Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

De la operă spre mall

Zona Centru-Vest este văzută de actorii din piața office drept următorul pol ”fierbinte” de pe segmentul de clădiri de birouri.
AFI

În zona Centru-Vest, totul a început cu Opera Center, clădire office situată în Piața Operei, dezvoltată de Portland Trust și vândută, în 2003, către austriecii de la CA Immo, pentru 29 de milioane de dolari. A fost nevoie să treacă opt ani pentru ca zona să continue să evolueze, odată cu începerea lucrărilor la prima clădire din AFI Business Park, proiectul office al AFI Europe construit lângă mallul AFI Cotroceni.

Lansarea a venit într-un moment extrem de dificil pentru piața de real estate, cu o rată de neocupare pe segmentul spațiilor de birouri de peste 15%. „Considerăm că ne-am asumat un mare risc, nu aveam niciun contract de preînchiriere semnat și nici finanțarea, am început cu capital propriu. Ne-am gândit însă că e un moment bun să începem să construim, pentru că ne-am dat seama că va fi o lipsă de clădiri noi”, declara David Hay, CEO al AFI Europe România în vara anului 2012.

opera_center_shutterstock_142641721Iar timpul i-a dat dreptate lui David Hay. AFI Europe România a anunțat, în ianuarie, finalizarea celei de-a treia clădiri de birouri din AFI Park, închiriată integral de Endava și TELUS International. Construcția AFI Park 3, cu o suprafață de 12.200 de metri pătrați închiriabili, a început în luna iunie 2013, lucrările fiind realizate de Danya Cebus, iar bugetul total a fost de peste 20 de milioane de euro. AFI Park 2 este ocupat integral de Electronic Arts, iar AFI Park 1 este închiriat în totalitate unor companii precum Microchip, Cameron și Sparkware Technologies.

În luna aprilie a anului trecut, AFI Europe România a început construcția AFI Park 4&5, cea de-a patra fază a proiectului de birouri, care va fi finalizată în T4 2015. AFI Park 4&5 este construit ca o singură clădire, oferind o suprafață per etaj de 3.000 de metri pătrați, pentru a răspunde nevoilor de spații mari ale companiilor din sectorul IT&C și de tip BPO, alături de un program de funcționare non-stop.

Clădirea va avea 32.000 mp de suprafață închiriabilă totală de clasa A, dispusă pe 12 etaje, deservite de două parcări subterane cu 300 de locuri. În total, AFI Park include 5 clădiri de birouri de clasa A, cu o suprafață închiriabilă totală de 70.000 mp, toate conectate cu AFI Palace Cotroceni (81.000 mp GLA).

În 2012, un alt jucător începea lucrările la o clădire office în zona Centru-Vest. Este vorba despre cehii de la S Group, care au dezvoltat complexul Green Gate.

„Noi am cumpărat terenul în 2007, pe vârful pieței, dar finalizarea tranzacției a durat ceva timp, pentru că existau anumite condiții pe care cele două părți erau nevoite să le îndeplinească, aspecte legale și tehnice”, declara pentru Forbes România, Vladimira Novakova, director general al Green Gate Development, în mai 2013. Tot răul a fost însă spre bine, pentru că dezvoltatorii au putut proiecta și construi proiectul după noile cerințe ale chiriașilor, apărute după criza imobiliară și care vizau caracteristicile verzi ale spațiilor de birouri. Clădirea Green Gate a fost inaugurată în mai 2014, în urma unei investiții de 57,5 milioane de euro.

În total, zona Centru-Vest cuprinde astăzi un stoc de 210.300 de metri pătrați și este, potrivit estimărilor, polul office care va atrage cele mai mari investiții în următorii doi ani, care vor duce la apariția a aproape 300.000 de metri pătrați de noi spații office. Nivelul chiriei se situează la 13-15 euro pe metru pătrat, iar gradul de ocupare este de 92%.§

 

Clădiri Reprezentative

AFI Park 1-3

Dezvoltator: AFI Europe Romania

Proprietar actual: AFI Europe Romania

Suprafață: 38.000 de metri pătrați

An finalizare: 2012-2014

Opera Center

Dezvoltator: Portland Trust

Proprietar actual: CA Immo

Suprafață închiriabilă: 15.000 de metri pătrați

An finalizare: 2000

Green Gate

Dezvoltator: S Group

Proprietar actual: S Group

Suprafață închiriabilă: 31.000 de metri pătrați

An finalizare: 2014

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii