FacebookTwitterLinkedIn

Agricultura reprezintă un potențial „uriaș” pentru România, a spus ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, în cadrul Forbes CEE Forum, însă nu a omis să sublinieze dificultățile pe care le întâmpină investitorii din acest domeniu. „Agricultura este una dintre oportunităţile României, dar agricultura înseamnă tehnologie înaltă, educaţie, tehnologii noi, infrastructură, avem nevoie de sisteme de stocare şi de a transporta bunurile de la ferme la piaţă. S-a demonstrat că există potenţial în România, dar pentru a beneficia de acest potenţial este nevoie de o strategie clară, de investiţii, este nevoie să vă reformaţi sistemul legislativ. Aş menţiona doar sistemul cadastral, este esenţial pentru fermieri să aibă o imagine clară asupra proprietăţii, terenurilor, să aibă actele de proprietate clare pentru că altfel nu pot obţine credite de la bănci, spre exemplu”, a spus ambasadorul Matthjis van Bonzel.

De asemenea, vorbind tot despre creșterea competitivității, ambasadorul Olandei a subliniat necesitatea folosirii fondurilor europene fiindcă „timpul trece, iar dacă România nu cheltuiește jumătate din suma alocată, oameni din țara mea (n.r. Olanda) se vor întreba de ce are nevoie de fonduri europene pentru că, aparent, nu are nevoie de ele pentru că nu le-a cerut, iar fondurile neutilizate de România ar putea fi folosite în alte state care își doresc acești bani și care au unde să îi folosească”. Cu toate acestea, Matthijs van Bonzel sugerează că ar fi necesară o strategie și în acest domeniu, fiindcă UE a decis să aloce aceste fonduri pentru România și, de pildă, o autostradă care să lege Ungaria de România ar reprezenta un „impuls” pentru economia României „mult mai mare decât o altă autostradă în Olanda”.

În plus, ambasadorul Olandei a atras atenția că este nevoie de legi clare, un sistem de justiție care să funcționeze bine și să nu existe corupție pentru a crește competitivitatea țării. Ambasadorul a argumentat de ce este necesară o reformă fiscală menită să reducă nivelul economiei subterane care potrivit unor estimări, ar ajunge chiar la 50%.