Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

SmallBusiness |
|

Cum creşte o afacere în sănătate

O afacere în care o masă costă cât o maşină  nu poate avea ca miză decât sănătatea.
 aboneaza-te
mihaela proicea_

Mihaela Proicea este tipul de manager foarte direct. „Oamenii îşi sacrifică sănătatea la muncă şi nu ar trebui să fie aşa”, spune șefa Bio Ortoclinic, una dintre puţinele clinici din Europa care se ocupă de tratarea fără operaţie a afecţiunilor coloanei. „Statisticile spun că doar 5 % din cazuri trebuie într-adevăr să ajungă la operaţie”, adaugă ea. Mai mult, „firmele de asigurări din Occident au început să refuze să plătească operaţiile, dacă pacienţii nu dovedesc că au făcut ceva pentru a preveni afecţiunea”.

De aceea Proicea, care gestionează de patru ani un business ce se ocupă cu tratarea afecţiunilor coloanei, nu neglijează nici prevenţia şi mizează pe un un sistem inovator numit David. Acesta este un ansamblu de aparate care întăresc musculatura coloanei, fie prevenind, fie grăbind recuperarea în anumite cazuri cu câteva luni. Un tratament complet costă în jur de 4.800 de lei.

Proicea a devenit în urmă cu câteva luni şi proprietara acestui business pe care l-a administrat în ultimii ani şi care a fost evaluat de o firmă independentă la 2,5 – 3 milioane de euro, după spusele sale. Doar dotările ajung la 600.000 de euro şi includ aparatură din SUA, Japonia, Germania, iar  o masă de chiroterapie, de pildă, costă cât o maşină. Un moment dificil al trecerii de la statutul de administrator la cel de proprietar a fost refacerea echipei de medici şi atragerea de noi pacienţi. Acum clinica are o echipă de aproximativ 12 kinetoterapeuţi şi opt medici, iar numărul de pacienţi depăşeşte 200 pe lună, număr pe care ea şi-a propus să îl dubleze. În medie, un pacient face între 10-15 ore de tratament, iar primele două cele mai des întâlnite sunt afecţiunile coloanei şi cele ortopedice.

Femeia de afaceri, care are o diplomă de manager de spital, a aplicat clasica schemă de management: redu cheltuielile şi creşte veniturile. Astfel, ea  estimează că cifra de afaceri din 2014 o depăşeşte pe cea din 2013, care ajungea la aproape 500.000 de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Un raport al agenţiei europene EU OSHA susţine că afecţiunile profesionale cel mai des întâlnite în Uniunea Europeană sunt cele musco-scheletale, care ating toate domeniile şi ocupaţiile. Costurile lor şi impactul asupra bugetelor companiilor sunt, de asemenea, în creştere. Mai mult, o statistică recentă a Ministerului Sănătăţii arăta că jumătate din populaţia României suferă de afecţiuni ale coloanei vertebrale şi şase din zece adulţi au dureri de spate.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii