât și pe ceilalți tineri care (ne) vor schimba lumea.

Niciodată în istoria lumii nu a fost, probabil, un moment mai prielnic pentru tinerii ambițioși. Mediul digital și dinamic, dar mai ales interconectat, în care au crescut le-a oferit celor sub 30 de ani toate “tool”-urile necesare pentru a schimba lumea. Sau, dacă nu întreaga lume, măcar mentalitățile din lumea noastră.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii