
Bunicii lui Marcos Brujis din partea tatălui, evrei născuți în Basarabia, s-au căsătorit pe când aveau 20 de ani. Au avut cinci copii, dintre care cel mai mic, Elias, este tatăl lui Marcos. Elias a fost ultimul care a fugit din România, în anul 1938, la vârsta de 18 ani, să se alăture fraților și surorilor sale, care plecaseră în Columbia. Bunicii lui au rămas în urmă și au fost uciși de nazişti, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Tatăl său a întâlnit-o pe mama sa în Lima (Peru), unde s-a mutat pentru a începe o nouă viață și o afacere. Elias avea spirit antreprenorial şi începuse să lucreze încă de la 16 ani, în Basarabia, pentru singura centrală din oraș. A continuat să finanțeze și să crească multe afaceri, fiind cel mai mare importator român de tractoare din Peru și având cea mai mare companie de autobuze din Lima.
Marcos Brujis s-a născut în Lima, unde a locuit până în anul 1976, când a plecat în Canada pentru a-şi da masteratul. Are o soră mai mică, care este, de asemenea de origine română, şi care şi-a luat cetăţenia înaintea fratelui ei. Marcos a păstrat ca suvenir pentru mai mult de 30 de ani un generator electric care folosea magneţi şi care făcuse parte din instalaţia electrică a oraşului.
Primul său loc de muncă a fost într-o fabrică de uși și cadre pe care tatăl lui o deținea. A trebuit să meargă în junglă și să se asigure că lemnul era preluat corect pentru a fi trimis spre prelucrare. Prima călătorie în România a făcut-o în anul 1971 cu tatăl său și cu adjunctul ministrului român al Transporturilor. Au petrecut două săptămâni în vizită la societățile de material rulant din România, printre care Tractorul Braşov și Electroputere Craiova. S-a cazat la Hotel Intercontinental în București și a fost impresionat de oraș şi în special de mâncare. Este şi acum un mare fan al mămăligii. A cumpărat un disc cu muzica lui Nicolae Zamfir, pe care îl păstrează şi astăzi. A simțit întotdeauna o mare afinitate față de România. Așa s-a hotărât să învețe limba română și despre cultura românească, iar în 2013 a aplicat pentru a deveni cetățean român.
Profesional, a fost în departamentul de piețe financiare al IFC când a avut loc tranzacția de vânzare a BCR și, de asemenea, a supravegheat de la IFC investiția în Banca Transilvania, devenită între timp una dintre cele mai puternice bănci din sistem. În prezent, se ocupă de “finanţare digitalizată”, sisteme bancare şi împrumuturile gestionate doar online fiind o prioritate pentru IFC.
Plănuieşte să vină în România foarte curând, pentru o lungă călătorie în căutarea rădăcinilor sale și crede că „România are potențialul de a deveni una dintre cele mai impresionante țări din Europa”. A experimentat comunismul în trecut și știe că recuperarea va dura până la 50 de ani, dar simte că țara este cu siguranță pe calea cea bună din punct de vedere economic. I-a încurajat pe cei trei copii ai săi să învețe limba română și într-o zi, să aplice pentru cetățenia română.