
Ar putea părea paradoxal, pentru că în mod tradițional lunile iulie și august reprezintă o perioada dedicată aproape exclusiv vacanțelor, iar publicul nostru țintă este la fel de atent la ideea de vacanțe precum la ideea de business. Dar tocmai de aceea am decis, în urmă cu mai bine de șase ani, să dedicăm cel puțin una dintre edițiile Forbes România din timpul verii unor subiecte ce treceau dincolo de business în înțelesul său tradițional.
Au fost, pe rând, dosare dedicate downshiftingului, pasiunilor, sportului, cărților sau oricărui alt subiect care ne aduce mai aproape de a echilibra tot mai tumultoasa viață profesională pe care o avem cu viața personală care tinde să devină la fel de tumultoasă (și de cele mai multe nu într-un sens pozitiv). Nu în ultimul rând, am dezbătut pe parcursul edițiilor speciale de vară și tema eșecului, ca oportunitate de învățare.
Mi s-a atras de câteva ori atenția, recunosc, pe un ton mai mult sau mai puțin prietenos, că în vremurile noastre este un „faux pas” să discuți despre eșec în condițiile în care, pentru a sintetiza „viața” noastră de pe Instagram, formularea mai corectă ar fi „fake it until you make it”. Am zâmbit de fiecare dată și am încercat să înțeleg de unde provine atât de multă frică de a greși.
E drept că lumea din jurul nostru este tot mai dificilă, tot mai competitivă, tot mai atentă la imaginea de sine. Dar să nu ne amăgim, succesul nu vine peste noapte decât ca excepție (și de cele mai multe ori ca o excepție cu conotații infracționale). E la modă să le inducem copiilor noștri ideea că pot fi orice își doresc, că pot fi următorul Mark Zuckerberg, Michael Jordan sau, de ce nu, pot deveni cei mai tineri viitori miliardari (vezi cea mai recentă ediție a Forbes SUA, care o prezintă pe copertă pe Kylie Jenner). Dar este important ca dincolo de atâta influx de optimism, pozitivitate și „misecuvinism” să nu uităm nicicând să îi încurajăm să își asume riscul de a greși, pentru că aceasta este cea mai sigură cale de a-și construi succesul: pas cu pas.
Vă invit să citiți în această ediție specială a revistei rețetele câtorva zeci de manageri pentru „work/life balance”, precum și un dosar special despre noul sport favorit al oamenilor de business. Nu în ultimul rând, veți regăsi prima serie de articole, dedicate Dobrogei, din cadrul proiectului editorial România@100, pe care îl vom realiza în acest an special pentru România.