Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

De ce antreprenoriatul este apanajul celor care îndrăznesc să riște mai mult decât ceilalți

Christo Popov, unul dintre cei mai experimentați oameni de afaceri bulgari, spune despre antreprenori că, în momentul în care decid să înceapă o afacere, riscă două lucruri: să piardă banii pe care i-au investit și să își piardă imaginea pe care și-au construit-o până atunci.
popov

„Experiența îmi arată că, de fiecare dată când am avut bani de investit, i-am pierdut în cele din urmă”, explică Christo Popov. De altfel, el are o experiență vastă în mediul antreprenorial fiindcă a fondat, de-a lungul timpului, 12 companii în domenii variate.

Antreprenorul bulgar și-a început cariera în cadrul celei mai mari companii de consultanță de management, McKinsey, pentru ca apoi să fie liderul echipei de planificare al companiei Shell Oil din Marea Britanie.

A devenit apoi directorul general al Shell Taiwan și, mai târziu, COO al Shell Bulgaria, unde s-a ocupat de expansiunea brandului la nivel local. Ulterior, Christo Popov a pus bazele celei mai mari companii de distribuție la acea vreme din Bulgaria, Mix Express. Apoi, a ajuns Business Development Manager al SAB Miller Ungaria, iar un an mai târziu fondează lanțul de retail cu cea mai rapidă creștere din regiunea Europei de Sud-Est – Familia.

Vezi ce spun speakerii din cadrul Growth Summit despre cum să fii mai eficient şi să îţi creşti afacerea

Imediat după această etapă, Christo Popov devine CEO al Intersnack Bulgaria timp de patru ani, pentru ca, în 2011, să fondeze brandul de fresh-uri 100% Think Fresh, care devine lider pe segmentul de alimente proaspete pe piața locală. În prezent, Christo Popov este fondatorul și CEO al Fast Track Europe – o companie de consultanță internațională care aduce în fața managerilor și echipelor executive cele mai bune cunoștințe de management din lume.

Spune despre el că este o persoană căreia îi place să învețe. „Nicio ființă rațională nu o să fie antreprenor fiindcă toate șansele vor fi împotriva lui”, explică Christo Popov de ce antreprenorul este o specie aparte, un tip de om luptător și care crede până la capăt în visele sale. În cadrul ediției din România a evenimentului Growth Summit, organizat de Forbes România și Fast Track, antreprenorul bulgar a încercat să demonteze șapte mituri legate de antreprenoriat. Cu spiritul ascuțit specific unui antreprenor, Christo Popov spune că nu toată lumea poate fi antreprenor și nici nu crede că această calitate se poate învăța, acesta fiind mai degrabă apanajul școlilor de business, care oferă, de fapt, lecții de management. „Am avut idei geniale, dar jumătate dintre acestea au eșuat. Execuția este cheia succesului unui business. De aceea, nu este neapărat nevoie de un business plan”, mai argumentează antreprenorul bulgar. Nici finanțarea nu ar trebui să fie o piedică pentru un antreprenor adevărat.

„Cu toții avem nevoie de bani. Se spune adesea că «dacă aș avea un milion de dolari, aș putea face orice». Dacă vrei însă să începi un business, nu ai nevoie de bani. Antreprenorilor trebuie să le fie mereu foame, nu e bine dacă fac un business cu mulți bani pentru că se creează o cultură greșită”, explică el.

Christo Popov este de părere că ideea potrivit căreia antreprenorul este o persoană liberă nu este întotalitate adevărată, pentru că „dacă lucrezi la o multinațională, spuică vreisă fii liber pentru că nu îți place managerul. Eu nu îmi pot părăsi compania, sunt prins aici și nu am cum să plec atunci când vreau”. În concluzie, nonconformistul antreprenor bulgar afirmă cu tărie că „antreprenoriatul este cel mai frumos lucru din lume” și că doar douăcalități pot determina succesul în afaceri – curajul și abilitatea de a persevera.

Christo Popov este antreprenor în serie și un bun cunoscător al piețelor locale și internaționale. A fondat 12 companii în domenii precum comerț, FMCG, imobiliar, eCommerce și producție. Are un MBA obținut de la Universitatea Cambridge și a absolvit mai multe programe de executive education în cadrul Harvard Business School și London Business School.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii