Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

|
|

Cum investim contra inflației

Trei alternative pentru momentul când prețurile cresc iar dobânzile stau la zero.
Web

Inflația din România pare să fi trecut din nou pe plus – marginal, ce-i drept – după aproape un an și jumătate de scăderi de prețuri. Condițiile economice și contextul regional nu par să sugereze vreo mișcare bruscă de trend, însă au apărut deja avertismente despre o posibilă „supraîncălzire“ a economiei anul viitor. Chiar dacă aceasta are șanse destul de mici să se întâmple, există totuși o presiune constantă de creștere a salariilor care mai devreme sau mai târziu s-ar putea materializa. Ceea ce poate antrena , măcar parțial, și prețurile, în cazul în care există un trend inflaționist internațional. Ce-i de făcut într-o astfel de eventualitate. Dobânzile bancare sau titlurile de stat, la dobânzile minimale la care se află acum, s-ar transforma repede în pagubă. Iată cele trei abordări clasice:

1.Aur. Prețul unciei este acum cu 40% mai mic față de vârfurile de acum câțiva ani, tocmai pentru că temerile inflaționiste au fost suprimate definitiv. Însă orice semn în această direcție poate produce o oscilație.

2.Bursa. Piețele de capital au în general tendința să se ajusteze vag la nivelul anticipat al masei monetare, însă există câteva industrii care chiar supraperformează în caz de inflație: printre ele – petrolul, agricultura și companiile farmaceutice.

3.Imobiliare. În cazul unei inflații antrenate de salarii, dar în care dobânzile rămân moderate, piața imobiliară are toate șansele să crească mai repede decât media prețurilor. Față de aur are avantajul că generează randament permanent prin închiriere iar față de bursă riscul este ceva mai mic. Aceste avantaje vin însă cu prețul unei lichidități uneori inacceptabil de scăzute.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii