Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

ForbesLife |
|

Dan Vidrașcu (Litera): „E mare nevoie de lideri, de viziune și de măsuri moderne în educație. Dacă ne întoarcem în trecut, vom rămâne acolo”

Dan Vidrașcu, directorul general al Grup Editorial Litera, consideră că decizia ministrului Educației Naționale de a oferi editarea manualelor unei singure edituri așază învățământul românesc la marginea Europei.
poze Dan Vidrascu

Forbes: Cum au influențat piața de carte din România deciziile și măsurile luate de Ministerul Educației Naționale pe parcursul anului 2017?

Dan Vidrașcu: Decizia ministrului Educației Naționale de a oferi sarcina editării manualelor unei singure edituri reprezintă o revenire la sistemul educațional de dinainte de anul 1989, când statul deținea monopolul absolut pentru editarea manualelor școlare din România.

Cu siguranță, această inițiativă guvernamentală va așeza învățământul românesc la marginea hărții educaționale europene, cu consecințe grave, precum anihilarea sistemului concurențial și, implicit, scăderea calității materialelor educaționale, manuale mai scumpe în timp, ca efect al monopolului, excluderea unor autori care, din principiu, refuză tutela statului și, nu în ultimul rând, scăderea drastică a cifrei de afaceri sau falimentarea unor edituri cu tradiție, care asigură numeroase locuri de muncă și, în același timp, materiale educaționale competitive.

Estimăm că, după o astfel de măsură, piața de carte din România va înregistra o scădere importantă a cifrei de afaceri, care în momentul de față este evaluată între 80 și 100 de milioane de euro, extrem de mică, dacă o comparăm cu cifrele de afaceri de pe piețele de carte din alte state europene.

Trebuie știut că, de exemplu în Italia și Germania, statul consideră că educația și cultura stau la baza dezvoltării personale și sociale a cetățenilor lor și sprijină activ aceste domenii, motiv pentru care piața de carte din aceste țări atinge un miliard de euro, respectiv șase miliarde de euro.

În vara anului trecut, Eurostat publica date statistice referitoare la sumele investite în educație de către statele europene. Din aceste date, rezultă că, în 2015, România a cheltuit pentru educație suma de 248 de euro pe cap de locuitor. Este cea mai mică sumă din Uniunea Europeană, unde media a fost de 1.400 euro/ cap de locuitor. Ca reper, vecinii noștri bulgari au cheltuit 250 euro/ cap de locuitor, iar la polul opus se află state ca Luxembourg cu 4.685 euro medie pe cap de locuitor sau Danemarca (3.368 euro) și Suedia (2.977 euro).

De altfel, tot pe ultimul loc în UE ne aflăm și când vine vorba de procentul din PIB alocat educației: 3,1% în 2015! Asta, în timp ce Suedia a alocat 6,5% din PIB, iar Danemarca 7%!

Aceste date ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă, iar măsurile luate de minister ar fi trebuit să vină în ajutorul educației, și nu în detrimentul ei.

E mare nevoie de lideri, de viziune și de măsuri moderne în educație. Dacă ne întoarcem în trecut, vom rămâne acolo.

TOPUL EDITURILOR DIN ROMÂNIA ÎN 2017

Forbes: În 2017, creșterile veniturilor populației, generate de măsurile guvernamentale privind salarizarea, au condus la încurajarea vânzărilor de carte în România?

Dan Vidrașcu: De câțiva ani, piața de carte din România se află în stagnare, iar motivul principal are legătură cu lipsa unor măsuri directe și pe termen lung venite din partea statului pentru a crește cererea de pe piața de carte.

Potrivit unui studiu recent Eurostat, doar 2,8% dintre români citesc o carte pe lună; un român cheltuieşte maximum trei euro pe an pentru cărţi, mult sub media Uniunii Europene, iar datele Institutului Naţional de Cercetare în Cultură spun că un român din cinci nu a citit niciodată o carte.

Pornind de la aceste realități, credem că, dacă statul român dorește, asemenea celorlalte state europene, să încurajeze lectura, educația tinerelor generații, trebuie să susțină în mod constant inițiative precum acordarea unui sprijin financiar anual de 100 de euro fiecărui profesor pentru achiziţionarea de cărţi, TVA 0% pentru cărţile tipărite, implementarea unor campanii publice care să promoveze lectura şi care să ducă la conştientizarea importanţei acesteia, creşterea şi actualizarea fondului de carte din bibliotecile şcolare. Sunt doar câteva măsuri care se pot lua pentru a dezvolta pe termen lung piața de carte din România.

 

Forbes: În opinia dvs., care au fost segmentele și domeniile producției de carte care au suferit scăderi ale vânzărilor în 2017? Care domenii au cunoscut creșteri?

Dan Vidrașcu: Inițiativa Ministerului Educației Naționale de a interveni în sistemul de editare și de vânzare a manualelor și a auxiliarelor școlare a condus la scăderi drastice în piața de carte educațională, cu consecințe negative asupra performanțelor economice ale editurilor (editarea unui număr mai mic de titluri, lipsa investițiilor, reducerea personalului sunt doar câteva dintre aceste consecințe).

Pe celelalte segmente editoriale, piața a rămas constantă, fără a cunoaște modificări spectaculoase față de studiul din 2011 al IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) despre obiceiurile de lectură ale românilor. Rezultatele studiului arătau că cei chestionați (1.237 de persoane cu vârsta de peste 18 ani) preferă să citească în general romane, cărți de istorie, cărți de dezvoltare personală.

Aceleași direcții se regăsesc și în vânzările Editurii Litera. Cele mai solicitate cărți sunt cele de ficțiune, petrecerea timpului liber, călătorii, dezvoltare personală, cultură generală, sănătate, enciclopediile.

În topul vânzărilor pe anul 2017 se află  „Mica enciclopedie Hygge” de Meik Wiking,  „Înainte să te cunosc de Jojo Moyes, „Privighetoarea” de Kristin Hannah, „Crima din Orient Express de Agatha Christie, seria autobiografică „Lupta mea de Karl Ove Knausgard.

Dintre cărțile pentru copii, se remarcă titlurile „Disney. Elena din Avalor”, „Garda Felină”, „Prințesa Sofia” și „Soy Luna”, cărțile sub licențele National Geographic și cele despre metoda de educație Montessori. Aproximativ 40% din totalul vânzărilor Litera este reprezentat de cartea pentru copii.

 

Forbes: Pe parcursul anului 2017, ați constat o îmbunătățire a distribuției de carte? Au intervenit schimbări notabile în relația editurii dvs. cu distribuitorii? (termene de plată, rabat, condiții contractuale).

Dan Vidrașcu: Schimbări notabile în distribuția de carte nu s-au petrecut în ultima perioadă. Vânzarea online câștigă teren în fiecare an așa cum se întâmplă în întreaga lume. Din păcate numărul librăriilor fizice cunoaște variații foarte mici iar apetitul investitorilor pentru retailul de carte rămâne scăzut.

Forbes: Premiile literare, interne și externe, reprezintă vectori de vânzări și de marketing în piața editorială din România? Cu alte cuvinte, o carte distinsă cu un premiu intern se vinde mai bine? Dar o traducere cu un premiu extern are un avantaj competitiv în vânzări?

Dan Vidrașcu: Ca în orice altă industrie, cititorii sunt influențați de recunoașterea printr-un premiu a unui titlu sau a unui autor și din acest motiv premiile literare reprezintă unul dintre principalele criterii în momentul în care o editură decide să publice un titlu sau un autor.

Departamentul nostru editorial se străduiește să fie mereu la curent cu ce se întâmplă pe piața internațională de carte și să aducă titluri de foarte bună calitate și în România.

De-a lungul timpului, Litera a publicat opere și autori distinși cu importante premii internaționale: Alice Munro, Svetlana Aleksievici (Premiul Nobel pentru Literatură), „Sticletele”, de Donna Tartt (Premiul Pulitzer), „Scurtă istorie a șapte crime” de Marlon James, „Io contra Statelor Unite ale Americii” de Paul Beatty, „O cale îngustă spre nordul îndepărtat” de Richard Flanagan, „Wolf Wall” de Hilary Mantel (Premiul Man Booker), „Acasă” de Marilynne Robinson (Premiul Orange), „Lila” de Marilynne Robinson (National Book Critics Circle Award), „Cu tine în depărtare” de Carla Guelfenbein (Premiul Alfaguara), „Ordinea de zi” de  Éric Vuillard (Premiul Goncourt) ș.a.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii