
Dan Vidrașcu, director general, Grupul Editorial Litera
Forbes: Care este cuvântul care caracterizează cel mai bine piața editorială din România în anul 2020? (Argumentați/Dezvoltați.)
Dan Vidrașcu: În mod evident, epidemia de Covid-19 a avut un impact major asupra vânzărilor de carte, impact care a însemnat oprirea producției, trimiterea angajaților în șomaj tehnic, un stres puternic legat de viitorul companiei. Pentru momentul de atunci – mă refer la perioada martie – iunie 2020, cuvântul potrivit ar fi colaps. Așa l-am simțit atunci. Lumea întreagă a fost silită să-și întrerupă mersul înainte, ajunseserăm să trăim ca într-o distopie ruptă din literatură.
Începând cu luna iunie însă, cel puțin în ce ne privește, lucrurile s-au repus încet-încet în mișcare. Am reluat fluxul de producție, am reînceput livrările către toți furnizorii de carte și, prin reorientarea către canalul de distribuție care părea cel mai sigur – mediul online -, am reușit să ne reechilibrăm și să recuperam din pierderea suferită în lockdown.
Privind retrospectiv, aș putea spune că industria cărții a reușit, totuși, să supraviețuiască mai bine acestei perioade decât alte sectoare culturale, care au fost mult mai afectate – unele încă sunt. Pentru că, în absența oricărei alte oferte culturale (teatru, cinema, muzee, concerte, spectacole etc.), oamenii au cumpărat cărți, magazinele online oferind servicii de livrare fără întrerupere în această perioadă.
Forbes: Care a fost impactul crizei asupra editurii dumneavoastră în 2020?
Dan Vidrașcu: În martie 2020, odată cu anunțarea restricțiilor, nu se mai putea pune problema de alegere, cu atât mai puțin de dezvoltare. Așa că am luat singurele măsuri care puteau fi luate: am închis minilibrăriile Litera localizate în malluri, am trimis în șomaj tehnic o parte dintre angajați, iar pentru restul echipei am facilitat lucrul în regim de telemuncă, am stopat producția editorială. Toate acestea au dus la o scădere cu 25% a cifrei de afaceri față de aceeași perioadă a anului 2019.
În iunie, când a avut loc prima relaxare a restricțiilor, am trimis în tipar primele 10 titluri de după carantină. A fost o reală bucurie pentru toată echipa, chiar dacă era o scădere majoră. Ca să vă faceți o idee, în fluxul de lucru normal, Litera trimite în producție peste 100 de cărți pe lună.
Cu pași mici și chibzuiți, am reorganizat totul, am selectat cu foarte mare atenție aparițiile și, cel mai important, am mutat centrul de greutate al vânzărilor în mediul online. Librăria litera.ro a devenit principalul canal de distribuție al editurii și a înregistrat rezultate peste așteptările noastre. Am încheiat bine anul 2020, cu 700 de titluri noi editate, 500 de reeditări și, poate cel mai important lucru, cu echipa întreagă.
Forbes: A apărut vreo oportunitate nouă și surprinzătoare în 2020?
Dan Vidrașcu: Experiența acumulată în calitate de CEO Elefant.ro mi-a arătat că mediul online este plin de oportunități, iar rezultatele se pot vedea imediat; și tot imediat îți poți ajusta strategia. Și pentru noi, ca pentru toată lumea, oportunitatea a fost mediul online, sub toate aspectele sale: vânzarea online de carte tipărită, dar și în formatele accesibile online – ebook și audiobook – atât pe site-ul propriu, litera.ro, cât și prin intermediul librăriilor online partenere, și, mai ales, promovarea online, cu un buget de marketing direcționat în totalitate către mediul digital, pentru evenimente culturale și lansări de carte cu autori români și străini, pentru campanii SEO, Google și Facebook Ads.
Ca o paranteză semnificativă, merită spus că, pentru a folosi la maximum potențialul oferit de mediul online, în cele aproape 15 luni de pandemie am digitalizat peste 80% din catalogul activ de titluri și am organizat peste 150 de evenimente online, lucru aproape imposibil dacă ar fi trebuit să le organizăm offline.
Am lansat de asemenea un proces amplu de producție de audiobookuri, formatul cu cea mai importantă creștere în ultimii ani pe majoritatea piețelor editoriale dezvoltate. De altfel, mă aștept ca unul din efectele pozitive ale pandemiei în țara noastră să fie apariția unei piețe de carte digitale – ebook și audiobook. E greu de înțeles cum am ajuns în situația ca la noi aceste formate să lipsească, în condițiile în care Marea Britanie, de exemplu, raportează pentru anul trecut o pondere a cărților digitale de 23% în totalul pieței de carte.
În lumina tuturor acestor lucruri, aș putea spune că 2020 a fost imprevizibil; în acest an al incertitudinii, nimeni nu a putut anticipa o recuperare semnificativă a pierderilor din perioada de debut a pandemiei.
Federația Editorilor Europeni estimează acum o scădere a vânzărilor de carte în Europa între 2 și 5% pentru anul 2020, în condițiile în care, la începutul pandemiei, previziunile ei se situau între 15 și 20%. Un asemenea dinamism nu a intrat în calculele niciunuia dintre „jucătorii” cei mai versați de pe piața de carte internațională.
Tot statistica FEE estimează o scădere de 10% a pieței de carte din România pentru anul 2020, una dintre cele mai mari scăderi din Europa (doar Slovenia și Ungaria ne urmează cu o scădere mai mare, de 20%).
Forbes: Ce ar fi trebuit să facă guvernanții (Ministerul Culturii/guvernul) în sprijinul culturii scrise și nu au făcut (trei măsuri concrete), în perioada 2020 – prezent?
Dan Vidrașcu: Din păcate, cultura și educația nu s-au aflat pe lista priorităților guvernamentale nici înainte de pandemie și nici acum. Anul trecut, când editorii din țările Europei beneficiau de politici concrete de susținere și de fonduri de intervenție (guvernul francez, de exemplu, pe lângă alocarea unui fond de 5 milioane de euro, a scutit editurile de achitarea contribuțiilor la sistemul de pensii), la noi nici măcar nu a existat o intenție de dialog între sectorul privat și cel instituțional, pentru gândirea unor strategii de ajutor.
Într-o societate normală, măsurile care vin în sprijinul editurilor ar trebui să fie o realitate necesară, iar soluții există: reducerea la 0 a cotei de TVA pentru cărți, reducerea TVA la cărțile în format digital (19% în acest moment), programe naționale care să stimuleze achiziția de carte în rândul elevilor și profesorilor prin tichete speciale, alocarea de fonduri speciale bibliotecilor pentru înnoirea fondului de carte, programe naționale de promovare a lecturii în rândul tinerilor etc.
Forbes: În mediul de business, se spune că online-ul este marele câștigător al pandemiei. Este valabil acest lucru și pentru editura dvs?
Dan Vidrașcu: La nivel internațional, performanța extraordinară pe care au avut-o multe edituri mari se explică prin explozia canalului online și creșterea masivă a formatelor digitale, ambele tendințe combinate cu un apetit crescut pentru carte. La noi a fost doar prima componentă, care a avut creșteri extraordinare, atât pe site-ul editurii, cât și în librăriile online cu care colaborăm.
Dacă la finalul anului 2019 estimam pentru 2020 o creștere a vânzărilor online de 20-25%, în realitate, procentul a fost mult mai mare. Și în 2021 observăm o creștere a vânzărilor în mediul online, dar mai temperată față de cea de anul trecut.
O piață editorială matură însă are nevoie de cât mai multe canale de vânzări; fiecare are specificul lui, și împreună duc la o creștere a consumului. Ne putem uita însă la tendințele de pe alte piețe mari pentru a anticipa ce se va întâmpla și la noi: Random Penguin House (cea mai mare editură din lume) raportează o pondere de peste 50% a veniturilor generate pe canale online; în România nu am ajuns încă la acest nivel.
Forbes: Care sunt principalele schimbări în comportamentul consumatorilor de carte pe care le-ați constatat în ultimul an (2020 – prezent)?
Dan Vidrașcu: Prima schimbare, imediată și evidentă, a fost creșterea vânzărilor online de carte tipărită. Apoi a crescut mult și interesul pentru cărțile digitale.
La Litera, spre exemplu, în ultimele luni, numărul cumpărătorilor de ebookuri a crescut cu 300% față de aceeași perioadă a anului trecut. O surpriză foarte frumoasă a fost interesul pentru audiobookuri.
În perioada pandemiei, pe lângă librăria online, Litera și-a canalizat eforturile spre înființarea unor adevărate studiouri de înregistrare la distanță, care au făcut posibilă apariția tot mai multor audiobookuri în oferta noastră editorială. Am fost bucuroși să putem colabora cu mulți actori cunoscuți, care, izolați în propriile case, dar folosind echipamentul profesionist pe care l-am pus la dispoziție, au dat voce cărților noastre.
Nu în ultimul rând, am constatat schimbări și în preferințele de lectură ale cititorilor noștri: s-au vândut foarte bine cărțile de dezvoltare personală, cărțile cu activități pentru copii, cărțile practice pentru adulți și, mai ales, cărțile de ficțiune. Cele mai slabe vânzări le-au avut cărțile de călătorie, din motive evidente.
Forbes: Care considerați că sunt „vaccinurile” eficiente pentru piața editorială din 2021?
Dan Vidrașcu: Trebuie să fim conștienți că plecăm de la un nivel foarte scăzut al pieței de carte. România trebuie să înregistreze creșteri de minimum 10% pe an mulți ani de acum înainte. Văzând rezultatele extraordinare raportate de mari edituri pentru anul trecut, sunt și mai convins că există un mare potențial de creștere, care vine în primul rând de la un public tot mai numeros și conștient de utilitatea și importanța cititului.
Canalul online își va atinge în următoarea perioadă maturitatea și va acoperi marile deficiențe pe care le avea distribuția de carte la noi (numărul librăriilor fizice raportat la populație este foarte mic, fără mari perspective de creștere). Formatele digitale sper că vor deveni din ce în ce mai disponibile și la noi, iar generațiile mai tinere le vor prefera de multe ori celor tipărite.
Deci nu ne rămâne decât să publicăm cărți cât mai bune, pentru că cititori cred că vom avea tot mai mulți în fiecare an.
(2 iunie 2021)