FacebookTwitterLinkedIn

Dana Moroiu, director editorial, Editura Baroque Books & Arts

Forbes: Care este cuvântul care caracterizează cel mai bine piața editorială din România în anul 2020? (Argumentați/Dezvoltați.)

Dana MoroiuProspețime. În sfârșit! Poate teama ori neputința sau, mai confortabil spus, prudența au redus numărul de fantezii botoase cu pretenții de lumini literare care invadau rafturile librăriilor, grăbite să își modeleze un public derutat și încrezător în mesaje confuze.

Forbes: Care a fost impactul crizei asupra editurii dvs. în 2020?

Dana Moroiu: În ciuda celor câteva luni de derută existențială, am constatat la sfârșitul anului, cu încântată uimire, că nu avem motive de nemulțumire.

Exclus șomaj tehnic, exclus blocaj financiar, exclus pierdere marcantă. Într-adevăr, eforturile de revitalizare au fost pantagruelice, hrănite cu inventivitate și curaj parțial smerit.

Forbes: A apărut vreo oportunitate nouă și surprinzătoare în 2020?

Dana Moroiu: Oportunitate sună prea corporate. Hai să-i spunem șansă!

Da, ca să reziști, trebuie să ai idei și, mai cu seamă, să nu fii prost. Și ideile atrag șansele. Șansele se află chiar lângă tine, trebuie doar să le vezi, să le înțelegi și să le onorezi. Și în anul trecut, și în anul care a venit și în timpul ce ne așteaptă. Nu trebuie decât să înveți limba șansei și apoi vei pricepe când îți vorbește. Iar când tace, așteaptă să îi vorbești tu.

Forbes: Ce ar fi trebuit să facă guvernanții (Ministerul Culturii/Guvernul) în sprijinul culturii scrise și nu au făcut (trei măsuri concrete), în perioada 2020 – prezent?

Dana Moroiu: Nu cred că în Germania, de pildă, vin editorii să le spună aleșilor ce au de făcut. Și vă asigur că în Germania aproape fiecare călător din metrou citește.

Important ar fi să știe chiar guvernanții ce ar avea de făcut. Să știe că supușii care nu deschid o carte fac un grătar în plus, cum spune o filozofie tatuată. Și se înrolează năvalnic într-o armată de obezi, în adorația propriului stomac care primește mesaje de la un creier învățat să citească meniuri de restaurant și prețuri de supermarket.

Guvernanții nu trebuie decât să observe că, spre deosebire de terasele și plajele care țipă să fie redeschise, cărțile își așteaptă într-o nerăbdare discretă atenția care li se cuvine.

Forbes: În mediul de business, se spune că online-ul este marele câștigător al pandemiei. Este valabil acest lucru și pentru editura dvs?

Dana Moroiu: În 2020 am lansat un nou site al editurii, am investit foarte mult, dar bucuria ce ne-o oferă depășește generos speranțele pe care ni le-am pus în el.

Forbes: Care sunt principalele schimbări ale consumatorilor de carte pe care le-ați constatat în ultimul an (2020 – prezent)?

Dana Moroiu: Fidelitatea și nerăbdarea sunt cele două mari reverențe pe care le primim din partea cititorilor Baroque. Și, nu în ultimul rând, încrederea și așteptările lor tot mai mari.

Forbes: Care considerați că sunt „vaccinurile” eficiente pentru piața editorială din 2021?

Dana Moroiu: Vaccinul antizădărnicie. Și vaccinul antimediocritate. Poate și un ser mai blajin pentru semidocți.

(25 mai 2020)