Cautare
, Contributor

Bunuri de consum |
|

Cum a intrat McPuișorul românesc în portofoliul maltezilor de la Premier Capital

Una dintre cele mai importante tranzacții ale începutului de an a vizat preluarea celui mai mare operator de restaurante fast-food. Ce urmează?
Daniel Boaje, Melo Hili, Victor Tedesco_

Operațiunile McDonald’s România au fost recent preluate de către compania malteză Premier Capital, divizia Hili Ventures care mai controlează restaurantele McDonald’s din Țările Baltice, Malta și Grecia.

Tranzacția este estimată la 65,3 milioane de dolari (echivalentul a 60 de milioane de euro), iar oficialii au anunțat că „peste 50% din sumă a fost achitată”, după cum a declarat Hili Melo, președintele companiei, în cadrul unei conferințe de presă organizate la o zi după anunțul oficial privind preluarea restaurantelor. Următoarea tranșă urmează a fi achitată în următoarele două luni, iar ultima, până la 22 ianuarie 2017.

VEZI ȘI: MCDONALD’S ROMÂNIA VREA SĂ DESCHIDĂ ȘAPTE UNITĂȚI MCCAFE, ÎN 2016

Parteneriatul dintre McDonald’s și Premier Capital are o tradiție de peste 25 de ani. În anul 1990, compania a vrut să deschidă o unitate în centrul orașului Riga, capitala Letoniei. Clădirea veche în care McDonald’s voia să inaugureze un restaurant aparținea (și încă aparține) familiei lui Hili Melo. În urma tranzacției, reprezentanții McDonald’s și-au exprimat intenția de a dezvolta o rețea de restaurante și în Malta, iar astfel a început procesul de extindere a companiei prin intermediul Premier Capital, care pe lângă cele 67 de unități McDonald’s pe care a început să le opereze din luna ianuarie pe piața locală, mai controlează 64 în Estonia, Letonia, Lituania, Grecia și Malta. România a devenit prima țară din Europa de Est cu restaurante McDonald’s conduse de Premier Capital, dat fiind faptul că „în 2014 – 2015, piața din România a fost una stabilă și a fost o perioadă în care s-au schimbat obiceiurile de consum ale românilor”, după cum a explicat Daniel Boaje, General Manager McDonald’s România. În toate cele șase țări, compania vrea ca în 2017 să aibă un număr de 142 de restaurante, iar până în 2018, 150.

LECȚII PENTRU 2016 – DANIEL BOAJE, MCDONALD’S ROMÂNIA

Anul acesta, Premier Capital vrea să deschidă 30 de restaurante în care funcționează sistemul Platform Integration (PI), menit să faciliteze comanda clientului, prezent la momentul actual în 11 restaurante McDonald’s . În 2016, sistemul PI urmează a fi implementat și în restaurante McDonald’s din țară. Referitor la planurile pe care noii proprietari le au pentru România, aceștia au anunțat că își vor dubla investițiile și vor ajunge astfel să investească aproximativ 25 de milioane de lei. Totodată, nu exclud posibilitatea de a deschide un nou McDonald’s în țară. Pe lângă acestea, plănuiesc să renoveze cinci restaurante din Brașov, Timișoara și București și să mai deschidă șapte unități McCafé, brand care funcționează în prezent în opt orașe și care în viitor urmează să fie deschis în 21 de orașe în țară. În ceea ce privește conducerea, Daniel Boaje va ocupa în continuare funcția de director general al McDonald’s România, dar a devenit și acționar în cadrul companiei cu un pachet de 10%. În cadrul conferinței de presă, acesta a precizat, referitor la strategie, că „McDonald’s continuă să se dezvolte în România prin sistemul de francizare.”

VEZI ȘI: MCNOUTATEA, INGREDIENTUL UNEI AFACERI

În cele cinci țări (Malta, Grecia, Estonia, Letonia și Lituania), vânzările McCafé au reprezentat 3,5% din cifra de afaceri pentru anul 2015, în timp ce restaurantele tip Drive-Thru reprezintă 26%.

Cât despre activitatea din România, în 2015, cele 67 de restaurante McDonald’s au generat afaceri de peste 110 milioane de euro. În ceea ce privește estimările pentru piața locală, în anul curent, cifra de afaceri continuă să crească. De asemenea, referitor la estimările pe care noul proprietar McDonald’s România le are pentru activitatea la nivel european, oficialii se așteaptă la o cifră de afaceri de 230 de milioane de euro, în 2016.

Pe lângă Premier Capital, Hili Ventures mai desfășoară activități în tehnologie, logistică, inginerie și imobiliare.

Lanțul de tip fast-food McDonald’s a intrat pe piața locală în 1995, când a deschis primul restaurant în zona Piața Unirii din București. Acesta  generează în prezent cele mai mari vânzări din țară, alături de alte unități din Constanța, Brașov, Timișoara și Cluj-Napoca.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii