Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Forbes Heroes: De neoprit

În urma călătoriilor a descoperit libertatea, iar experienţele ei ar putea fi rezumate în două cuvinte: chemarea şi înţelepciunea.
 aboneaza-te
uca_marinescu_4023

Uca Marinescu este omul care nu îşi arată vârsta, iar neastâmpărul de care dă dovadă este, la fiecare întâlnire, fascinant. Setea de cunoaştere a propagat-o pe mai multe continente şi în mai multe ţări, însă rămâne apropiată sufleteşte de zonele arctice.

Încearcă să le transmită cât mai multe din experienţa sa celor tineri şi celor care vor să descopere lumea. „În cei 40 şi ceva de ani de când eu explorez lumea, am adunat multe experienţe”, încearcă ea să sumarizeze într-o propoziţie „chemarea”, aşa cum îi place să spună, către necunoscutul lumii largi. De fapt, de mică a mers în drumeţii, pe vremea când părinţii ei o purtau pe cărările masivului Hăşmaşul Mare, din judeţul natal Harghita. A colindat mai apoi ţara, pe vremea când era profesoară, împreună cu grupe de elevi. Mai târziu, a pornit în cucerirea lumii întregi. „Poate că sună ciudat, dar eu nu ştiu unde am să merg în următoarea expediţie. După un timp însă, apare chemarea de undeva, mă captează şi atunci eu depun toate efoturile pentru a pleca în acea direcţie”, spune Uca Marinescu. La cei 73 de ani ai săi pare de neoprit. A fost de multe ori în expediţii solitare, a căutat mereu drumurile nebătătorite şi nu s-a oprit niciodată nici măcar atunci când i s-a spus că viaţa ei poate fi pusă în pericol.

13242229_1297358010293274_158881131_o32 de rețete pentru a deveni propriul erou

„Plec cu mai multe întrebări la drum. Întotdeauna îmi pregătesc expediţiile cu un studiu de două-trei luni alteori de şase luni. Am o biblio­tecă întreagă de cărţi scrise de exploratori, însă cel care m-a inspirat este Jules Verne. Cu ajutorul lui şi al celorlalţi exploratori am descoperit felul în care poţi să cunoşti lumea”, precizează Uca Marinescu. Răspunsurile pe care le-a găsit legate de modul în care trăiesc oamenii, de simplitatea şi de adevăratele valori în viaţă sunt „copleşitoare”. De pildă, a cunoscut locuri unde oamenii nu știu ce sunt banii. „Undeva în Tibet, la o populaţie de acolo m-au servit într-o casă de-a lor cu nişte banane sălbatice. Şi am vrut să ofer o hârtie de 5 dolari. A luat hârtia, s-a uitat la ea şi a început să râdă. Nu avea ce să facă cu ea”, îşi aminteşte ea.

Prima expediţie în afara graniţelor ţării a fost însă după 1990, în îndepărtata Chină, alegerea fiind motivată şi de faptul că încercase să pătrundă în tainele culturii şi civilizaţiei chineze studiind câţiva ani limba chineză. Au urmat apoi multe altele, în toate cele patru colţuri ale lumii. Cu toate că scopul călătoriilor ei nu a fost acela de a face performanţă, a reuşit să adune în palmares şi realizări deosebite: a făcut înconjurul lumii, este prima femeie din lume care atinge pe schiuri, în acelaşi an, cei doi poli geografici, având atunci vârsta de 60 de ani. Apoi, a ajuns şi la cei doi poli magnetici – nord şi sud – la numai un an diferenţă, în 2007 şi 2008.

Una dintre expediţiile cele mai grele a fost cea de la Polul Nord geografic unde a făcut parte dintr-un echipaj internaţional format din zece bărbaţi, ea fiind singura femeie. „Eu cu greu am plecat din România din cauza fondurilor, a costului echipamentelor, am apărut în locaţia în care mă aşteptau şi când m-au văzut se citea în privirea lor că se întrebau ce se vor face cu mine. Se aşteptau să vadă probabil o namilă de femeie, însă pe parcurs le-am demonstrat că sunt puternică”, îşi mai aminteşte.

„Un munte nu se cucereşte. El rămâne acolo, noi reuşim să ne învingem fricile şi nepuţinţa şi putem să ajungem în vârf. Acesta este succesul”. Le recomandă tuturor să îşi descopere chemarea şi să reuşească să atingă un „vârf” şi să devină performanţi, indiferent de profesia pe care o au şi să nu abandoneze niciodată doar pentru că vârsta pare mai înaintată. Recunoaşte că, de multe ori, nu este vorba de rezistenţă fizică, ci este vorba de lupta cu psihicul, iar cine înţelege acest lucru poate deveni un învingător. Fiindcă fiecare călătorie îi aduce şi mai multe întrebări în felul acesta nu se „astâmpără” şi, deşi spune, după fiecare expediţie că se va opri, continuă mereu să plece.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii