Cautare
, Contributor

|
|

Cum ajută Balaurul Bondoc turismul din județul Brașov

Județul Brașov se află pe locul al doilea, la nivel național, la numărul de înnoptări în structuri de primire turistică, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, aferente primului semestru al anului 2015.
relucalotaphotography-222

Top 3 este condus de București(1.350.000 de înnoptări), iar pe locul al treilea se află Constanța (777.859 înnoptări). Poziționarea județului Brașov în acest clasament nu ar trebui să mire pe nimeni, dacă ne uităm la câteva dintre localitățile consacrate ca destinații turistice. Este vorba, în primul rând, de reședința județului, municipiul Brașov, care se bucură și de renumele stațiunii Poiana Brașov. Predeal, Bran, Moieciu, Săcele, Zărnești, Fundata, Râșnov, Târlungeni și Făgăraș completează top 10 al celor mai vizitate destinații turistice din județ.

Și pentru că am menționat orașul Râșnov, trebuie să notăm că Cetății și peșterii – două dintre atracțiile deja cunoscute de către turiștii care vin în zonă – li s-a adăugat în acest an Dino Parc, o investiție de cinci milioane de euro realizată din fonduri europene în proporție de 70%.

„E destul de dificil să obții fonduri europene, noi suntem acum la capătul drumului și tot timpul când te uiți în urmă ai senzația că nu a fost atât de greu,dar chiar e dificil”, spune Adrian Apostu, unul dintre asociații proiectului, alături de Arpad Sarkany și Gabriel Rozorea.

„Noi am ales acest amplasament, a cărui parte din stânga are alt proprietar. În locul în care am construit parcul până la urmă este terenul Primăriei Râșnov, am mers la ei, am concesionat pe 49 de ani, am găsit înțelegere deplină, suntem foarte recunoscători. Partea cealaltă care ne interesează este a Bisericii Evanghelice Râșnov. Am mers la ei, am făcut contract de concesiune pe 49 de ani, ne-am prezentat cu toate actele la Alba-Iulia, pentru că noi ținem de Regiunea VII Centru. Ne-au spus că putem face parcul doar pe partea concesionată de la Primărie, nu și pe cea a Bisericii. Nu se poate decât concesiune de la autoritățile publice. Este doar unul dintre lucrurile care aproape că ne-au tăiat aripile și atunci am luat această parte care nu se pretează la fel de bine. Amplasamentul celălalt ne permitea să optimizăm totul, iar Biserica era de acord”.

Mai mult decât atât, cei trei asociați nu au reușit să obțină aprobare nici pentru spațiile de cazare pe care le proiectaseră în interiorul parcului și nici pentru operarea restaurantului din incintă.

„În proiect aveam și un restaurant foarte frumos și în căsuțe spații de cazare pentru tabere pentru copii. Ne-au spus că nu suntem eligibili pentru cazare și mâncare. În loc să închidem cercul turistic, noi am făcut partea de parc și am externalizat partea de restaurant, iar în căsuțe facem ateliere de pictură și altele. E în regulă, ne folosim de ele, dar nu te lasă să închizi cercul din punct de vedere economic și logic. Asta ca să nu mai vorbim despre decontări, sunt doar două exemple despre cum nu poți să-ți faci business-ul așa cum trebuie, așa cum l-ai gândit”, explică Adrian Apostu.

În ciuda acestor dificultăți, parcul a avut rezultate bune până acum și a primit în primele două luni de la deschidere peste 100.000 de vizitatori, în condițiile în care acest număr era un obiectiv pentru tot anul.

„Acum sunt convins că Râșnovul este cea mai bună alegere din țară. În afară de Râșnov, am luat în considerare Brașovul, Poiana Brașov, zona Bran-Moieciu – noi fiind brașoveni sigur că la zona asta ne-am gândit. Râșnovul este la confluența tuturor drumurilor : suntem la nouă kilometri de Poiana Brașov, suntem aproape de Predeal, bucureștenii ajung și ei repede, Brașovul este lângă noi, drumul de Pitești vine tot pe aici”, explică Adrian Apostu.

„Am ales Râșnovul și pentru că aici există deja un turism cultural: aici este Cetatea care are o serie de evenimente proprii, este peștera. Avem în parc schelete originale, avem singurul dinozaur găsit în România vreodată, Balaurul Bondoc – schelet original, nu replică. Avem cranii, simulări, avem pentru fiecare dinozaur din parcul nostru certificat de proveniență de la paleontologi din toată lumea, astfel încât să fim siguri că sunt în regulă dimensiunea, culoarea, toate caracteristicile. Noi am investit mult pe partea educațională, deși poate că în primă fază este mult mai vizibilă partea de show”.

Brașovul, din nou pe hartă

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii