Cautare
, Contributor

Opinii |
|

Cum să înţelegi viziunea perversă a lui Obama asupra lumii

Steve Forbes
Vrei să înţelegi cu adevărat politica ciudată, slugarnică şi din ce în ce mai periculoasă a lui Obama faţă de Iran? Există o carte care, intenţionat sau nu, o explică. Cine ştie dacă preşedintele american o fi aruncat vreodată o privire pe ea? Dar cartea descrie exact viziunea pe care o are şi Obama despre Orientul Mijlociu.

În 2008, Robert Baer, un fost agent CIA care a devenit jurnalist, a scris cartea „The Devil We Know”. Ipoteza lui este că Iranul reprezintă o putere regională şi globală impresionantă şi în ascensiune şi că Statele Unite ar trebui să recunoască acest lucru şi să înceteze să se opună cursului inevitabil al istoriei. Care ar trebui să fie politica Statelor Unite împotriva statelor arabe? Să renunţe la Arabia Saudită ca aliat şi să lase Iranul să îi controleze câmpurile petrolifere. Să scape de Irak şi să lase Iranul să controleze părţi din acea ţară creată artificial, pe măsură ce se pregăteşte să creeze un nou Imperiu Persan, exact ceea ce ar trebui să facă Tehranul, conform lui Baer. Statele din Golf, bogate în petrol? Sunt terminate şi sunt destinate să devină posibile provincii ale Iranului. Egiptul? Nu e un candidat şi trebuie să se mulţumească cu statutul de jucător mic aşa cum era pe vremea Imperiului Roman.

Atacurile nucleare? Iranul ar trebui să le poată face când vrea.

Cartea, ca să o spunem politicos, a primit reacţii mixte şi e chiar mai ciudat să citeşti azi anumite părţi din ea decât era în 2008 mai ales având în vedere cum s-au prăbuşit preţurile petrolului, economia de stat coruptă şi şubredă a Iranului şi regimul deloc popular iranian care a fost expus întregii lumi atunci când s-a format Mişcarea Verde Iraniană în 2009, la un an după publicarea cărţii lui Baer. Cu toate acestea, cartea reproduce cu fidelitate mentalitatea lui Obama: Statele Unite ar trebui să se dea la o parte şi să lase istoria să îşi urmeze cursul, adică să lase Iranul să domine Orientul Mijlociu.

Desigur, alte ţări ar putea avea de obiectat. Victoria impresionantă a prim-ministrului Bibi Netanyahu în Israel demonstrează că israelienii nu vor accepta pasiv viziunea ciudată a lui Obama asupra lumii. Nici Egipt, Arabia Saudită sau Turcia nu vor face asta. Printre posibilele consecinţe ale modului de gândire ineficient ale lui Obama: o cursă pentru arme nucleare, a cărei consecinţe sunt mult prea urâte pentru a le putea contempla.

Obama are aceeasi viziune pasivă şi în ceea ce priveşte confiscarea Crimeei de către Vladimir Putin şi războiului discret dus de Kremlin împotriva Ucrainei. Rămâne orb în faţa scopului pe termen lung al Chinei de a îndepărta Coreea de Sud de alianţa sa cu Statele Unite şi a reacţiei Japoniei la dominaţia regională a Beijingului.  În ciuda faptului că Obama crede că Statele Unite au fost o forţă ostilă în lume şi că acum ar trebui să se comporte ca şi cum ar fi Albania, lumea nu va coopera, la fel cum nu a făcut-o nici în anii ’30 sau ’70.

Traducere  de  Vlad  Dumitrescu

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii