Cautare
, Contributor

Energie |
|

Cum va evolua piața gazului în acest an

Majorarea preţului la gaze pentru populaţie este tot mai aproape şi pare de neevitat.
conducta_gaze_energie.jpg

Guvernul României şi-a luat angajamentul faţă de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană să elimine preţurile reglementate în sectorul gazelor, potrivit calendarului stabilit de aceste instituţii în urmă cu mai bine de doi ani. „Dacă liberalizarea pieţei va continua, şi sigur va continua, bineînţeles că va avea un efect asupra facturilor consumatorilor casnici. Preţul gazelor va creşte cu siguranţă şi ceea ce este foarte important este să găsim o soluţie pentru consumatorii afectaţi de această majorare, pentru că există deja foarte mulţi care suferă din cauza preţului mare al energiei. Apoi există şi efecte secundare. Drept urmare trebuie să investim în eficientizarea energetică (…), iar această liberalizare trebuie să fie susţinută de astfel de programe, de eficientizare a consumului”, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România (FOTO). Potrivit reprezentatului companiei de gaze majorarea de preţ ar putea depăşi 5 procente în acest an.

Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii la 1 ianuarie 2014. În prezent, doar consumatorii casnici mai primesc gaze la preţuri reglementate, astfel că această majorare ar urma să fie simţită doar de populaţie, nu şi de consumatorii industriali. Problema întâmpinată de distribuitorii de gaze, în zona consumatorilor industriali, este cea a scăderii drastice a consumului în ultima perioadă, mai argumentează reprezentantul E.ON.

Consumul de gaze naturale în România a totalizat 87,080 milioane MWh în primele nouă luni din 2014, în scădere cu 5,4% față de cel din perioada similară a anului trecut, consumul mediu anual în aceasta perioadă fiind de 142,96 TWh, conform datelor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citată de Agerpres. Ponderea cea mai mare în consumul de gaze naturale este deținută de producătorii de energie electrică și termică, urmați de consumatorii casnici și sectorul industrial. În anul 2013, consumul de gaze naturale a scăzut cu 8,3% comparativ cu anul 2012, la 132,5 TWh.

Distribuitorul E.ON România a anunţat că a investit în total, în anul 2014, aproximativ 420 milioane de lei (94 milioane euro), aceasta fiind cea mai mare sumă alocată în acest scop în ultimii ani. Investiţiile au fost direcţionate în principal către modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice.

Pentru 2015 sunt bugetate investiţii de aproape 400 de milioane de lei (90 milioane euro), sume ce vor fi alocate, de asemenea, prioritar către proiectele de modernizare a reţelelor de distribuţie.

Frank Hajdinjak_2015_Profile„Reţelele de distribuţie necesită în continuare investiţii masive, pentru că încă din 2005, când le-am preluat de la stat, acestea aveau un grad de uzură avansat. Pentru a realiza acest efort investiţional este nevoie de stabilitate şi predictibilitate legislativă și fiscală, nu am vrea să mai vedem taxe şi impozite introduse peste noapte sau modificate fără o minimă consultare prealabilă”, a mai spus Frank Hajdinjak.

Pe zona de distribuţie de gaze naturale, compania a investit anul trecut 161 milioane de lei (peste 36 milioane de euro), iar pentru acest an a bugetat investiţii similare.

Cifra de afaceri consolidată a grupului de companii E.ON în România s-a situat anul trecut la 4,83 miliarde de lei (aproximativ 1,08 miliarde de euro), aproape la acelaşi nivel cu cifra înregistrată în anul precedent, potrivit anunţului făcut, recent, de reprezentanţii companiei.

Grupul german E.ON este prezent în România din anul 2005. În prezent, compania asigură electricitate şi gaze pentru peste 3 milioane de consumatori din 20 de judeţe.

Piaţa de distribuţie a gazelor din România este controlată de doi mari distribuitori, E.ON, care distribuie gaze în partea de nord a ţării şi GDF SUEZ, distribuitor în partea de sud. În acest an, preţul gazelor pentru clienţii GDF Suez a scăzut cu 9%, în timp ce preţul plătit de clienţii E.ON s-a majorat cu 1,5%, o diferenţă dată de recalcularea făcută de ANRE pe baza costurilor de distribuţie ale celor doi operatori.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii