FacebookTwitterLinkedIn

În mod normal, în cazul francilor este posibilă o reducere de dobânzi cu procente bune: atunci când creditul nu a fost legat de LIBOR – cu 3%, pentru că atât a scăzut dobânda de finanțare pentru franc (singur, șocul îndepărtării plafonului valutar a fost însoțit totuși de o reducere a dobânzii cu 0,5pp); și chiar când legătura există tot cu 2-3%, pentru că marjele peste LIBOR sunt substanțiale, de minimum 5%.

Parțial, astfel de reduceri sunt deja operate sau sunt chiar acum disponibile, însă individualizat: pentru clienții unde banca este de părere că șansele de recuperare sunt mai mici sau unde garanțiile sunt mai puțin acoperitoare. În orice caz, pentru a obține o astfel de facilitate clientul trebuie să întrebe și, de cele mai multe ori, să insiste la bancă. Reducerile generalizate sunt mai modeste, pentru că bancherii încă nu vor să „lase pe masă“ banii celor despre care cred că n-au probleme să plătească.

Așa se face că până și la șocul recent au reacționat diferit. Nivelul reducerilor diferă substanțial, iar clasamentul nu se suprapune decât parțial cu cel al vinovățiilor istorice. Iată un top al băncilor în funcție de nivelul concesiilor pe care le-au făcut:

1. Volksbank (Cota de piață la credite în franci – 24%). Foștii bancherii austrieci (cumpărați recent de Banca Transilvania) au înghețat cursul la nivelul din 31 decembrie 2014, 3,8 lei, tot pentru trei luni. Volksbank a avut cele mai multe probleme cu clienții și are cea mai mare valoare negativă netă. Prin această mișcare se asigură că își limitează și rata de credite neperformante sau cu risc mare, care la rândul ei este cea mai mare de pe piață.

2. OTP (2%). Primii care au adus creditul în franci în România au fost și primii care au anunțat o măsură de sprijin pentru clienți – și care a rămas cea mai substanțială dintre toate. Au redus dobânda cu 1,5 puncte procentuale (deocamdată pentru trei luni), ceea ce se traduce într-o scădere de aproximativ 15% a ratelor la creditele pe termen lung; deci egală au deprecierea leului față de franc, astfel încât rata să rămână pe loc. Pentru că ulterior francul s-a mai apreciat puțin, împrumutații ajung chiar să plătească o rată mai mică față de decembrie. Pe de altă parte, titularii de credite pe termene mai scurte vor plăti în continuare ceva mai mult.

3. Bancpost (32%),  Piraeus (20%), Banca Românească (7%). Cele trei bănci cu acționariat grecesc au acționat la unison (chiar dacă în momente diferite), de parcă ar fi coordonate din același loc – cum ar fi creditorii instituționali care țin în perfuzii sistemul bancar grecesc. Reducerea se traduce într-o scădere cu 7-8% a ratelor, ceea ce înseamnă o împărțire egală a pagubei produse de franc între creditori și debitori.

6. Raiffeisen (11%). Banca a cedat împrumutaților doar 0,5%, adică exact scăderea de dobândă operată oricum de Banca Centrală a Elveției. Își găsește totuși o minimă consolare că a făcut-o cu 5 luni înainte de momentul în care, contractual, era obligată să o facă oricum.

7. etc. (4%). Dintre celelalte opt bănci care au dat într-un moment sau altul credite în franci elvețieni, până la închiderea ediției curente – la aproape o lună de la criza francului – doar două au mai anunțat măsuri pentru clienții lor: Millenium, care a fost cumpărată anul trecut de OTP și va aplica aceeași politică, respectiv Credit Europe Bank, care operează o „actualizare anticipată a indicelui LIBOR“, dar fără să anunțe o cifră exactă și exclusiv pentru împrumutații cu dobândă variabilă.