FacebookTwitterLinkedIn

La puțin peste 2%, dobânda la titluri de stat este teoretic dublă față de cea oferită de bănci. Practic, este(!) – pentru că la bancă riscul dobânzii real negative după plata comisioanelor este acum maxim. Pentru bănci, perioadele de emisiune chiar au ajuns un coșmar pentru că deponenții își golesc conturile ca să împrumute statul. Iată ce trebuie să știți:

1 nd vând bonurile de trezorerie, băncile nu au voie să încaseze nici un fel de comision și nici să îl oblige pe cumpărător să-și deschidă cont. La ultima emisiune de titluri, anul acesta, au fost patru bănci agreate ca intermediari: BCR, BRD, Raiffeisen Bank și Banca Transilvania.

2 Cea mai mică valoare nominală a fiecărui titlu de stat este de 100 de lei (respectiv 1.000 de lei până anul trecut).

3 Nu puteți cumpăra titluri de stat direct oricând, ci doar în perioada de subscripție, anunțată din timp de Trezorerie dacă și când consideră că are nevoie de bani de la populație.

4 Nici nu le puteți răscumpăra direct oricând, ci doar la scadență, care este de obicei denominată în multipli de un an.

Titlurile de stat pot fi vândute și cumpărate oricând pe bursă, la valoarea de piață a momentului, care vă poate aduce un ușor câștig sau o mică pagubă față de valoarea nominală.