Cautare
, Contributor

Forbes.com

Opinii |
|

Cum a devenit unchiul Sam tiran

Părinţii noștri fondatori au înțeles că tirania nu va veni printr-o invazie străină, ci pas cu pas prin erodarea libertăților noastre de către un guvern aflat în expansiune.
 aboneaza-te
Steve Forbes

Cu acest lucru ne confruntăm astăzi, iar cei mai mulți dintre oameni nu realizează pe ce pantă alunecoasă ne aflăm. Există două tendințe amenințătoare. Una dintre ele este creșterea monstruoasă a reglementărilor statului prin care agențiile „independente”, cum ar fi EPA și FCC, creează nenumărate reguli cu putere de lege. Aceste entități, nu Congresul, sunt mai degrabă creatorii legilor în ziua de astăzi. Mai mult de atât, aceste entități au generat mandate bazate pe capricii, în locul datelor concrete care de cele mai multe ori sunt scrise într-un limbaj vag și ambiguu și care conferă birocraților o discreționară și apăsătoare putere. Departamentele cabinetelor tradiționale, precum Trezoreria, sunt, de asemenea, impuse la guvernare printr-un decret. Trezoreria a emis recent o lege dubioasă care afirmă că dorește să oprească așa-numita inversare, prin care o societate își poate muta sediul în afara Statelor Unite pentru a economisi din taxele și impozitele plătite. Birocrații au intuit corect că societățile nu ar dori să lupte ani la rând pentru a combate această decizie în lentul nostru sistem judiciar. O altă armă de opresiune este schimbarea regimului pentru un număr uriaș de încălcări de natură civilă. Un exemplu tipic: acum este o crimă federală dacă mergi pe un teren federal cu un câine care are o lesă mai lungă de 1,8 metri. În locul unei amenzi (pe lângă faptul că nu e nevoie nici măcar de o astfel de interdicție) pentru încălcarea legii, poți face șase luni de închisoare. Nimeni nu știe exact câte astfel de legi federale există care-l pot lega pe cetățeanul neglijent.

La începutul anilor ‘80, Departamentul de Justiție a venit cu o estimare de 3.000 de potențiale „crime”, iar astăzi experții cred că numărul acestora este de peste 5.000. Mai rău de atât, există peste 300.000 de infracțiuni de natură criminală enumerate în cele 80.000 de pagini din Codul Reglementărilor Federale. Harvey Silverglate, avocat al apărării și colaborator la forbes.com, a scris o carte în 2009, numită „Trei infracțiuni pe zi: Cum federalii au drept țintă nevinovați” (Encounter Books). Cartea aduce dovada faptului că în această țară se comit în necunoștință de cauză mai multe crime federale în cursul unei zile obișnuite de lucru.

În cazul în care Unchiul Sam vrea să te închidă, poate!

  • — O fetiță de 11 ani din Virginia care a salvat o ciocănitoare din burta unei pisici a fost „lovită” cu o amendă pentru că a „transportat” o specie protejată de lege;
  • — Un pescar care a aruncat înapoi un pește mai mic a fost prins și târât în instanță, și condamnat pentru încălcarea uneia dintre clauzele legii Sarbanes-Oxley. (Curtea Supremă a anulat condamnarea cu un singur vot diferență);
  • — Un dezvoltator din Maryland pe nume James Wilson a fost judecat și condamnat la închisoare pentru încălcarea „Clean Water Act”. Acesta a început niște lucrări la o bucată de teren care figura ca „ape navigabile”, chiar dacă cel mai apropiat râu se afla la șase mile distanță. Wilson a avut resursele necesare pentru a lupta împotriva condamnării, iar în cele din urmă a câștigat, însă cei mai mulți americani nu au „buzunare” suficient de adânci pentru a se lupta cu guvernul federal;
  • — Un iubitor al naturii pe nume Tom Lindsey și alți câțiva au început să facă rafting în Idaho la ora șapte în loc de nouă, și pentru că au folosit și gaze pentru prepararea mâncării în camping, Federalii i-au lovit cu mai multe puneri sub acuzare, anulate ulterior.
  • — Un pescar din Alaska a vândut zece nutrii unei persoane pe care o credea nativă din Alaska. Vânzarea acestor animale altor persoane decât nativii din Alaska se consideră infracțiune, iar pescarul care nu era prea bogat a pledat vinovat;
  • — Un inginer-șef la o casă de pensii a deviat un sistem de scurgere fără să își dea seama că scurgerea nu era conectată la sistemul de canalizare al orașului, ci la râul Potomac, o apă protejată. Rezultatul: o condamnare.

Birocrații și procurorii iubesc să incrimineze, iar subiecții lor principali sunt în special indivizii săraci. Companiile știu, de asemenea, că pot fi distruse printr-un rechizitoriu. Adresați-vă fostului gigant al auditului, Arthur Andersen, care s-a prăbușit când s-a lovit de acuzații penale federale care ulterior au fost anulate prea târziu pentru a mai salva firma. Ce poți să faci? Un singur antidot puternic este împins de către senatorul Orrin Hatch (R-Utah) precum și de Camera Reprezentanților: reforma cerințelor pentru intentarea unor procese penale. Cu alte cuvinte, federalii nu vor putea merge cu ușurință pe urmele oamenilor care nu știu că au comis o crimă. Doctrina se numește „mens rea” din latină „minte vinovată”. Mens rea a fost mult timp o parte a tradiției occidentale.

După cum a avertizat și Hatch, „codul nostru penal a devenit prea mare și prea complicat. Avem prea multe crime care incriminează prea mult comportamentul și au ca rezultat penalizări care de prea multe ori sunt inutil de dure”.

Este un efort imens în Congres pentru reforma legislației în privința condamnărilor la închisoare, iar Hatch vrea ca „mens rea” să fie o parte a acestui proiect de lege. Asta ar însemna că un individ este protejat de condamnarea comportamentului său dacă nu a știut că a greșit. Cel puțin, guvernul ar trebui să dovedească intenția penală pentru a pune pe cineva sub condamnare.

Legislația lui Hatch va stabili o cerere de „mens rea” implicită pentru toți cei care au o astfel de cerință. Asta ar garanta că instanțele și procurorii nu pot condamna fără dovada unei „minți vinovate.”

Afirmația senatorului Hatch este corectă: „Mă întreb dacă un pachet de reforme care nu include mens rea s-ar justifica.” În mod surprinzător, în timp ce o astfel de reformă se bucură de un sprijin larg în Camera Reprezentanților, se întâlnește cu o rezistență acerbă din partea mai multor republicani din Senat, care confundă procurorii și birocrații care abuzează cetățenii și companiile cu lupta împotriva criminalității. Aceștia ar avea nevoie de un curs de reeducare în Constituție.

Abordarea lui Hatch ar putea fi o componentă extrem de importantă pentru apărarea libertăților noastre
de bază.

Traducere și adaptare de Irina Pana

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii