
Automobile Dacia a avut un an bun, în 2015. La uzina de la Mioveni, producția Dacia s-a menținut la nivel ridicat, echivalent celui din 2014, ieșind de pe banda de montaj peste 339.000 de vehicule. 93% din producția de la Mioveni a mers la export. Piața locală de vehicule noi (toate mărcile) a fost în creștere față de anul 2014, iar cele două mărci, Dacia și Renault, și-au menținut cota de piață de aproape 40%, potrivit lui Nicolas Maure, directorul general al companiei. „În 2016, pentru Dacia, la scară europeană, vizăm volume în creștere față de 2015. În România, este esențial să se păstreze tendința de creștere a pieței totale de vehicule noi prin intermediul unui nou program RABLA, a programului «Prima Mașină», care să fie însă revizuit consistent, dar și cu noi măsuri de limitare și control pentru importul vehiculelor de ocazie. Toate acestea vor contribui la protecția mediului și la siguranța rutieră în România”, a declarat, pentru „Forbes România”, șeful Dacia. „Credem că piața locală ar trebui să revină la nivelul de peste 200.000 de vehicule (toate mărcile) în următorii trei-cinci ani. Obiectivul companiei este ca 20% din producția de la Mioveni să se comercializeze în țară.”
PE ACEEAȘI TEMĂ: PARADOXURILE COSTURILOR MICI
Anul trecut, vânzările Dacia la nivel internațional au crescut cu 7,7%, ajungând la nivelul de 550.920 de autovehicule. Potrivit estimărilor companiei, Dacia a vândut în România un număr de 36.946 de vehicule, cu 24,5% mai mult față de 2014. „Dacia își consolidează poziția de lider pe piața din România, cu aproape o treime din vânzările de vehicule noi”, spun reprezentanții companiei. Pentru județul Argeș, precum și pentru întreaga Românie, prezența Renault în România, prin Dacia Automobile, este esențială din punct de vedere economic și această realitate reiese din datele statistice. Astfel, în 2014, exportul generat de județul Argeș, în care se află fabrica Dacia de lângă Pitești, s-a ridicat la 5,1 miliarde de euro, adică 9,74% din totalul exporturilor românești, potrivit unui calcul realizat de „Forbes România” pe baza datelor disponibile la Institutul Național de Statistică (INS). Aproape 64% din această sumă, adică 3,27 miliarde de euro a fost generată în cadrul secțiunii „Automobile, tractoare și alte vehicule terestre”.
VEZI AICI CARE SUNT CELELALTE PERSONALITĂȚI CU POTENȚIAL DE A SCHIMBA MODUL ÎN CARE ARATĂ ANUL 2016
Evoluția a fost relativ similară și în perioada ianuarie-septembrie 2015, la care se referă cele mai recente date disponibile la INS. Astfel, procentul pe care județul Argeș îl deține în totalul exporturilor românești a fost, în intervalul menționat, de 9,52% (3,76 miliarde de euro versus 39 miliarde euro). În total, în afara României au fost vândute anul trecut 513.974 de mașini marca Dacia, cu 6% mai multe față de anul 2014. Europa domină în clasamentul pe regiuni, circa trei sferturi din mașinile vândute de Dacia în 2015 fiind înmatriculate în țările vechiului Continent. Cu peste 100.000 de unități, Franța este prima destinație de export a Dacia. Spania ocupă a doua treaptă a podiumului, cu vânzări de peste 55.000 de unități şi o cotă de piață de 4,6%. Germania se situează pe poziția a treia, cu peste 47.400 de unități.
VEZI ȘI: DESPRE MAȘINI ȘI INVESTIȚII
Tot anul trecut, Automobile Dacia S.A., compania cu cea mai mare cifră de afaceri din România în 2014 (18,8 miliarde lei), s-a clasat pe locul al doilea în topul Forbes 500 cele mai puternice companii, fiind depășită doar de OMV Petrom. Și dacă anul a început, pentru compania petrolieră, cu zvonuri privind o tranzacție cu Gazprom, prin care compania rusească ar urma să preia câteva obiective-cheie ale OMV în România – rafinăria Petrobrazi și exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră se numără printre activele menționate de presă în cadrul acestei „tranzacții”, negată însă cu vehemență de oficialii OMV Petrom –, la Automobile Dacia planurile de început de an vizează dezvoltarea. „Platforma industrială Dacia de la Mioveni va continua să se modernizeze pentru a fi una dintre cele mai bune uzine ale Alianței Renault-Nissan în lume. Robotizarea va fi introdusă progresiv: în 2015 nivelul era de 5% pentru producția de vehicule și componente mecanice, iar obiectivul nostru este de a ajunge la 20%, până în anul 2020”, explică Nicolas Maure.
În aceste condiții, am putea asista, în acest an, la trecerea Automobile Dacia pe primul loc în topul Forbes 500 cele mai puternice companii din România. Și poate că atunci autoritățile vor da o mai mare atenție construirii tronsonului de autostradă Pitești-Sibiu, esențial pentru eficientizarea transportului către piețele din Uniunea Europeană a autoturismelor produse la Pitești