Cautare
, Contributor

Tech |
|

Cum influențează tehnologia viitorul plăților

Dacă încă românii își mai pun întrebarea: „cash sau card?”, o mare parte din statele occidentale se pregătesc pentru era plăților contactless prin intermediul dispozitivelor mobile.
Olimpicshop

Trendurile la nivel global în materie de plăți și noile tehnologii inovatoare care vin să ușureze modalitatea de a face cumpărăturile sau de a plăti facturile – au fost câteva dintre subiectele dezbătute în cadrul Visa Futures, un eveniment anual și a cărui ediție din acest an s-a desfășurat la Barcelona. Acesta reunește bancheri şi specialiști din tehnologie sau telecomunicații, care vorbesc despre viitorul plăților.

Un viitor, care, potrivit datelor prezentate în cadrul evenimentului, pentru foarte multe state occidentale se arată a fi din ce în ce mai apropiat. Spre exemplu, în prezent, în Europa, există 2,4 milioane de POS-uri contactless (puncte de plată cu cardul care nu au nevoie de introducerea codului PIN, iar plata se face prin simpla apropiere a cardului), două treimi dintre plățile de valoare mică, efectuate în Europa Centrală, se fac prin sistem contactless, la fel sunt plătite peste 1 milion de călătorii, zilnic, în transportul londonez, potrivit datelor prezentate de Andrea Fiorentino, director al departamentului european „Go To Market Mobile Propositions” al Visa Europe.

Vezi câte plăți contactless au fost făcute în ultimul an, în Europa

„Este adevărat că nu toate țările europene se mișcă în același ritm, dar este evidentă direcția în care se îndreaptă”, a mai adăugat reprezentantul Visa Europe. Studiile arăta că o plată contactless durează în medie cu 30% mai puţin decât o plată standard.

visa eveniment_20150603_110533

Dacă ne uităm la situația României, unde chiar dacă nu avem date concrete legate de numărul de POS-uri contactless, observăm că lucrurile se mișcă încă destul de lent. La finele anului trecut existau aproximativ 500.000 de carduri contactless emise pe piață și se estimează că abia 12% din totalul POS-urilor instalate de bănci la comercianţi sunt de tip contactless, până în prezent.

Mai mult, românii continuă să prefere să plătească cash, având în vedere că anul trecut aproximativ 80% din tranzacţiile totale cu carduri au fost reprezentate de retragerile de numerar de la ATM-uri. Totuși plățile cu cardul direct la comercianți au crescut cu 16% anul trecut, față de 2013, ajungând la o valoare totală de 30 de milioane de lei, potrivit datelor BNR.

Această întreagă discuție legată de răspândirea POS-urilor contactless în majoritatea statelor din întreaga lume, vine în contextul în care se așteaptă ca noile tehnologii, precum Apple Pay (lansată anul trecut), Android Pay (recent anunțată) sau Samsung Pay (care va apărea la finele acestei veri), sunt așteptate să revoluționeze modalitățile de plată, în viitorul apropiat. Iar piața din Statele Unite este deja cucerită, dincolo de numărul foarte mare de retailer, care acceptă plăți prin Apple Pay, sunt peste 300 de instituții bancare care s-au parteneriat cu Apple și suportă tranzacții prin Apple Pay. Acest gen de portofele digitale funcționează cu ajutorul unor aplicații instalate pe smartphone și permit utilizatorilor să efectueze plăție, de valori relativ mici, prin simpla apropiere a telefonului de un POS contactless, prin intermediul tehnologiei NFC (near field communication) sau HCE (host card emulation), în cazul Android. Însă discuția devine cu atât mai interesantă cu cât se preconizează că în viitor vom întâlni astfel de portofele electronice și pe dispozitivele mobile purtabile – brățări și ceasuri inteligente. De altfel, în cadrul Visa Futures a fost prezentată o astfel de brățară, lansată încă de anul trecut pe piața din Spania de banca spaniolă Caixa, care, la fel ca în cazul unui smartphone, poate efectua plăți prin apropierea de POS-ul contactless.

La sfârșitul anului trecut, în întreaga lume, existau circa 9,5 milioane de astfel de terminale POS, dar se estimează că acestea vor înregistra o rată de creștere de de 28,4% în următorii cinci ani și vor ajunge la 74,9 milioane, în 2019.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii