Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Opinii |
|

Deschideţi șampania, a revenit consumul!

Ionut Bonoiu
Mai întâi știrea: cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu aproape 14% în martie 2014 față de perioada similară de anul trecut, conform Institutului Național de Statistică.

Este a șaptea lună consecutivă de creștere a consumului față de anul precedent, cu o accelerare a ritmului începând din luna decembrie a anului trecut.

Acum, un pic de context: revenirea puternică a economiei României de anul trecut – datele oficiale au consemnat o creștere de 3,5% a PIB, în topul Uniunii Europene, alături de unele dintre țările baltice -, s-a  datorat într-o mare măsură cererii externe, care a adus plusuri importante în producția industrială, dar și condițiilor meteo bune, care au favorizat agricultura și mai puțin consumului intern.

Iată de ce creșterea accelerată a vânzărilor cu amănuntul a fost privită ca o gură de oxigen de analiști și companiile din domeniul bunurilor de larg consum, mai ales în contextul în care dobânzile au ajuns la niveluri minime, ataât la credite, cât și la depozite. Practic, chiar dacă creșterea permanentă a facturilor lunare a făcut ca venitul disponibil pentru economisire sau consum să se reducă permanent în ultimii cinci ani, depozitele au crescut în timpul crizei cu mai bine de 11 miliarde de euro, semn că românii au pus în practică zicala „bani (mai mult sau mai puțin) albi pentru zile negre”.

Acum, însă, dobânzile de 2%-3% sau chiar mai puțin la lei i-au făcut să reconsidere ideea de economisire și să își aducă aminte, după jumătate de deceniu de chinuri și curele strânse, că, totuși, viața merge înainte.

Sigur, e o cale lungă – și foarte improbabilă, cel puțin pe termen scurt și mediu – până la revenirea încrederii și, implicit, a apetitutului pentru consum, la nivelurile dinainte de criză, dar motivele de optimism sunt tot mai multe.

Și nu doar în România, ci la nivelul întregii Uniuni Europene, după cum reiese din prognoza economică de primăvară a Comisiei Europene (CE), mult mai optimistă decât cea din iarna sau din toamna anului trecut. Chiar dacă lent, ritmul de revenire economică a celor mai multe dintre țări este sustenabil, spun specialiștii CE, în condițiile în care chiar și unele dintre țările cu probleme, precum Spania și Grecia, au revenit pe plus, iar șomajul, chiar dacă rămâne foarte ridicat, este în scădere.

Să deschidem șampania, deci? Nu, nici pe departe.

În primul rând, e de ajuns să ne uităm la câteva date concrete. Astfel, în ciuda creșterii cu aproape o zecime a vânzărilor cu amănuntul în primul trimestru al anului, încasările de la bugetul de stat nu au crescut la fel de accelerat. Restructurarea aparatului de stat este o amăgire. Colectarea rămâne la niveluri minime în Uniunea Europeană, iar evaziunea fiscală la cote maxime. Valul de insolvențe este departe de a se fi încheiat, numărul de locuri de muncă din sectorul privat nu crește, iar șomajul în rândul tinerilor, chiar dacă este departe de situația alarmantă din Grecia sau Spania, nu prea lasă semne de optimism.

Apoi, să privim cu atenție ce se întâmplă la est de România. Să nu ne amăgim, jocurile geopolitice au o mare miză economică, iar aparența de protecție pe care o are România la situația din Ucraina este mult mai puțin importantă decât evitarea unor costuri inutile și asigurarea unor beneficii economice de pe urma situației (un subiect la care capii “cetății” noastre nu au excelat niciodată în ultimii 25 de ani).

Nu în ultimul rând, să nu uităm că ultima dată când România era tigrul Europei, iar specialiștii de la Bruxelles erau optimisți la unison, era tocmai când afirmau că Europa este imună la criza subprime din America.

Așa că poate nu ar fi rău să nu desfacem, încă, sticla de șampanie, ci, mai degrabă, să ne asigurăm că avem suficientă gheață în frapieră.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii