FacebookTwitterLinkedIn

Aceasta este Helen, artistul poet, care provine dintr-o puternică zonă de jazz și care aduce scenei de muzică alternativă din România un altfel de suflu, unul unic, prin care își spune propria poveste.

Helen se intitulează „song writer”, adică compune piese pentru ea și pentru alți artiști, și o face de la 13 ani.

Talentul i-a fost remarcat de când era mică, fiind încurajată de la început de profesori să se îndrepte în această direcție. Părinții nu au dorit ca talentul să se risipească și au insistat ca Helen să facă liceul de muzică la București. Adolescența și-a petrecut-o între culoarele liceului George Enescu și studiouri, unde mergea zilnic, dornică să învețe cât mai multe.

5

A cântat jazz, un gen care a atras-o dintotdeauna, despre care spune că i-a cultivat creativitatea și abilitatea de a improviza. Acesta a învățat-o să fie flexibilă și să se muleze cu ușurință pe alte genuri muzicale, ceea ce a ajutat-o în provocarea de a compune pentru alți artiști.

Noul ei EP se numește „In another place”, tocmai ca un rezultat al acestui proces, deoarece, după ce a cântat jazz și a compus muzică pentru alți artiști, a dorit să creeze muzică și pentru ea, prin care să-și exprime povestea personală, fără a fi nevoită să se încadreze într-un anumit tipar.

A fost un produs care a venit natural. Helen și-a lăsat doi ani liberi pentru căutări, perioadă în care a încercat să se redefinească și să se descopere. Nu și-a propus absolut nimic, ci a lăsat pur și simplu totul să se întâmple. A așteptat momentele în care avea o anumită inspirație – când simțea că avea cu adevărat ceva de spus, deoarece consideră că atunci muzica este cea mai sinceră.

A vrut ca pe acest EP să se găsească cele mai autentice piese, de aceea a avut momente în care a jonglat între genuri până să poată spună cu certitudine ce anume o reprezintă.

IMG_8600

La final, a ales electro-indie-pop. Spune că s-a orientat către zona indie pentru că este „o lume în care îți permiți să faci lucrurile pe care ți le dorești cu adevărat”.

A avut multe colaborări cu artiști din această zonă: cu Golan – featuring pe piesa „Breathe in”, invitata trupei în Eurotour și în deschidere la Parov Stelar în Varșovia și Praga, cu Electric Brother, la Grolsch Sound Experiment, cu Otherside, featuring pe piesa „December”, și cu DOC, două piese pe albumul „DOC și Motzu în HD”.

Lansarea EP-ului a fost însoțită de un manifesto – „#bebrave” – prin care artista militează pentru libertate artistică și pentru curajul de a fi tu însuți într-o industrie a imaginii.

„Am avut un moment în care am zis: ba nu, cum adică trebuie? Nu trebuie nimic. Pot să îmi fac muzica așa cum vreau și sunt sigură că lumea o să aprecieze, deoarece oamenii au nevoie și de artiști care sunt ca ei, care nu sunt perfecți… muzica nu e perfectă”, crede Helen.

Consideră că, atunci când faci artă, aceasta ar trebui să conteze mai mult decât felul în care arăți, iar dacă vrei să ieși în evidență cu ceva, trebuie să îți păstrezi unicitatea, nu să încerci să te integrezi în masă.

Succesul pe piața muzicală îl definește prin curajul de a fi tu însuți și puterea de a vinde asta. „Să scoți în evidență calitățile tale și unele defecte, deoarece defectele pot fi transformate în calități; să rămâi autentic muzicii tale și atunci oamenii o să reacționeze”.

Trupa sa, în formula de live – Alex Corlan, Lucian Naste, Radu Pieloiu, dar și producătorul EP-ului, Andrei Mihai, o susțin în acest demers, deoarece artiștii cred, la rândul lor, în muzica pe care o creează.

Credit foto: Felicia Simion