Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Lideri |
|

Cu ochii pe lider

Este cel mai bogat român, cel mai mare agricultor și cel mai mare industriaș. Dar nu sunt singurele motive pentru care ar trebui să îl urmărim în acest an.
niculaie_ok_coperta_2.jpg

Ioan Niculae este, potrivit celei mai recente ediții a topului Forbes 500 Miliardari, singurul miliardar român în euro. Ba, mai mult, este și singurul român care figurează în topul miliardarilor lumii, realizat de ediția americană a Forbes și unul dintre puținii antreprenori români prezenți în topul celor mai mari 500 de companii din regiune, realizat de compania de consultanță Deloitte.

Din această postură, Niculae își permite luxul de a discuta deschis despre afacerile sale, fără a se ascunde în spatele unor afirmații voalate sau cu subînțeles. Este la fel de franc când critică Guvernul pentru faptul că nu susține capitalul românesc, dar și atunci când o face cu fotbaliștii de la Astra Giurgiu, echipa pe care o patronează.

De altfel, acestea par a fi cele mai vizibile dintre pariurile recente ale omului de afaceri aflat aproape de fiecare dată pe primele locuri ale clasamentelor realizate de aproape orice publicație economică. Pe de o parte, Niculae a devenit o prezență tot mai susținută în media românească pe măsură ce echipa sa de fotbal a urcat permanent în clasamentul Ligii Naționale, unde a ajuns acum, înainte de pauza de iarnă, pe primul loc, înaintea echipei Steaua București, campioana de anul trecut.

Pe de altă parte, Niculae a fost tot mai vizibil și din poziția sa de președinte al Consiliului Investitorilor Români, o asociație constituită alături de alți oameni de afaceri români de anvergură, precum Anca Vlad (fondatoarea grupului Fildas și a farmaciilor Catena), Valer Blidar (Astra Vagoane Călători), Radu Enache (Continental Hotels), Mihai Sofian (Rematholding) sau industriașul  Ștefan Vuza (Serviciile Comerciale Române). Asociația antreprenorilor români a fost gândită ca o contrapartidă a Consiliului Investitorilor Străini, care a reușit să devină una dintre cele mai influente asociații profesionale din țară.

Dacă Niculae va avea succes în strângerea la un loc a unui număr cât mai mare de antreprenori români ar fi o premieră, în condițiile în care aproape toate tentativele de coagulare a intereselor oamenilor de afaceri români de până acum au eșuat din cauza incompatibilităților dintre aceștia și a orgoliilor.

Dincolo de noile pariuri ale lui Ioan Niculae, omul de afaceri va rămâne și în acest an cel mai mare jucător din agricultură, domeniu în care deține, prin intermediul grupului InterAgro, mai mult de 55.000 de hectare de teren agricol (în proprietate și în arendă) și capacități de stocare de peste 1,2 milioane de tone, dar și mai multe fabrici de ulei, preparate din carne sau în segmentul panificației.

Nu în ultimul rând, Niculae este cel mai influent antreprenor român din industrie, fiind proprietarul a cinci combinate de îngrăşăminte chimice, amplasate la Turnu Măgurele (Donaw Chem), Bacău (Amurco), Slobozia (Chemgas), Piatra Neamț (Gaproco) și Făgăraș (Nitroporos).

Cu alte cuvinte, Niculae este în acest moment antreprenorul român a cărui evoluție se suprapune cel mai bine peste cea a economiei în întregul ei, rezultatele firmelor sale fiind în mod direct influențate de anul agricol bun sau prețul la gaze. Cel puțin până în momentul în care planul de investiții de sute de milioane de euro, anunțat de omul de afaceri, va fi finalizat și el va deveni, după cum declara, independent din punct de vedere energetic.

Aflați ce alte articole mai cuprinde ediția specială “14 pentru 2014”

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei din 20 ianuarie, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer  sau în aplicația de iPad a Forbes România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii