Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Lideri |
|

Dacian Cioloș, speranța românilor în acest an

Ați auzit vreodată ca vreun „birocrat de la Bruxelles” să ia vreo decizie curajoasă la momente critice? Și totuși.
 aboneaza-te
PRESEDINTIE - DESEMNARE - PREMIER - DACIAN CIOLOS

Cea mai mare speranță. Acesta era titlul primului articolul din ediția specială Forbes România de anul trecut care prezenta lista personalităților care trebuiau urmărite în 2015. Articolul se referea la președintele Klaus Iohannis, care tocmai preluase mandatul și enumera așteptările pe care societatea românească le avea de la cel care debuta în aventura sa de președinte cu un grad de 70% de încredere.

La un an distanță, au apărut, inevitabil, dezamăgirile, cu atât mai mult cu cât Iohannis a fost un președinte discret, care a ținut la intimitatea sa și la zilele de concediu și care a folosit Facebook-ul mai mult decât orice altă formă de comunicare.

Dezamăgirile acumulate în ultimii ani s-au transformat în revoltă spre finalul anului, când, după drama din Clubul Colectiv, „establishmentul” s-a prăbușit, în frunte cu guvernul lui Victor Ponta și terminând cu unii dintre primarii care păreau intangibili, precum Cristian Popescu „Piedone” sau Sorin Oprescu.

Speranțele pentru mai bine și-au găsit, din noiembrie 2015, o nouă imagine, după ce Dacian Cioloș a fost desemnat de Iohannis ca prim-ministru, iar guvernul său tehnocrat a fost votat de către Parlament.

Întreaga carieră a lui Cioloș se învârtise până atunci în jurul agriculturii și a imaginii de tehnocrat.

Inginerul agronom a lucrat la începutul anilor 2000 la delegația Comisiei Europene în România, pregătind implementarea SAPARD în România. A fost apoi consilier al ministrului agriculturii, între 2005 și 2007 și chiar ministru al agriculturii în perioada 2007-2008, în guvernul lui Călin Popescu Tăriceanu, dar a fost privit în permanență ca tehnocrat. Ulterior, Dacian Cioloș a preluat funcția de comisar european pentru Agricultură în perioada 2010-2014, el fiind responsabil pentru reforma Politicii Agricole Comune (PAC). După încheierea mandatului, fusese numit consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

16 pentru 2016

VEZI AICI CARE SUNT CELELALTE PERSONALITĂȚI CU POTENȚIAL DE A SCHIMBA MODUL ÎN CARE ARATĂ ANUL 2016

Pe această carte, a tehnocratului cu o imagine bună, profesionist, a mizat și Cioloș atunci când a acceptat să preia funcția de prim-ministru.

DACIAN CIOLOȘ, VESTEA BUNĂ ȘI VESTEA PROASTĂ

Foarte atent la capitolul imagine, Dacian Cioloș a atras în Guvernul său oameni din business (vicepremierul și ministrul Economiei Costin Borc), dar și oameni cu experiență de lucru la Comisia Europeană și alte instituții internaționale (Anca Paliu Dragu, ministrul Finanțelor sau Raluca Prună, ministru al Justiției).

Aceștia au atras la rândul lor, în eșalonul doi al ministerelor alte nume importante din rândul profesioniștilor (Sorana Baciu sau Mihai Ghyka sunt cele mai sonore nume) și al societății civile. Chiar dacă preia o economie aflată într-unul dintre cele mai bune contexte din punct de vedere macro (mai ales în comparație cu restul Europei), Dacian Cioloș are însă multe părți de mulțumit și nu foarte mult timp la dispoziție, având în vedere că mandatul său urmează să se încheie după alegerile parlamentare de la finalul acestui an.

Cea mai recentă decizie privind mărirea salariului minim este unul dintre cele mai bune  exemple ale mersului pe sârmă pe care guvernul lui Dacian Cioloș îl va face pe parcursul lunilor rămase până la finalul anului.

În urma presiunii sindicatelor, dar în ciuda sugestiilor mediului de afaceri sau a studiilor BNR care afirmau că orice majorare a salariilor va aduce creșteri de preț sau reduceri de personal,  Guvernul a decis că salariul minim brut va crește la 1.250 de lei lunar. Decizia nu va intra în vigoare imediat, ci din luna mai, timp până la care „încercăm să reducem impactul negativ secvențial pe care pe care l-ar avea o asemenea decizie asupra anumitor industrii (…) și să găsim elemente de suport pentru a putea suporta, pentru a prelua această majorare salarială fără să avem un proces de concediere sau de reducere de activitate semnificativ”.

VEZI ȘI: Guvernul de tehnocrați: Italia vs. România

Un lucru este cert, însă. De modul cum Dacian Cioloș va reuși să împartă și să împace, în acest an, toate caprele și toate verzele va depinde nu doar cariera lui de om politic (mai mult sau mai puțin) tehnocrat, ci și destinul românilor, indiferent că și-au pus sau nu speranța în el. Poate chiar și al președintelui Iohannis.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii