Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

|
|

De ce emigrează Fondul Proprietatea la Londra?

Prin propunerea de listare a unui pachet din Petrom pe bursa de la Londra, Fondul Proprietatea a luat prin surprindere piețele financiare, care încă îi caută sensul.
shutterstock_290081450

Totuși, compania este deja listată și la București, încă de la începuturile pieței de capital locale și este una dintre puținele „vedete“. Poate obține Fondul Proprietatea un preț mai bun? Teoretic, nu. Acțiunile sunt la îndemâna oricui și pe BVB, iar orice câștig de moment ar fi șters instantaneu de operațiunile de arbitraj. De ce a făcut totuși Fondul Proprietatea această propunere se poate doar specula.

Despre piața de capital românească este clar deja un lucru – aproape că nu există, mai ales prin comparația de volum cu bursele din țări asemănătoare. Însă motivele acestei stări au fost mereu subiect de dezbatere. Sunt prea puțini bani pe piață? Dacă acesta ar fi singurul motiv, atunci poate că fondurile internaționale ar sesiza oportunitatea capitalizării, care le-ar aduce un câștig relativ sigur. Însă există un motiv care le face totuși rezervate – spre deosebire de piețele cu care sunt obișnuite, majoritatea companiilor listate au un acționar majoritar astfel că nu pot influența în niciun fel deciziile consiliului de administrație. Această stare de fapt ar trebui compensată parțial de legislație, însă până acum drepturile acționarilor minoritari au fost ignorate cu succes.

În cazurile extreme, companiile insistă să se delisteze de pe bursă – cum s-a întâmplat cu Dacia în 2003 (când valoarea sa de piață era puțin peste 200 de milioane de dolari) sau chiar se încăpățânează să refuze listarea, cum a fost cazul BCR care, în 2011, a reușit să evite clauza respectivă din contractul de privatizare. Această atitudine, de a nu da socoteală în fața altora pentru rezultatele propriului management, este unul dintre motivele pentru care investitorii evită piața românească.

Până acum, acționarii minoritari au avut de ales între două strategii perdante – să fie ignorați la distribuirea profiturilor prin raportări financiare „optimizate“ în favoarea majoritarilor sau să fie răscumpărați la prețuri de nimic. Puținii supraviețuitori au fost cei care au adoptat tactici de gherilă – un adevărat trolling în Adunările Generale ale Acționarilor și în instanțe care îi determină pe majoritari să plătească mai mult decât face.
Însă pentru Fondul Proprietatea, care este de departe cel mai mare acționar minoritar din economie, primele două opțiuni nu sunt acceptabile iar ultima nu este suficientă. Primul pas, pregătitor, a fost propria listare la Londra din primăvară. Propunerea de acum este o încercare de a forța Petrom să se conformeze la alte standarde de raportare la acționarii minoritari. Iar mesajul subliminal pe care piața de capital românească trebuie să-l înțeleagă este următorul: dacă vreți să nu vă fugă capitalul la Londra, aduceți aici modelul londonez.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii