Cautare
, Forbes Staff

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important tech and business news. Graduated from University of Bucharest with an MA in Political Journalism. Worked as a journal...

Telecom |
|

Cum sunt testate produsele din fabricile și laboratoarele Huawei din Shenzhen și Shanghai? Roboții au preluat „conducerea”

Câți dintre noi ne-am așezat pe telefon în timp ce îl purtam în buzunarul de la spate al pantalonilor? Este timpul să răsuflăm ușurați, producătorii de telefoane au început să gândească soluții pentru cele mai nefirești scenarii.  
016 core Huawei 01

La câțiva kilometri de Shenzhen, în Dongguan, se află cel mai recent și impresionant campus deschis de Huawei. „Orașul” a fost proiectat pentru a găzdui cei peste 25.000 de angajați ai centrului de cercetare‑dezvoltare (R&D) al companiei și cuprinde 12 „sate”, recreând arhitectura mai multor orașe europene precum Paris sau Bologna.

Împreună cu o delegație restrânsă de jurnaliști din România, am vizitat faimosul campus din Dongguan, care a costat aproximativ 1,5 miliarde de dolari, dar și fabrica Huawei din Shenzhen și laboratoarele din Shanghai, unde tehnologia poate întrece orice imaginație. Fabrica Huawei este un loc în care nu se intră deloc ușor, iar această vizită în fabricile și laboratoarele lor reprezintă o premieră pentru jurnaliștii români. Modul în care este testată rezistența telefoanelor sau modul cum sunt produse și asamblate acestea, piesă cu piesă, au fost doar câteva dintre demonstrațiile din laboratoarele de ultimă generație pe care le-am putut observa îndeaproape.

Cum sunt testate produsele din fabricile și laboratoarele Huawei din Shenzhen și Shanghai? Roboții au preluat „conducerea”

Am aflat, astfel, că în decursul a trei ani vom introduce și scoate mufa încărcătorului de aproximativ 15.000 ori, iar acest lucru este testat și de către un roboțel în laboratoarele din Shanghai ale Huawei. Înainte de a trimite pe piață un dispozitiv, mufa încărcătorului este introdusă și scoasă din telefon până trece testul celor 15.000 de conectări.

Un alt roboțel testează apoi aceeași mufă a încărcătorului care se conectează la telefon, în timp ce este „agresată” din ambele părți: stânga și dreapta. Mai departe, inteligența artificială testează cu rigurozitate rezistența butonului lui Mate 30 Pro, în timp ce o altă mașinărie este programată să trântească de pământ cu un alt dispozitiv. În timpul testului, tehnicianul programează robotul să arunce telefonul cu putere de la aproximativ un metru și jumătate pe o placă de granit, beton, parchet sau orice altă suprafață care ar putea să-i fie „fatală” smartphone-ului (a fost greu de privit…). Bineînțeles, dispozitivul este așezat  în toate pozițiile și trântit pe toate părțile, iar în cele aproape 20 de teste pe care inginerul le-a făcut în fața noastră, telefonul nu s-a spart, nu s-a crăpat sau zgâriat în niciun fel.

Câți dintre noi ne-am așezat pe telefon în timp ce îl purtam în buzunarul de la spate al jeans-ilor? Este timpul să răsuflăm ușurați, pentru că producătorii de telefoane au început să se gândească la cele mai nefirești scenarii care ar putea să-i aducă „suferință” smartphone-ului tău. În laboratoarele din Shanghai, Huawei derulează testul buzunarului de la pantaloni. Practic, smartphone-ul este băgat într-un buzunar din jeans peste care un roboțel este programat să se „așeze”, testându-i astfel flexibilitatea.

De la 5.000 de dolari la 100 de miliarde

Compania chineză Huawei poate fi considerată performerul din topul giganților din industria tech din lume, fiind cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicații de pretutindeni și lider al tehnologiei 5G. Anul trecut, în 2018, Huawei a reușit să-i întreacă pe americanii de la Apple, devenind astfel al doilea cel mai mare vânzător de smartphone-uri din lume. Compania are aproximativ 180.000 de angajați în toată lumea, iar peste o treime dintre aceștia lucrează în campusurile din Dongguan și Shenzhen, oraș supranumit și „Silicon Valley de China”.

Campusurile Huawei sunt de-a dreptul copleșitoare – cu restaurante și cafenele, săli de sport și sistem de transport propriu, dar și locuințe pentru angajați la costuri reduse. Toate acestea în condițiile în care fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, a pornit business-ul Huawei în 1987 cu o investiție de aproximativ 5.000 de dolari americani. Trei decenii mai târziu – după ani buni în care compania a înregistrat pierderi peste pierderi – îi găsește cu venituri record de peste 100 de miliarde de dolari. Aceasta este o primă dovadă a perseverenței, ambiției și devotamentului față de angajați – ca atunci când compania a hotărât să nu facă restructurări, chiar dacă pierderile erau uriașe. Hub-urile din Shenzhen și Dongguan se ocupă în principal de cercetare și dezvoltare, de producția telefoanelor mobile și de echipamentele de telecomunicație. Huawei a adus în China experți de la companiile rivale străine și a investit masiv în tehnologii pentru a stimula influența chineză în industria IT&C.

Pentru că această călătorie nu a fost numai despre vizita fabricii și a laboratoarelor, reprezentanții Huawei au dezvăluit și rolul strategic pe care îl vor avea în perioada următoare câteva dintre cele mai recente dispozitive lansate: telefonul Huawei Nova 5T, smartwatch-ul GT 2, Freebuds 3, dar și ochelarii inteligenți Gentle Monster X.

Huawei Nova 5T

Huawei Nova 5T este un smartphone adresat exclusiv tinerilor, care a fost lansat în China în luna iunie a acestui an. „Seria Mate reprezintă high tech și premium, seria P reprezintă arta fotografiei și estetica, iar seria Nova reprezintă inovație și dinamism. De fapt, Nova înseamnă un stil nou, chic, pentru portofoliul Huawei. (…) Produsul a fost creat pentru noua generație și se adresează în special Generației Z ”, spune Marty Bian, Huawei. Nova 5T are un ecran perforat de 6,26 inci. Fața și spatele telefonului nu sunt curbate, însă designul de sticlă holografică 3D și luciul metalic de pe spate face din acest dispozitiv unul extrem de elegant, în timp ce culoarea Purple Midsummer îl face unic, fiind ușor translucidă. Pentru a nu afecta designul, inginerii de la Huawei au pus recunoașterea amprentei digitale în lateral.

Noul Huawei Nova 5T poartă cu mândrie toate cele 5 camere cu care a fost echipat. Patru dintre acestea se află pe spate – una de 48 MP, două de 2 MP și alta de 16 MP. Cea de-a 5-a este o super cameră de selfie, care are 32 MP.

Cea mai atractivă funcție a camerei este „Night”, cu ajutorul căreia fotografiile de noapte ies extrem de clare și luminoase, aproape la fel de bune precum ale DSLR-ului. Smartphone-ul vine la pachet cu un procesor Kirin 980, despre care cei pasionați și mai pricepuți știu că este unul suficient de puternic pentru a nu crea probleme atunci când vă jucați. Pentru că tot a venit vorba de jocuri, ar trebui să clarificăm și o altă chestiune care ne apasă în zilele noastre – durata bateriei. Nova 5T are o baterie cu o capacitate de 3.750 mAh. Practic, performanța acesteia vă poate ține ocupați o zi întreagă în condiții de utilizare normală (Facebook, fotografii, Whatsapp etc.). Un alt avantaj este încărcarea extrem de rapidă:  Nova 5T suportă o încărcare de mare putere, iar reprezentantul Huawei, Marty Bian, susține că putem ajunge la 50% în maximum 30 de minute!

Huawei Watch GT 2

Huawei Watch GT 2 este a doua generație de ceasuri inteligente ale gigantului tech. Ceasul este rotund, elegant, relativ subțire, cu un ecran uriaș și luminos care rulează propriul procesor portabil, Kirin A1. La fel ca și Watch GT, GT 2 rulează propriul sistem de operare Lite OS, care acoperă elementele de bază și are o durată de viață stelară a bateriei: autonomie de până la două săptămâni! Ceasul inteligent este disponibil în două variante de dimensiuni – 46 mm și 42 mm –, existând trei ediții pentru fiecare dintre acestea – Sport, Clasic și Elite, fiecare cu finisaje și curele diferite: cauciuc, piele și metal. Smartwatch‑urile dispun de un ecran OLED, iar pe spate se găsește sistemul de monitorizare a ritmului cardiac și cei doi conectori POGO pentru încărcare.

Interfața ceasului, Huawei Lite OS, este foarte ușor de navigat. Tot ce trebuie să faci este să glisezi în jos pentru setările rapide, în sus pentru notificări și orizontal pentru muzică, fitness etc. Butonul fizic din dreapta sus declanșează aplicațiile preinstalate, în timp ce butonul din dreapta jos poate fi personalizat. De asemenea, poți iniția apeluri, monitoriza stresul, măsura presiunea atmosferică și urmări detaliat somnul. Memoria ceasului GT 2 este de 4 GB, un spațiu bun de stocare pentru muzica offline pe care o poți reda la ceas sau prin căști bluetooth.

În loc de concluzie, o constatare: chiar dacă relația cu Statele Unite este în continuare problematică, titanul Huawei își continuă drumul și acționează precum „picătura chinezească”, cu insistenţă, perseverenţă și consecvenţă, spre cucerirea industriei

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii