Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Bani și Investiţii |
|

Cum să schimbi valută mai ieftin

În România, și comisioanele sunt pe dos - mai mici la colțul străzii, mai mari  în cont.
 aboneaza-te
shutterstock_419325211

Cel mai bun curs valutar din România este practicat, în mod surprinzător, de casele de schimb valutar de la colțul străzii. Nu de toate, ci de câteva grupate ciorchine în zonele „consacrate“ ale Capitalei: Magheru și Obor. Aici, marjele de schimb coboară chiar și sub un ban față de cotația oficială a BNR – indiferent de sumă. În procente asta înseamnă doar 0,2%, iar pentru sume mari se poate negocia chiar mai mult.

Există însă problema că la sume mari operațiunea pare riscantă, iar lumea preferă băncile. Și în acest caz, însă, depinde de bancă. Există o corelație destul de strânsă între mărimea băncii și marja de schimb valutar practicată.

Băncile cele mai mari, care se bazează în bună măsură pe inerția și lipsa de informare a clienților, practică marje cu până la 1,5% peste cursul de referință. Astfel, cele mai dezavantajoase cursuri le practică în mod constant BCR, BRD, Raiffeisen, Unicredit sau ING.

Sunt în schimb bănci mici care încearcă să atragă clienți printr-un curs favorabil și eventual să facă profit din volum. Cele mai bune cursuri, cu o marjă față de referință aflată de obicei între 0,5 și 1% sunt la Alpha Bank, Banca Carpatica sau Banca Feroviară.

Toate băncile dau posibilitatea ca schimbul să se facă prin ordin în trezorerie, ceea ce înseamnă că tranzacția este operată în numele clientului pe piața valutară. Diferențele sunt și aici mari – există praguri (de obicei 10.000 de euro), la care ordinul se transmite în trezorerie fie automat fie doar la cerere, iar comisioanele practicate pentru acest serviciu variază la
rândul lor.

O alternativă la bănci este schimbul valutar online, practicat de ani buni în multe țări ale lumii. În România, serviciul este abia la început, pentru că este nevoie ca operatorul să își deschidă cont la o bancă locală. Singurii care au făcut asta deocamdată sunt polonezii de la Valuto, însă cu siguranță vor urma și alții. Marjele de schimb în aceste cazuri coboară sub 0,5%, putând ajunge la doar 0,1% pentru sumele mari și foarte mari.

Pentru profesioniști, cel mai bun curs posibil poate fi obținut prin tranzacționare directă pe puținele platforme forex care își iau rolul în serios, adică nu sunt de fapt jocuri de noroc mascate. Pentru a fi util, un astfel de broker trebuie să permită tranzacționarea fără leverage (1:1), dar și retragerea sumelor rezultate într-un cont în oricare dintre valutele cu care lucrează. Nu în ultimul rând, atenție la comisioane!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii