Cautare
, Contributor

Servicii financiare |
|

Despre resurse umane și inovaţie

Se spune că singurul și cel mai important factor care poate să influențeze creșterea unei organizații în viitor este inovarea. Și de asemenea, inovarea este una dintre cele mai importante preocupări ale liderilor de business la nivel global, așa cum arată mai multe studii efectuate în ultimii ani, ceea ce arată că organizațiile au înțeles că prin inovare vor reuși să obțină rezultate maxime.
Madalina Racovitan, Partner Kpmg

Inovarea reprezintă, în mod evident, un avantaj competitiv al organizațiilor, mai ales într-o perioadă marcată de incertitudine, competiție acerbă și volatilitate a mediului de afaceri.

Este foarte interesant faptul că organizațiile au înțeles că pentru ca inovarea să aducă rezultatele scontate, este nevoie să creionezi și să implementezi o strategie de inovare care este axată mai ales pe oameni, și, în subsidiar, pe tehnologie. (…) Nu în orice organizație este ușor să inovezi. Trebuie să acceptăm faptul că unele organizații sunt mult prea ierarhice și că au nevoie să reducă numărul de niveluri ierahice, ca parte a strategiei lor de inovare.

Pe scurt, unele organizații sunt pur și simplu prea complexe pentru ca o idee genială a unui intern să ajungă vreodată sau măcar la timp la cei care au puterea de a decide dacă e o idee care merită explorată, dezvoltată, recompensată. De aceea, e cu atât mai important ca organizațiile să creeze cadrul în care orice angajat poate, într-un mod cât mai simplu, să transmită idei celor care le pot prelua eficient.

Ce poate face funcția de HR din organizație să susțină strategia de inovare a organizațiilor? Practica ne demonstrează că există o plajă foarte largă de intervenție a HR-ului în procesul de inovare, de la “a nu face nimic” (mai exact, HR-ul nu are niciun rol în acest proces), la un rol minor, moderat, până la cel proactiv, în care HR-ul susține obiectivele strategice ale organizației, inclusiv cele de inovare, prin însăși strategia de resurse umane.

În astfel de organizații HR-ul se implică activ în dezvoltarea liderilor actuali și viitori prin înglobarea inovației în evaluarea performanței acestora, HR-ul dezvoltă politici de talent management care se concentrează tocmai pe atragerea, motivarea și dezvoltarea acelor talente care vor transforma ideile inovatoare în realitate, și nu în ultimul rând, HR-ul dezvoltă și facilitează o cultură organizațională în care inovarea este parte din ADN.

Dacă vorbim despre talent management și inovare, probabil că, în viitor, nu vom mai vorbi despre angajați talentați, ci despre organizații talentate sau comunități talentate. Este evident că succesul organizațiilor este dat de contribuția tuturor indivizilor dintr-o organizație sau comunitate, ceea ce înseamnă că, în viitor, vom asista la o schimbare radicală a politicilor de resurse umane, în prezent concentrate în jurul indivizilor, spre politici sofisticate, îndreptate mai ales către ansamblul organizațiilor, privite drept comunități.

Pentru a crea și susține spiritul de comunitate, e nevoie de o cultură organizațională potrivită. O asemenea cultură este cea cu care rezonează cel mai bine generația Z, cei care se pregătesc să intre pe piața forței de muncă și care vor influența semnificativ organizațiile actuale. Fără a generaliza, vorbim de o generație caracterizată de antreprenoriat, nerăbdare și în continuă mișcare. Dacă li se pare că ideile lor nu sunt apreciate într-o organizație, nu ezită să le încerce în altă parte, acolo unde inovația este susținută, sau chiar să le dezvolte pe cont propriu. Așa că, liderii și HR-ul trebuie să găsească cea mai bună metodă de a crea și dezvolta cultura organizațională colaborativă, care are potențial de a genera inovație și leadership în toate zonele organizației.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii