FacebookTwitterLinkedIn

În 1938, coreeanul Byung-Chul Lee  fondează o mică afacere, numită Samsung Store, la Seoul. 15 de ani mai târziu, în 1953, coreeanul începe o afacere în industria producătoare de zahăr, iar un an mai târziu fondează Cheil Industries, o companie textilă. De-a lungul timpului, antreprenorul a înființat numeroase companii în diverse industrii, de la construcții și asigurări, la petrochimie și mass media.  Dar, printre cele mai cunoscute, astăzi, este Samsung Electronics, care a luat naștere în 1969. Un moment marcant pentru companie a avut loc în 1983, când Samsung a produs primul său cip pentru computer, de 64k DRAM.

Samsung are o semnificație aparte în limba coreeană; înseamnă „trei stele“. Lee și-a dorit dintotdeauna să prospere în fiecare industrie în care a activat. Și așa s-a întâmplat. Chiar dacă s-a aflat într-o țară în care represiunea politică era la cote foarte ridicate, totuși, președintele de la acea vreme, Park Chung-Hee nu permitea companiilor străine să pătrundă pe piața electronică din Coreea de Sud, iar politica sa a încurajat dezvoltarea economică teritorială. Astfel, Lee a reușit să își câștige o reputație foarte bună pe piața internă. Pentru o mai bună acoperire, conglomeratul Samsung s-a divizat în mai multe ramuri: Samsung Electron Devices Co., Samsung Electro-Mechanics Co., Samsung Corning Co. și Samsung Semiconductor & Telecommunications Co., toate aflându-se sub umbrela Samsung Electronics Co.

După reușita lansării cipului și recunoașterea națională, Samsung a lansat la începutul anilor 1980 primul său televizor: un televizor alb-negru. Sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90 au fost foarte importanți pentru Lee. Samsung a demarat o investiție masivă în domeniul dezvoltării și al cercetării, iar în 1992 compania devenea cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume și a început să se dezvolte ca o corporație internațională. Domeniul construcțiilor a prosperat și el, Samsung a reușit să prindă un contract pentru construirea celei mai înalte structuri create vreodată la acea vreme, Burj Dubai, în 2004.

Din 1988, odată cu venirea la cârmă a lui Lee Kun-Hee, fiul fondatorului, Samsung Electronics a intrat și în domeniul telecomunicațiilor mobile și s-a desprins de grupul Samsung, reușind astfel să atingă recorduri la nivel de profit, între 2004-2005, de 77,6 miliarde de dolari. Începând cu 2005, Samsung Electronics intră în parteneriat cu compania lui Steve Jobs, Apple, pentru furnizarea echipamentelor companiei. Dar pe lângă toate aceste performanțe pe care fondatorul Samsung, Byung-Chul Lee, a reușit să le înregistreze cu grupul Samsung prin diverse modalități, la limita legalității, sau nu, s-au aflat și succesorii săi, fiul – Lee Kun-Hee și nepotul – Lee Jay-Yong. Moștenitorii afacerii au avut, de-a lungul timpului, mai multe probleme cu legea, dar pe departe cel mai mare scandal în care s-a aflat vreodată vreun membru al familiei lor îl vizează pe actualul moștenitor al conglomeratului Samsung, Lee  Jay-Yong, care a preluat afacerea în urmă cu trei ani, de la tatăl său, Lee Kun-Hee. Procurorii coreeni au cerut o sentință de 12 ani pentru „prințul încoronat“, în vârstă de 49 de ani. Acuzațiile aduse includ atât luarea de mită, cât și delapidarea. Aici este o poveste mai veche despre corupție, care a implicat-o și pe fosta președintă a Coreei de Sud, Park Geun-Hye. Fosta președintă și-a dat demisia în urma acestui scandal, fiind judecată într-un alt dosar pentru facilitățile aduse mai multor magnați din țară.

Conglomeratul Samsung a fost zdruncinat la aflarea veștii. Din moment ce tatăl lui Lee a rămas la pat, în urma unui atac de cord suferit în 2014, Samsung se gândește serios la viitorul său și a implementat o altfel de strategie. Grupul a început să vândă din afacerile mai puțin profitabile, încercând astfel să se consolideze. Chiar și în absența lui Lee, Samsung a raportat profituri gigantice în ultimele luni.